Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Η Μέρκελ φεύγει, ο Σόιμπλε έρχεται;

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις μπορεί να προκύψουν σύντομα στη Γερμανία, εφόσον επιβεβαιωθούν σενάρια που προβάλλουν γερμανικά ΜΜΕ και τα οποία αναφέρουν πως το 2016 ίσως να μην... βρει την Άνγκελα Μέρκελ ως καγκελάριο, αλλά ως γενική γραμματέα του ΟΗΕ.

Το σενάριο αυτό κατέγραψε σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του γερμανικού δικτύου NTV ο Βόλφραμ Βέιμερ, ο οποίος αναφέρεται σε φήμες και...
ψιθύρους που ακούγονται στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει, η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης με τη δημοτικότητά της να πέφτει συνεχώς και την Ακροδεξιά να αυξάνει τη δύναμή της. Επιπλέον, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και εντός των Χριστιανοδημοκρατών με στελέχη του κόμματος να ασκούν ανοιχτά κριτική.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το σενάριο που υφαίνεται θέλει την Άνγκελα Μέρκελ να παρουσιάζεται ως βασική υποψήφια να αντικαταστήσει τον Μπαν Κι Μουν στην ηγεσία του ΟΗΕ, η θητεία του οποίου λήγει το 2016.

Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στην Άνγκελα Μέρκελ να αποχωρήσει από την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας με την υστεροφημία της σχεδόν ανέπαφη, ενώ αυτή φέρεται να είναι και μια λύση που προκρίνουν και αρκετοί βουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.

Στο ερώτημα ποιος θα μπορούσε να την αντικαταστήσει ως μεταβατικός καγκελάριος ένα είναι το όνομα που ακούγεται, αυτό το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει μεγάλη στήριξη από στελέχη και βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών, ενώ η αποδοχή του από την κοινωνία είναι σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Άλλωστε, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει διαφωνήσει πολλάκις με την Άνγκελα Μέρκελ, ειδικά στο ζήτημα της ελληνικής κρίσης, αλλά, τους τελευταίους μήνες, έχει συγκρουστεί μαζί της και για το προσφυγικό και την πολιτική της Γερμανίας για αυτό το θέμα.

«Προσέχει πάρα πολύ, ώστε να μην είναι αυτός που θα παίξει τον ρόλο του Βρούτου», αναφέρει χαρακτηριστικά το NTV προσθέτοντας ότι «Ο Σόιμπλε ενσαρκώνει τον κλασικό Πρώσο, ο οποίος και νοιάζεται για νοικοκυρεμένα δημοσιονομικά, τάξη, δικαιοσύνη, αλλά και προστατευμένα σύνορα. Οπως λέει και ένα στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, “μετά τη μητερούλα, χρειαζόμαστε τώρα έναν πατερούλη”».

Δεν υπάρχουν σχόλια: