Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Ο… ΣΥΡΙΖΑ της κεντροαριστεράς ρίχνει δίχτυα στο Ποτάμι

Το εγχείρημα ξεκινά από την περιφέρεια του ΠΑΣΟΚ, ρίχνει δίχτυα στο Ποτάμι και αναμένει το «νεύμα» του Σταύρου Θεοδωράκη: Είναι το νέο πείραμα για τη δημιουργία του… ΣΥΡΙΖΑ της κεντροαριστεράς – ένα πείραμα που θυμίζει, σ’ έναν βαθμό, ημέρες «Ελιάς» και «58» και, σ’ αυτή τη συγκυρία τουλάχιστον, ενώνει τις αγωνίες πολιτικής επιβίωσης μέρους του ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τμημάτων του Ποταμιού.

 
Το αμφιλεγόμενο πολιτικό φλερτ ξεκίνησε από τους, εκ ΔΗΜΑΡ προερχόμενους Σπύρο Λυκούδη του Ποταμιού και Θεόδωρο Μαργαρίτη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, βρήκε υποστήριξη από τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο του ΠΑΣΟΚ και τροφοδοτήθηκε περαιτέρω από την κοινή πρόταση των δύο κομμάτων για ονομαστική ψηφοφορία σε πέντε άρθρα του πολυνομοσχεδίου.
Χθες, το θέμα επανέφερε εκ νέου ηχηρά ο Θεόδωρος Μαργαρίτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ λέγοντας ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τη σύσταση «του τρίτου πόλου της Αριστεράς» και προτείνοντας να γίνουν το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι «οι συνιστώσες του νέου ΣΥΡΙΖΑ της κεντροαριστεράς»...

Με άλλα λόγια το είχε πει και ο Σπύρος Λυκούδης, υποστηρίζοντας ότι τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) δεν απέχουν και τόσο πολύ και θα μπορούσαν να συναντηθούν στον χώρο της «λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης».

Το εγχείρημα βρίσκεται στις σκέψεις και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ τα οποία δείχνουν με νόημα τη συνδιάσκεψη ανασυγκρότησης που έχει προαναγγείλει για τον Μάιο η Φώφη Γεννηματά, η απάντηση όμως και οι προθέσεις του Σταύρου Θεοδωράκη παραμένουν μέχρι στιγμής θολές.

Ο ίδιος, σε διαδκτυακή συζήτηση στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου του Ποταμιού, απέρριψε το ενδεχόμενο «συγκόλλησης» ή «ενσωμάτωσης» στο ΠΑΣΟΚ, άφησε όμως ανοιχτό πεδίο συνεργασιών και συναινέσεων: «Γίναμε κόμμα, επειδή δεν θέλουμε να είμαστε ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. ή ΣΥΡΙΖΑ», είπε προσθέτοντας:  «Το να συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ σε επιμέρους θέματα -στον εκλογικό νόμο επί παραδείγματι- μπορεί να γίνει… Το να πάμε να σταθούμε δίπλα τους και να συζητήσουμε για το πώς θα γίνουμε ένα δεν υπάρχει καν στο μυαλό μας».

Στο μυαλό, ωστόσο, στελεχών του Ποταμιού φαίνονται να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Στελέχη προερχόμενα και πολιτικά «συγγενή» με το ΠΑΣΟΚ δείχνουν το συνέδριο του Ποταμιού τον Δεκέμβριο ως πεδίο ζυμώσεων, αποφάσεων και εξελίξεων. Άλλες πηγές, που βρίσκονται κοντά στον Σταύρο Θεοδωράκη, επισημαίνουν πως κάθε συζήτηση είναι πρώιμη και υπενθυμίζουν πως στο Ποτάμι δεν υπάρχουν μόνον κεντρογενείς και πασοκογενείς, αλλά και στελέχη με φιλελεύθερες καταβολές και απόψεις. Και για τα στελέχη αυτά κάθε συζήτηση «συγκόλλησης» με το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εύκολα να μετατραπεί σε βήμα αποκόλλησης από το Ποτάμι…
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: