Σημαντική είναι στη Γαλλία η προβολή της επίσημης επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα. Το ταξίδι του Γάλλου προέδρου έρχεται σε μια ευνοϊκή συγκυρία στις ελληνογαλλικές σχέσεις, μέσα στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί από πρόσφατες υποστηρικτικές παρεμβάσεις της γαλλικής πλευράς υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.
Η γαλλική αποστολή θα αποτελείται από ευρύ υπουργικό κλιμάκιο, από Γάλλους επιχειρηματίες και προσωπικότητες του πολιτισμού.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους στα Ηλύσια o κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με τις επιδιώξεις της Γαλλίας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.
Ο... εκπρόσωπος έδωσε έμφαση στις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας, επιβεβαιώνοντας ότι η γαλλική πλευρά «επιδιώκει να αναδείξει το θέμα των επενδύσεων και των οικονομικών ανταλλαγών, των οποίων η εμβάθυνση και ανάπτυξη αποτελούν αμοιβαίο συμφέρον για τις δύο χώρες. Οσον αφορά την ανάγκη που θα προκύψει για επενδύσεις στην Ελλάδα, η Γαλλία θα είναι πάντα διαθέσιμη να εισέλθει σε συνομιλίες».
Σε ερωτήσεις σχετικά με τη στήριξη της Γαλλίας προς τον Αλέξη Τσίπρα ως προς την επιθυμία του να συμμετάσχει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στους «θεσμούς» ελέγχου, ο Στεφάν Λε Φολ δήλωσε: «Η Γαλλία έχει υποστηρίξει πολλές φορές –εντός του ευρωπαϊκού διαλόγου– το γεγονός ότι η δημοκρατική διάσταση και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ένα διακύβευμα για την ευρωζώνη. Η Γαλλία τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Σχετικά με τη θέση της Γαλλίας για από κοινού περιπολίες Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο πέλαγος, ο εκπρόσωπος τόνισε:
«Είμαστε υπέρ μιας συνεργασίας. Οσον αφορά τις κοινές περιπολίες, είναι σαφές ότι δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το μεγάλο ζήτημα του προσφυγικού κύματος αν δεν συνεργαστούμε. Η Ελλάδα αποτελεί πέρασμα μεταναστών και πρέπει να τη βοηθήσουμε ως προς την εγκατάσταση των κέντρων όπου θα γίνεται η καταγραφή και η διάκριση του ποιος έχει δικαίωμα ασύλου ή όχι».
Η εφημερίδα «Le Monde», σε άρθρο με τίτλο «Ο Ολάντ θέλει να καθησυχάσει τους Ελληνες που ανησυχούν βλέποντας τη Mέρκελ να φλερτάρει με την Τουρκία», αναφέρει ότι η Γαλλία αντί για ελληνοτουρκικές περιπολίες θα προτείνει ευρωπαϊκές περιπολίες στο Αιγαίο, ενισχυτικές των επιχειρήσεων της Frontex.
Τι θα περιλαμβάνει η κοινή ελληνογαλλική διακήρυξη
Επίσκεψη ουσίας, παράλληλα με τον αυτονόητο ισχυρό πολιτικό συμβολισμό, χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τη διήμερη παρουσία του Φρανσουά Ολάντ σήμερα και αύριο στην Αθήνα.
«Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου επιβεβαιώνει την ειδική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες. Μία σχέση η οποία εδραιώθηκε στις δύσκολες στιγμές της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. και αποτυπώνεται στο ευρωπαϊκό πεδίο, καθημερινά», τονίζει με δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπογραφεί κοινή διακήρυξη που θα επεκτείνεται σε διάφορους τομείς π.χ. παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα στη δημόσια διοίκηση, τη φορολογία και τις μεταρρυθμίσεις, επενδυτική συνεργασία στον τουρισμό, τις υποδομές και την εκπαίδευση.
Κατά τις επαφές του πρωθυπουργού με τον Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα που αποτελούν επείγουσα προτεραιότητα για την ελληνική πλευρά, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, δύο παράλληλες διαδικασίες, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2015.
Οι σχετικές συζητήσεις, σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, θα εστιαστούν στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, όπως και στην προώθηση «αμοιβαία επωφελών επενδυτικών πρωτοβουλιών», με απώτερο σκοπό την επιτάχυνση της επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη.
Τέλος, ειδική αναφορά αναμένεται να υπάρξει στο προσφυγικό ζήτημα, στο πλαίσιο της ενιαίας πολιτικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από την ελληνική Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Γάλλος πρόεδρος και η επίσημη αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει φτάνουν το απόγευμα στις 16.50 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου θα τους υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Τα μέτρα ασφαλείας αναμένονται δρακόντεια, με αποκλεισμούς δρόμων και ειδικές διαπιστεύσεις για τους δημοσιογράφους, ενώ το πρωτόκολλο της επίσημης υποδοχής ίσως «παραβιαστεί» ελαφρώς ανάλογα με τις διαθέσεις του καιρού.
Δ.Κ.
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου