Μήνυμα στήριξης και φιλίας έστειλε ο Φρανσουά Ολάντ που πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα προσκεκλημένος του Προκόπη Παυλόπουλου.
Τον Γάλλο πρόεδρο υποδέχτηκε ανεπίσημα ο Αλέξης Τσίπρας στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, και ύστερα κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα, όπου ο κ. Ολάντ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Παρών ήταν και ο Πάνος Καμμένος.
Μετά την...
κατάθεση σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στα γαλλικά Μέσα είπε πως η επίσκεψή του είναι επίσκεψη υποστήριξης και φιλίας κι ότι «η Ελλάδα και Γαλλία έχουν μία κοινή ιστορία πολλών χρόνων, ότι η Γαλλία αγωνίστηκε για να μπει η Ελλάδα στην Ε.Ε. και αγωνίζεται και σήμερα για να παραμείνει».
Για το μεγάλο πρόβλημα του προσφυγικού υπογράμμισε ότι «πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και στηρίζοντας την Ελλάδα στηρίζουμε την Ευρώπη».
Χρέος, επενδύσεις κι άλλες μεταρρυθμίσεις
Όταν ρωτήθηκε για το αν θα γίνει συζήτηση για το χρέος απάντησε ότι «ασφαλώς η Γαλλία έχει την πρόθεση να φέρει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ελαφρύνει την Ελλάδα από αυτό το βάρος.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η χώρας μας πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προκειμένου «να υπάρξει ελάφρυνση, να ακολουθήσει η Ελλάδα τον δρόμο της ανάπτυξης και να έχει κάποιες ελπίδες και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ε.Ε.»
Στην τελετή επίσημης υποδοχής από τον Προκόπη Παυλόπουλο ο κ. Ολάντ τόνισε ότι η Γαλλία ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας κι αυτό φάνηκε στη σύνοδο κορυφήςτου Ιουλίου.
Υπογράμμισε ότι κύριο σκοπό της επίσκεψής του αποτελεί το να «πείσουμε ότι οιγαλλικές επιχειρήσεις μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα, επενδύει στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εκτός από το χρέος και τις επενδύσεις, που βρίσκονται στο επίκεντρο, εκτιμάται ότι κατά την παραμονή του θα συζητήσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης και των stress tests, που θα ανακοινωθούν το Σαββατοκύριακο.
«Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της»
Την υπόσχεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, έδωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον διάλογο τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές αναφορικά με το πρόγραμμα και την βιωσιμότητατου ελληνικού χρέους, πάντα με σεβασμό στις διατάξεις του ESM.
Ένα άλλο θέμα που έθεσε ο ΠτΔ ήταν η επίλυση του κυπριακού, κατά τρόπο που να εξασφαλίζει ενιαία αυτονομία και κυριαρχία και την απρόσκοπτη πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την πλευρά του ο Ολάντ εξήρε τον ρόλο του κ. Παυλόπουλου την επομένη τουδημοψηφίσματος στο να δεσμευτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. «Η Γαλλία στήριξε αυτή την πρωτοβουλία. 'Αλλωστε τί θα ήταν η Ελλάδα χωρίς την Γαλλία και η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα».
Με πολυμελή και υψηλόβαθμη συνοδεία
Τον πρόεδρο της Γαλλίας συνοδεύουν τρεις βασικοί υπουργοί του ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ και η υπουργός Πολιτισμού Φλερ Πελερέν.
Επίσης, ο γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεσίρ, ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος, μέλη της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας. Την αποστολή συμπληρώνει μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών που θα διερευνήσουν τις δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα.
Στην συνέχεια θα λάβει χώρα η παρασημοφόρηση του Γάλλου Προέδρου με την ανώτερη τιμητική διάκριση που απονέμει το ελληνικό κράτος, το διάσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.
Ολάντ προς Τσίπρα: «Κάνατε επιλογή υπευθυνότητας»
Τα θετικά μηνύματα προς τον ελληνικό λαό και την πολιτική ηγεσία επανέλαβε ο Φρανσουά Ολάντ στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στο οποίο ήταν καλεσμένοι η γαλλική αντιπροσωπεία και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.
«Το πρώτο μήνυμα που επιθυμώ να διαβιβάσω στο σύνολο του ελληνικού λαού, είναι ότι η δική του επιλογή ευθύνης και θάρρους ώστε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, θα του επιτρέψει να ξαναβρεθεί στην τροχιά της ανάπτυξης, χάρη στην αποφασιστική δράση της κυβέρνησής του», είπε.
Και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρας τόνισε: «Κάνατε μια επιλογή υπευθυνότητας» σε σχέση με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου. «Η Ευρώπη τότε επέλεξε την αλληλεγγύη και πλέον, πρέπει να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά το δημόσιο χρέος», πρόσθεσε.
«Παραμένοντας στην ευρωζώνη, μπορείτε να υπολογίζετε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος και θύμισε πως στις 19 Αυγούστου, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας υιοθέτησε ένα τριετές πρόγραμμα 86 δισ. ευρώ.
«Μέχρι το τέλος του μηνός, 2 δισ. ευρώ πρόκειται να εκταμιευθούν ως πρώτη υποδόση κατόπιν εξέτασης των δεσμεύσεων που ήδη έχουν εφαρμοσθεί, ενώ η εκταμίευση 15 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα λάβει χώρα αμέσως μετά. Η Γαλλία θα παρακολουθεί το θέμα στενά», υποσχέθηκε.
Υπογράμμισε δε πως η αλληλεγγύη αυτή πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω και πρόσθεσε πως «νέες παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους είναι απαραίτητες για τη συνέχιση του προγράμματος, σύμφωνα με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου.
»Επιθυμία μου είναι να προχωρήσουμε σ’ αυτό το θέμα, ώστε να γίνει ελάφρυνση του χρέους για την οικονομία. Αυτό αποτελεί τμήμα της συνολικής απόφασης».
Υπάρχουν ακόμα δυσκολίες
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες, καθώς η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στους φιλόδοξους στόχους που της έχουν καθοριστεί, τονίζοντας πως «θα πρέπει να επανιδρυθεί το ελληνικό κράτος ώστε να είναι σε θέση να απαντήσει στις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά του».
Μεταξύ αυτών ανέφερε την πραγματική ισότητα όλων ενώπιον της φορολογίας, τις ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα στους τομείς της παιδείας και της υγείας, αλλά και την ανάγκη για ανάπτυξη και απασχόλησης.
Ο Φρανσουά Ολάντ υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και τόνισε ότι «με την προσφορά αυτής της βοήθειας, επιθυμούμε να ενδυναμώσουμε μια φιλία αδιάψευστη, χάρη στις δοκιμασίες που κατορθώσαμε να υπερβούμε από κοινού και μάλιστα από τις πρώτες ώρες του Αγώνα για την ανεξαρτησία σας».
«Η Ελλάδα, τα σύνορά μας»
Όσον αφορά το προσφυγικό ο κ. Ολάντ τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι τα σύνορά μας, ο προμαχώνας μας, είναι ευρωπαϊκά σύνορα και πρέπει να τα προστατεύσουμε», ενώ αναφερόμενος στα «hot spots» που θα δημιουργηθούν στα νησιά για την καταγραφή των προσφύγων, τόνισε ότι πρέπει να είναι αξιοπρεπή.
Επίσης ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο για την «εξαιρετική υποδοχή» που του επεφύλαξε και εξήρε τη μακρά πολιτική σταδιοδρομία και την ευρυμάθεια του, κάνοντας λόγο για έναν «φίλο της Γαλλίας».
Στο δείπνο προς τιμήν του Γάλλου προέδρου παρευρέθησαν επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, καθώς και αρκετοί υπουργοί.
Τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ παρευρέθησαν επίσης αρκετοί διπλωμάτες καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και επιστημονικού κόσμου.
Συνάντηση Τσακαλώτου-Σαπέν
Συνάντηση μισής ώρας είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον ομόλογό του της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.
Επρόκειτο για συνάντηση στο πλαίσιο των διευρυμένων επαφών μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Γαλλίας.
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου