Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Καρότο και μαστίγιο από τον Ντομπρόβσκις

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις
Καμπανάκι Ντομπρόβσκις για το ότι «δεν υπάρχει επ' ουδενί χρόνος για χάσιμο», μία μέρα πριν ο ίδιος επισκεφτεί την Αθήνα. Θεωρείται άνθρωπος-κλειδί για τα θέματα αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι το ΕΣΠΑ και το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απέρριψε για ακόμη μια φορά την περίπτωση κουρέματος του ελληνικού χρέους, ενώ αντίθετα, όπως είπε, στην Ευρώπη βλέπουν μακρύτερες περιόδους αποπληρωμής και χάριτος.

Σημείωσε δε (Βήμα) ότι «άμεση προτεραιότητα είναι η εφαρμογή του προγράμματος και η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης» και ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμα βρίσκεται ...στον σωστό δρόμο, όταν έρθει η ώρα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι με αφορμή την πίεση και το κόστος της προσφυγικής κρίσης για την Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι η νέα υπηρεσία για την Υποστήριξη των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, που έχει δημιουργήσει η Κομισιόν, παρέχει ήδη βοήθεια στην Ελλάδα στη διαχείριση του ζητήματος.

Έρχεται σε μία κρίσιμη συγκυρία, καθώς η εμπλοκή στο μείζον θέμα των πλειστηριασμών απειλεί και τη δόση των 2 δισ. ευρώ που επρόκειτο να εκταμιευθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και βρίσκεται στον αέρα. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση διαμήνυσε ότι απαιτείται η υλοποίηση όλων των συμφωνηθέντων προαπαιτουμένων, ενώ έκανε λόγο για «σοβαρότατη διάβρωση στην εμπιστοσύνη» ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους πιστωτές. Πάντως, προχθές είχε διαβεβαιώσει ότι οι δόσεις προς την Ελλάδα θα χορηγηθούν κανονικά τις επόμενες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα οι δανειστές κλείνοντας ένα δεκαήμερο εξονυχιστικού ελέγχου στα μεγέθη του προϋπολογισμού αποφάνθηκαν ότι απαιτείται άλλο 1,35 δισ. ευρώ στη διετία 2015-2016 πέραν όσων έχουν συμφωνηθεί μέχρι τώρα και παρά το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» του 1,7 δισ. ευρώ που δημιουργεί η μικρότερη ύφεση.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη στο δεύτερο μισό του 2016, και υπάρχουν όλα τα στοιχεία για να συμβεί αυτό».

Σειρά συναντήσεων

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις θα έχει επαφές με όλους σχεδόν τους υπουργούς του οικονομικού επιτελείου, όπως ο Ευκείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Σταθάκης με τους οποίους θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις, αλλά και με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Θα συναντήσει επίσης με τον Αλέξη Τσίπρα αύριο στις 2 μ.μ. στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Τέλος, θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, ενώ θα δει και τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη και κοινωνικούς εταίρους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: