Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Δύο πρώην με την ίδια κατάληξη

Ο Χάρης Θεοχάρης
 Αντα Ψαρρά
Φαίνεται ότι η θέση του γ.γ. Εσόδων είναι (και ενδεχομένως δικαίως) πολύ καυτή για όσους την κατείχαν. Η Κατερίνα Σαββαΐδου βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης αλλά και της ειλημμένης απόφασης να οδηγηθεί σε αναγκαστική παραίτηση ακολουθώντας τα χνάρια του πρώην γ.γ. Χάρη Θεοχάρη.

Kαι στις δύο περιπτώσεις υπήρξε δυσαρέσκεια της τρόικας για τις απομακρύνσεις αυτές. Κοινά ερωτήματα προέκυψαν τόσο από το βιογραφικό των δύο γ.γ. Εσόδων σε σχέση με τη συγκεκριμένη θέση όσο και από τις αντιδράσεις τους όταν κλήθηκαν να παραιτηθούν.

Η Κατερίνα Σαββαΐδου είχε...
εργαστεί για χρόνια ως σύμβουλος για θέματα φορολόγησης ενδοομιλικών συναλλαγών. Υπήρξε senior manager στην εταιρεία Price WaterhouseCoopers, το αντίπαλο δέος της KPMG, από την οποία προέρχεται και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Με δυο λόγια, ήταν ανώτατο στέλεχος στην PwC στα τέσσερα χρόνια που η εταιρεία έστηνε σχήματα φοροαποφυγής για τις μεγαλύτερες ελληνικές πολυεθνικές. Μάλιστα, μόλις διορίστηκε στη θέση αυτή είχε σημειωθεί σε σειρά ΜΜΕ ότι «έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα».

Ο Χάρης Θεοχάρης, από την άλλη μεριά, ο νυν βουλευτής του Ποταμιού και πρώην γ.γ. Εσόδων, διετέλεσε αντιπρόεδρος στην (πτωχευμένη πλέον) Lehman Brothers, ηγούμενος της ευρωπαϊκής ομάδας πληροφορικής μετοχικών παραγώγων της εταιρείας. Ως διευθυντής Μηχανογράφησης της (επίσης πτωχευμένης) Ασπίς Πρόνοια ασχολήθηκε με διαχείριση συμβολαίων και προμηθειών, βελτιστοποίηση διαδικασιών και επιλεγμένη εισαγωγή εξωτερικών αναθέσεων (outsourcing).

Η θητεία και των δύο μπορεί σε έναν βαθμό να θεωρήθηκε πετυχημένη, ωστόσο σημαδεύτηκε από διάφορες πράξεις και κυρίως εγκυκλίους που οδήγησαν στην «αναγκαστική» παραίτηση:

Ο Χάρης Θεοχάρης κατηγορήθηκε για την εγκύκλιο που προέβλεπε (με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών) ειδικό επίδομα για τον ίδιο εφόσον τα έσοδα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού υπερέβαιναν τον στόχο.
Είχε δεχτεί βέλη και εκ των έσω, και συγκεκριμένα από τον πρώην γ.γ. Διαφάνειας Γ. Σούρλα, για άλλη εγκύκλιο που οδηγούσε στο να μην εισπράττονται φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για τις χρήσεις 2010 και 2011, που είχαν επιβληθεί σε εταιρείες (κυρίως πετρελαιοειδών) που δραστηριοποιούνταν με τριγωνικές συναλλαγές μέσω offshore εταιρειών, τα οποία τελικά διαγράφτηκαν.
Με εγκύκλιο (2013) ευνοούσε, όπως καταγγέλθηκε τότε, τους Ελληνες μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού –μεταξύ των οποίων και τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να «ξεπλύνουν» τις καταθέσεις επαναφέροντάς τες στην Ελλάδα με φορολογία μόλις 3%.
■ Η Κατερίνα Σαββαΐδου είχε προτείνει τροπολογία για να «αυτοπροστατευτεί» από δικαστικές περιπέτειες σε χρόνο σχεδόν παράλληλο με την κλήση της σε απολογία από την Εισαγγελία.

■ Ελέγχεται για πάγωμα προστίμου 78 εκατ. ευρώ σε εταιρεία με παρέμβασή της τον περασμένο Δεκέμβρη, ενώ η εταιρεία έχει υποβάλει μήνυση «για σύσταση συμμορίας» εναντίον 20 εφοριακών.

■ Η μεγάλη κόντρα έγινε βέβαια (με) για το ΣΔΟΕ και τις εγκυκλίους για τις ανεξέλεγκτες και κυρίως τις ελεγμένες υποθέσεις που κινδύνεψαν να περάσουν στα αρχεία, μαζί και εκείνες της λίστας Λαγκάρντ, λόγω της παράτασης του ενός μήνα που ζήτησε η γ.γ. αντί του ενός χρόνου.

■ Ελέγχεται ακόμα για τις ενδεχόμενες απώλειες δημοσίων εσόδων από τα πρόστιμα για την απόδοση φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων λόγω της μετάθεσης του χρόνου πληρωμής, αλλά και της συρρίκνωσης των ποσών.

■ Καταγγελίες σε βάρος της έγιναν και από τη ΓΣΕΕ περί προώθησης της ιδιωτικής υγείας και ασφάλισης.

Χθες το πρωί, την επομένη της «είδησης» για τη δυσαρέσκεια των δανειστών από την απομάκρυνση της Κ. Σαββαΐδου, ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα κάπως αυτοκριτικό τουίτ επισήμανε ότι ήταν λάθος η απομάκρυνσή της από τη Γ.Γ. Εσόδων, όπως ήταν λάθος και η απομάκρυνση επί κυβέρνησης Σαμαρά του Χάρη Θεοχάρη.

Τελικά, δεδομένων της επικείμενης νέας επιλογής γ.γ. Εσόδων και της προϊστορίας, θα πρέπει αυτή τη φορά να διευρυνθούν επί της ουσίας τα κριτήρια επιλογής, διότι το πλούσιο, αυστηρά τεχνοκρατικό βιογραφικό δεν φαίνεται να είναι από μόνο του ικανό να αποτελέσει ασφαλή εγγύηση για την είσπραξη των εσόδων, ειδικά όταν τα μεγάλα ποσά εισφοροδιαφυγής και φοροδιαφυγής προέρχονται από μεγάλα ονόματα που δραστηριοποιούνται παντοιοτρόπως στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: