Όσο η δίκη θα εμβαθύνει στην ουσία της υπόθεσης και όσο νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, όπως το βίντεο-ομολογία του πυρηνάρχη Νίκαιας Πατέλη, θα αναδύονται στη δημοσιότητα τόσο θα παρατηρούνται τάσεις εγκατάλειψης της πρόσδεσης στο άρμα της ναζιστικής οργάνωσης.
Για τη χουντική εφημερίδα «Στόχος», που ταυτίστηκε με τη Χρυσή Αυγή μετά την είσοδό της στο κοινοβούλιο, η στιγμή αυτή ήταν η ανάληψη της «πολιτικής ευθύνης» από τον Μιχαλολιάκο. Προφανώς ο «Στόχος» αντιλήφθηκε ότι ...η συγκεκριμένη φράση του Αρχηγού ισοδυναμεί με ομολογία ενοχής και αποφάσισε όχι απλώς να εγκαταλείψει το άρμα αλλά και να κηρύξει εμφύλιο πόλεμο.
«Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του Φύσσα από τον Αρχηγό της Χρυσής Αυγής καταγράφηκε ως τετελεσμένο γεγονός, όποια διορθωτική, συμμαζευτική, διευκρινιστική δήλωση και αν ακολούθησε των λεγομένων. [...] Η ανάληψη αυτή δεν είχε μόνο πολιτικό ή κομματικό αντίκτυπο -άλλωστε είναι δεδομένο ότι στοίχισε κατά κάποιο τρόπο στη συσπείρωση των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής- αλλά έχει -και θα συνεχίσει να έχει- αντίκτυπο ιστορικό και "κυνηγάει" ολόκληρο τον πολιτικό χώρο στον οποίο κινείται η Χρυσή Αυγή», γράφει σε άρθρο με τίτλο «Ως Εδώ!», που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες μετά τις εκλογές.
«Πολιτική ευθύνη»
Το πιο ενδιαφέρον όμως ο «Στόχος» το γράφει σε νέο άρθρο στις 30 Σεπτεμβρίου, στο οποίο παραθέτει το αίτημα των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής να συμπεριληφθεί η δήλωση Μιχαλολιάκου για την «πολιτική ευθύνη» στα αναγνωστέα της δικογραφίας. Ενώ στο πρώτο άρθρο, παρά την κήρυξη εμφυλίου, ο «Στόχος» έλεγε ότι θα συνεχίσει να ισχυρίζεται ότι «ούτε ο Μιχαλολιάκος, ούτε κανένα άλλο πολιτικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής έχουν ποινική ευθύνη», τώρα λέει κάτι άλλο. Λέει ότι «αυτό που δεν χρειάστηκε και πολύς καιρός να δούμε ήταν οι νομικές προεκτάσεις αυτής της ανάληψης αφού [...] δεν πρόκειται για μια απλή είδηση αλλά για εξέλιξη που μπορεί να δρομολογήσει με τη σειρά της εξελίξεις και αποτελέσματα...».
Καθηλωμένη κάτω από το «φράγμα» του 7%
Μπορεί οι εκλογικές επιδόσεις της ναζιστικής οργάνωσης να ερμηνεύτηκαν από μερίδα των ΜΜΕ ως «άνοδος», όμως για τη Χρυσή Αυγή ήταν ήττα. Και μάλιστα μεγάλη. Γιατί πράγματι σε ποσοστά παρέμεινε καθηλωμένη κάτω από το «φράγμα» του 7% (πήρε 6,99%), ενώ σε απόλυτα νούμερα 8.806 ψηφοφόροι που στις εκλογές του Ιανουαρίου την είχαν ψηφίσει τώρα δεν θέλησαν να μοιραστούν με τον Μιχαλολιάκο την «πολιτική ευθύνη» των ναζιστικών εγκλημάτων. Μάλιστα, από τον Ιούνιο του 2012 που είχε σχεδόν τα ίδια ποσοστά με σήμερα (6,92%), η Χρυσή Αυγή έχει χάσει 46.825 ψηφοφόρους, ενώ από τον Μάιο του 2012 (6,97%) έχει χάσει 61.385 ψηφοφόρους.
Το μέγεθος της ήττας και η εσωτερική κρίση που αυτή φέρνει αντικατοπτρίζονται στο πρωτοσέλιδο της -κάθε άλλο παρά εχθρικά διακείμενης στη Χρυσή Αυγή- εφημερίδας «Μακελειό» στις 25/9/2015. Ο κεντρικός τίτλος είναι «Συνέδριο και εκλογή νέου Αρχηγού στη Χρυσή Αυγή μετά την κατάρα του 7%» και βασίζεται σε όσα είπε επωνύμως στην εκπομπή του Στ. Χίου ο Θεόδωρος Κουδούνας, υποψήφιος ευρωβουλευτής και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής.
Το στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης δήλωσε ότι «τα όργανα της Χρυσής Αυγής είναι έτοιμα αυτή τη στιγμή να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των εσωτερικών δομών» και έκανε λόγο για «συνέδριο». Την αλλαγή Αρχηγού έσπευσε να διαψεύσει ο Κασιδιάρης, ο οποίος όμως ήταν και ο πρώτος που είχε εξαγγείλει συνέδριο. Ειδικότερα, δύο μέρες πριν από τις εκλογές, δήλωνε σε άλλο φίλα προσκείμενο στη Χρυσή Αυγή μέσο, το bankingnews, ότι «θα υπάρξουν προσυνεδριακές διαδικασίες που θα ξεκινήσουν μετά τις εκλογές με στόχο να συγκληθεί συνέδριο επανίδρυσης του κόμματος».
Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου