Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Νέο τηλεοπτικό τοπίο με κόντρες και αντιδράσεις

Μετά από μια μακρά συζήτηση το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Τα άρθρα 11,12,14 και 16 υπερψήφισαν, εκτός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, ενώ τα υπόλοιπα «πέρασαν» με τις ψήφους των βουλευτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Το άρθρο 21 στήριξε και το Ποτάμι, ενώ τα άρθρα 41 και 42 έλαβαν μια επιπλέον ψήφο, αυτή της Κατερίνας Μάρκου (Ποτάμι).
Σημειωτέον ότι με τα άρθρα 11 και 12 ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία και τους όρους προκήρυξης των αδειών από το ΕΣΡ. Το...
άρθρο 14 αφορά στους όρους χορηγούμενων αδειών και το άρθρο 16 αφορά στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας συνδεδεμένης με την ΕΡΤ.
Κυβερνητικό «πηγαδάκι» κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Έπρεπε να υπήρχε εδώ και 25 χρόνια»

Για το νομοσχέδιο μίλησε στη ιταλική Il Manifesto ο γ.γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, κάνοντας λόγο για ένα νομοσχέδιο που έπρεπε να είχε έλθει στη Βουλή εδώ και είκοσι πέντε χρόνια (διαβάστε ΕΔΩ όλες τις διατάξεις του νομοσχεδίου). 
«Ο χώρος της επικοινωνίας πατά και σχετίζεται με παρά σε πολύ ευαίσθητα θέματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας. Μιλώ για το θέμα της διαφάνειας, της δυνατότητας να υπάρχουν σχέσεις "ιδιαίτερες" μεταξύ αυτών που κατέχουν τα μέσα ενημέρωσης και τραπεζικών ομίλων, αναφέρομαι στο ότι μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με το δημόσιο και να επηρεάζουν την κοινή γνώμη και την πολιτική τάξη» τονίζει ο κ. Κρέτσος. 
Παράλληλα, αναφέρει ότι «αυτό το νομοσχέδιο έθεσε σαφείς κανόνες σε σχέση με το ποιος μπορεί να είναι ιδιοκτήτης ενός τηλεοπτικού καναλιού εθνικής εμβέλειας, ψηφιακής εκπομπής» προσθέτοντας ότι «όποιος θέλει να είναι καναλάρχης θα πρέπει να βασίζεται στο πόθεν έσχες του, να μην έχει καταδικαστεί για διάφορα αδικήματα, όπως η δόλια πτώχευση, ενώ δεν μπορεί μια επιχείρηση η οποία συνάπτει συμβάσεις με το δημόσιο να είναι συγχρόνως και ιδιοκτήτης ενός μέσου ενημέρωσης».

Κόντρες και ένταση

Από τη χθεσινή συζήτηση του νομοσχεδίου δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις και οι διαξιφισμοί, με πιο χαρακτηριστική την κόντρα μεταξύ του Νίκου Παππά και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «όψιμο φίλο» και «συνεργάτη» του Γάλλου προέδρου τον Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Επικρατείας να ανταπαντά ότι η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αναγνώρισε τον λάθος δρόμο που την οδήγησε ο νεοφιλελευθερισμός, όπως και το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε έντονη αντιπαράθεση με τον Νίκο Παππά για Ολάντ και ΕΣΡ | ΕUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς είχε προχωρήσει σε αναδιατύπωση της διάταξης του άρθρου 55, παράγραφος 10 που αφορά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), στην οποία αναφερόταν ότι καταργείται η διάταξη με την οποία δίνονται επαναλαμβανόμενες παρατάσεις στις θητείες των μελών του.
Όπως αποσαφήνισε ο υπουργός, θα αντικατασταθούν μόνο τα μέλη του ΕΣΡ των οποίων η θητεία έχει λήξει. Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι αν δεν υπάρχει απαρτία, η Ανεξάρτητη Αρχή δεν θα μπορεί να λειτουργεί.
Σημειώνεται ότι είχαν προηγηθεί έντονες διαφωνίες από την αντιπολίτευση επί της αρχικής διατύπωσης η οποία προέβλεπε την αντικατάσταση των μελών του ΕΣΡ των οποίων έχει λήξει η θητεία, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει και ο αριθμός των μελών του ΕΣΡ.
Μεϊμαράκης και Δραγασάκης μαζί στα έδρανα σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Τόσο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όσο και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησαν την απόσυρσή της σε περίπτωση που δεν τροποποιηθεί, καθώς όπως υποστήριξαν όπως είναι διατυπωμένη, εισάγει την πρόβλεψη για πρόωρη λήξη της θητείας των εκ του Συντάγματος μελών της Ανεξάρτητης Αρχής.
«Καμία τέτοια πρόθεση δεν υπήρχε από την πλευρά της κυβέρνησης. Πρόθεση μας ήταν να θωρακίσει θεσμικά την διαδικασία της διεξαγωγής του διαγωνισμού για τις αδειοδοτήσεις», διαβεβαίωσε ο Νίκος Παπάς.

Σοβαρές καταγγελίες Καμμένου και απάντηση Γιαννακόπουλου

Αίσθηση, πάντως, προκάλεσαν οι σοβαρές καταγγελίες του προέδρου των ΑΝ. ΕΛΛ., Πάνου Καμμένου.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε ότι «μαγειρεύτηκαν» δημοσκοπήσεις σε συνεργασία με κανάλια, ώστε να επηρεαστεί η κοινή γνώμη προεκλογικά κι αναφέρθηκε σε αρκετές δημοσκοπήσεις, μεταξύ των οποίων κι οι δημοσκοπήσεις του ΠΑΜΑΚ για τον ΣΚΑΪ.
Σε σοβαρές καταγγελίες προέβη ο Πάνος Καμμένος κατά δημοσιογράφων και επιχειρηματιών |EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Μίλησε για δημοσιογράφους που συμμετέχουν σε «συμμορίες που επιλέγουν την εξόντωση πολιτικών με βάση το αν εξυπηρετούν συμφέροντα», τόνισε πως τα κανάλια «δεν είναι θεμιτό να χρησιμοποιούν χρήματα του λαού μέσω των τραπεζικών δανείων για να επηρεάζουν την κοινή γνώμη», ενώ αναφέρθηκε εκτενώς σε δημοσιογράφους που πρέπει να ελεγχθούν περί ήθους από την επιτροπή δεοντολογίας του ΕΣΡ διαβάζοντας σειρά από δημόσιες τοποθετήσεις προσβλητικές για τον ίδιο και τα παιδιά του από τους δημοσιογράφους Αρ. Πορτοσάλτε, Κ. Μπογδάνο, Δ. Οικονόμου και Β. Λυριντζή.
Επίσης, κατέθεσε στοιχεία που αποδεικνύουν -όπως ισχυρίστηκε- το τετελεσμένο αδίκημα κακουργηματικής εκβίασης από την πλευρά του επιχειρηματία Δημήτρη Γιαννακόπουλου.
Αφού σημείωσε πως ο επιχειρηματίας ζητούσε με επιμονή την τοποθέτηση συγκεκριμένου ανθρώπου στο υπουργείο Υγείας και προειδοποιούσε την κυβέρνηση μην τοποθετηθεί ξανά ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ανέφερε πως σε sms απείλησε ότι «αν δεν σας γκρεμίσω μέχρι τα Χριστούγεννα να μην λένε Γιαννακόπουλο».
Μάλιστα, αναφερόμενος στον Δ. Γιαννακόπουλο είπε πως «τελειώσανε οι εποχές που ο πατέρας του έπαιρνε την αστυνομία για να τον αφήσουν όταν τον έπιαναν με τις κόκες στην τσέπη», συμπληρώνοντας ότι «τελείωσε το νταβατζιλίκι». 
Στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων  Ελλήνων απάντησε αργά το βράδυ του Σαββάτου ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.
Απάντηση σε σκληρή γλώσσα από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο στον υπουργό Άμυνας | EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Σε γραπτή ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «ρεσιτάλ ερμηνείας» από τον υπουργό Άμυνας τον οποίο κατηγόρησε ότι κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό.
Αναλυτικά:
«Παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ένα ακόμη ρεσιτάλ ερμηνείας από τον εξαιρετικό "πολιτικό", Πάνο Καμμένο, που χρησιμοποιεί το βήμα αλλά πολύ περισσότερο την ασυλία της Βουλής για να συνεχίζει να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό και να ρίχνει λάσπη σε όποιον στέκεται απέναντι σε αυτούς που πρόδωσαν τον ελληνικό λαό.
Με τον αρχηγό των ΑΝΕΛ, που δυστυχώς πια ούτε τους ανεξάρτητους αλλά ούτε και τους Έλληνες εκπροσωπεί, ταυτιστήκαμε και τον στήριξα προσωπικά επειδή πίστεψα ότι θα σκίσει τα μνημόνια και θα ελευθερώσει την πατρίδα μας από τις ξένες δυνάμεις κατοχής.
Πίστεψα κι εγώ όπως χιλιάδες Έλληνες ότι είναι πατριώτης κι όχι ένας ακόμη προδότης.
Ποιος θα περίμενε ότι κι αυτός τελικά θα στηνόταν στα τέσσερα και γλείφοντας εκεί που έφτυνε, θα έβαζε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε ένα ακόμη μνημόνιο, το βαρύτερο και το σκληρότερο, οδηγώντας τους Έλληνες ακόμη πιο βαθιά στην καταστροφή και παραδίδοντας την πατρίδα μας στα κοράκια. Κι αυτό δεν αλλάζει όσο κι όποιον κι αν επιχειρήσει να συκοφαντήσει ο "ηθοποιός" Καμμένος που που κρίνει εξ ίδιων τα αλλότρια.
Με τον Καμμένο θα τα πούμε εκεί που πρέπει όταν δεν θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική του ασυλία. Άλλωστε η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να κρυφτείς. Όλοι γνωρίζουν ποια είναι η οικογένεια Καμμένου και ποια η οικογένεια Γιαννακόπουλου. Ποιος υπογράφει την καταστροφή των Ελλήνων και ποιος δίνει ψωμί εδώ και δεκαετίες σε χιλιάδες οικογένειες. Δυστυχώς για τον Καμμένο, όταν έρθει η ώρα των αποδείξεων θα χρειαστεί να κάνει αυτό που ξέρει καλά. Μια ακόμη κωλοτούμπα...
Προσωπικά θα συνεχίσω τον αγώνα μου, για να απελευθερώσω την πατρίδα από τις ξένες δυνάμεις κατοχής, τους δοσίλογους και τους προδότες, τους ψεύτες και τους κλέφτες. Αυτούς που ξεπουλάνε την χώρα σπιθαμή προς σπιθαμή και καταδικάζουν τις επόμενες γενιές Ελλήνων σε θάνατο. Και δυστυχώς για τον κάθε Καμμένο, όταν πρόκειται για την πατρίδα μου, δεν κάνω πίσω ποτέ. Όσες απειλές δέχτηκα, δέχομαι και θα δεχτώ».
Επίσης από το περιβάλλον του Δημήτρη Γιαννακόπουλου αναφορικά με τα μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα τόνιζαν: «που να δείτε και τα sms που έχει ο Γιαννακόπουλος».
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: