Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Ελάφρυνση μέτρων και χρέους στην κυβερνητική ατζέντα

Κυβέρνηση
«Πλώρη» για το νομοσχέδιο με τα νέα προαπαιτούμενα που έρχεται στα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου βάζει το Μαξίμου έχοντας το βλέμμα του στραμμένο στη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το δεύτερο πακέτο, προμηνύει ένα δύσκολο χειμώνα που θα δοκιμάσει τις ανοχές και τις αντοχές της κοινωνίας.

Οι «καυτές πατάτες» που κρατά στα χέρια της η κυβέρνηση είναι ουκ ολίγες από εδώ και πέρα, προκαλώντας ίλιγγο ακόμη και στην απαρίθμησή τους.
Ελάφρυνση των μέτρων

Παρά το βαρύ χειμώνα που προβλέπεται, προϋποθέσεις για ουσιαστική ελάφρυνση των μέτρων που θα κληθεί να πάρει η χώρα στο προσεχές διάστημα δημιουργούν, σύμφωνα με... κυβερνητικές πηγές, τα στοιχεία που δείχνουν ότι τελικά θα υπάρξει ηπιότερη ύφεση από την αρχικώς προβλεπόμενη.

Η κυβέρνηση «εργάζεται ήδη με ευνοϊκότερες παραδοχές ως προς την εξέλιξη της ύφεσης στην ελληνική οικονομία το 2015», σημειώνεται. Όπως ειδικότερα επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, οι πρώτες εκτιμήσεις για την ύφεση του 2015 προσδιόριζαν το μέγεθος στο -4%. Ακολούθως η πρόβλεψη αυτή διορθώθηκε. Η εκτίμηση που έχει ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό προβλέπει ύφεση -2,3%.

Μικρότερη ύφεση

Νεότερες εκτιμήσεις όμως, προβλέπουν ύφεση -0,9%. Τα κυβερνητικά επιτελεία εργάζονται πάνω σε αυτή την πρόβλεψη, παρ’ ότι ο Economist δημοσίευσε μια ακόμα πιο αισιόδοξη εκτίμηση, που περιορίζει την ύφεση του 2015 στο -0.5%.

Κοντά στις νεότερες εκτιμήσεις και το περιβάλλον που διαμορφώνεται από την ηπιότερη ύφεση, έρχονται να προστεθούν περίπου 4 δισ. ευρώ από την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και περίπου 3 δισ. που θα εξασφαλίσει η χώρα μετά την πρώτη αξιολόγηση, ποσά που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι έτσι ενισχύονται σημαντικά οι προϋποθέσεις μιας ταχύτερης ανάσχεσης της οικονομικής κρίσης.

Θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης

Εξάλλου οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύουν τις προβλέψεις και για γρηγορότερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης. Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα πρέπει να αναμένονται το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του 2016.

Στο κλίμα αυτό κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι «ηπιότερη ύφεση δημιουργεί προϋποθέσεις για ουσιαστική ελάφρυνση των μέτρων που θα κληθεί να πάρει η χώρα στο προσεχές διάστημα, στα πλαίσια της συμφωνίας με τους θεσμούς».

Συμφωνία και στο βάθος το χρέος

Από την άλλη πλευρά, η επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα στις 22 και 23 Οκτωβρίου φαίνεται ότι θα συμπέσει με την έλευση στη χώρα μας των επικεφαλής των δανειστών, οι οποίοι θα κάνουν φύλλο και φτερό την υπογραφείσα συμφωνία με την κυβέρνηση και την πορεία υλοποίησής της, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. 

«Ποντάρουν» στην επίσκεψη Ολάντ

Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές «ιδιαίτερα σημαντική σε πολλά επίπεδα». Ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε πρόσφατα δημόσια δήλωση υποστηρικτική για το ελληνικό πρόγραμμα και το ζήτημα της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους.

Η δήλωση αυτή, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, έγινε σε κοινή εμφάνιση του Φρανσουά Ολάντ με την Άνγκελα Μέρκελ στο Ευρωκοινοβούλιο και αυτό έχει φυσικά τη σημασία του. Εύλογα, σημειώνεται, η Ελλάδα υπολογίζει τον Φρ. Ολάντ ως έναν σημαντικό σύμμαχο στη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, που θα ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση. Η άποψη αυτή ενισχύεται σημαντικά από την προγραμματισμένη επίσκεψη.

Στο κλίμα αυτό, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει και το ότι ο Γάλλος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο, επιχειρηματίες, αλλά και ανθρώπους του Πολιτισμού, κάτι που δείχνει ότι η Γαλλία επιδιώκει να αναβαθμίσει τη σχέση της με την Ελλάδα σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ιδιαίτερα θετικά από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία προετοιμάζεται αναλόγως.

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος πρόκειται να δειπνήσει με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και θα εκφωνήσει ομιλία στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Να σημειώσουμε πάντως πως, η επικίνδυνη «αναρρίχηση» της κυβέρνησης στο βουνό των υποχρεώσεων που έχει ενώπιόν της η κυβέρνηση θα συνεχιστεί με την ψήφιση από τη Βουλή του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, ώστε να ξεκλειδώσει τη δόση του 1 δισ. ευρώ.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: