Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

24ωρο μπρα ντε φερ κυβέρνησης-θεσμών

Απανωτά ραντεβού θα έχουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών την Τετάρτη, καθώς αναμένεται να ανοίξουν από αύριο όλα τα θέματα της διαπραγμάτευσης.

Όπως ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών το μενού περιλαμβάνει δύο συναντήσει, μία πρωινή και μία απογευματινή.

Ο...
Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αλέκος Φλαμπουράρης θα συναντηθούν στις 9 το πρωί με τους εκπροσώπους των θεσμών με αντικείμενο του ραντεβού να είναι ο συντονισμός για την εφαρμογή του προγράμματος.

Η δεύτερη συνάντηση ορίστηκε για τις 6 το απόγευμα και σε αυτή θα λάβουν μέρος και οι υπουργοί αναπληρωτές Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης. Αντικείμενο της απογευματινής συνάντησης θα είναι θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών (οικονομικές-δημοσιονομικές εξελίξεις, προϋπολογισμός 2016, φορολογία).

Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών - Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ)- θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Με άγριες διαθέσεις για τη δόση

Οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών δεν θα είναι, πάντως, καθόλου εύκολες, καθώς το... κουαρτέτο έφθασε στην Αθήνα με άγριες διαθέσεις προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης.

Η απόφαση της αποδέσμευσης των πρώτων 2 δισ. δεν αναμένεται εντός της εβδομάδες με το Βερολίνο να έχει θέσει σε λειτουργία έναν μηχανισμό άσκησης πιέσεων για τον αυστηρό έλεγχο εφαρμογής των μέτρων και τήρησης του χρονοδιαγράμματος.

Το... μοτίβο είναι γνωστό εδώ και χρόνια: Πρώτα υιοθέτηση και υλοποίηση των μέτρων, στη συνέχεια αξιολόγηση και μετά εκταμίευση. Το ίδιο θα επαναληφθεί και για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων ούτως ώστε να πάρει σειρά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι δανειστές αναμένουν να ακούσουν από την κυβέρνηση και τις προτάσεις για ισοδύναμα μετά την απόφαση για κλιμακωτό ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αλλά και τις σκέψεις για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τη φορολογία των αγροτών.

Αναβάλλεται η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αναβάλλεται η -προγραμματισμένη για την Τετάρτη- τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης κατά την οποία αναμενόταν να γίνει η ενημέρωση από τους δανειστές για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.

Κύριος λόγος φέρεται να είναι το γεγονός πως η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα στο σύνολό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: