Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Ο Ολάντ στην Αθήνα: Ελλάς – Γαλλία, ποιά συμμαχία;

Σαράντα χρόνια μετά την εποχή ντ’ Εστέν – Καραμανλή και τρεις μήνες κατόπιν της συνθηκολόγησης Τσίπρα – Ευρώπης, ο ιστορικός άξονας «Ελλάς – Γαλλία – συμμαχία» αναζητά τον επαναπροσδιορισμό του: Ο Φρανσουά Ολάντ φθάνει στην Αθήνα σήμερα το απόγευμα, λίγο πριν από τις 5, σε μια επίσκεψη στην οποία και οι δύο πλευρές προσδίδουν, διαφορετική μεν, ιδιαίτερη δε στρατηγική και επικοινωνιακή σημασία.

 
Στις 26 ώρες που θα μείνει ο γάλλος πρόεδρος στην Αθήνα, Αλέξης Τσίπρας και Φρανσουά Ολάντ θα επιδιώξουν να βάλουν ...τα θεμέλια μιας νέα «αμοιβαία επωφελούς» ελληνο-γαλλικής συμμαχίας με τριπλό στόχο: Την αποστολή συγκεκριμένων μηνυμάτων στο Βερολίνο, τις business και τις επενδύσεις, και την πολιτική – επικοινωνιακή ενίσχυση του προφίλ αμφοτέρων στην εσωτερική τους πολιτική σκηνή.

Σ’ αυτόν τον τριπλό άξονα θα στοχεύει και η ελληνογαλλική διακήρυξη που θα υπογράψουν οι δύο ηγέτες – μια διακήρυξη η οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οδηγεί σε μια νέα «στρατηγική εταιρική σχέση» ανάμεσα στις δύο χώρες και ήταν «υπό διαμόρφωση» έως αργά χθες το βράδυ.

Κατά τις ίδιες πηγές, η εν λόγω στρατηγική εταιρική σχέση προωθεί την επέκταση της διμερούς συνεργασίας στα εξής πεδία:

* Παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων.   

* Ενίσχυση του διμερούς εξωτερικού εμπορίου.

* Επενδυτική συνεργασία σε τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή οικονομία, οι υποδομές, ο τουρισμός, η γεωργία, η μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κα.

* Συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Προώθηση της κάθε μίας από τις δύο γλώσσες στο εκπαιδευτικό σύστημα της άλλης χώρας, καθώς και εκπαιδευτική και ερευνητική συνεργασία.

Οι business και οι επενδύσεις

Η επενδυτική συνεργασία είναι ένα από τα σημεία – κλειδιά όχι μόνον για την μνημονιακή Ελλάδα αλλά και για τον Φρανσουά Ολάντ που επαναδιεκδικεί ρόλο ισότιμου οικονομικού παίκτη για το Παρίσι έναντι του Βερολίνου. Ο Ολάντ φθάνει στην Αθήνα συνοδευόμενος από πολυπληθή αντιπροσωπεία Γάλλων επιχειρηματιών οι οποίοι έχουν ως βασικά πεδία ενδιαφέροντος τις υποδομές, την ενέργεια και τις νέες τεχνολογίες. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο ΟΛΘ είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες του γαλλικού ενδιαφέροντος ενώ πεδίο πιθανών συμφωνιών φέρονται να βλέπουν και στην αγορά φυσικού αερίου.

Τα πολιτικά μηνύματα

Η αναβάθμιση της συνεργασίας σε οικονομικό επίπεδο είναι και το βήμα από το οποίο ο Φρανσουά Ολάντ επιχειρεί να στείλει στην Ανγκελα Μέρκελ και το πολιτικό μήνυμα της αφύπνισης των σοσιαλδημοκρατών στη μάχη ηγεμονίας της Ευρώπης – μια μάχη, άνιση μεν επί του παρόντος αλλά ανοιχτή σε νέα δεδομένα μετά το μεγάλο μπρα ντε φερ του καλοκαιριού και το ελληνικό σοκ.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει το χρίσμα του ηγέτη με ευρωπαϊκό status: Το νέο μήνυμα στήριξης που αναμένεται από το Ολάντ για το χρέος θεωρείται σημαντικό μεν, αλλά το μείζον διακύβευμα για τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι να χτίσει τις γέφυρες των στρατηγικών ευρωπαϊκών συμμαχιών για τη δύσκολη τριετία του Μνημονίου. Σ’ αυτό το επίπεδο θεωρείται κρίσιμη και η αναφορά που θα υπάρξει στην κοινή διακήρυξη στο προσφυγικό ζήτημα, ενώ τόσο πολιτικά όσο και επικοινωνιακά το ταξίδι Ολάντ στην Αθήνα αποτελεί, για αμφότερες τις πλευρές, και μια απάντηση στην κοινή εμφάνιση Μέρκελ – Ερντογάν στους χρυσούς θρόνους της Κωνσταντινούπολης…
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: