Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

24ωρη απεργία στα μισά ΜΜΕ της χώρας κόντρα στο νομοσχέδιο


Με κινητοποιήσεις «απαντούν» οι δημοσιογραφικές ενώσεις στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που συζητείται στη Βουλή: ΕΣΗΕΑ και ΕΣΠΗΤ, έπειτα από συνεννόηση με την ΠΟΕΣΥ, προχωρούν σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία από τις 6 π.μ. της Παρασκευής, 23 Οκτωβρίου έως της 6 π.μ. του Σαββάτου, 24 Οκτωβρίου.

Η απεργία πραγματοποιείται:

Στην ΕΡΤ Α.Ε.
στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (στο Πρακτορείο, στις ιστοσελίδες, στις...
ραδιοτηλεοπτικές καλύψεις και μεταδόσεις, στο ραδιόφωνο και στις εκδόσεις του)
στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (στα γραφεία Τύπου Υπουργείων, ΟΤΑ, Περιφερειών και στα Γραφεία Τύπου Ελληνικών Πρεσβειών στο εξωτερικό)
στο Κανάλι της Βουλής
σε όλους τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, το δ.σ. της Ένωσης «υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά την αταλάντευτη στάση του στην υπεράσπιση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας και την απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία των ΜΜΕ, καθώς και τον πλουραλισμό. Εκφράζει την αντίθεση του στη μεθόδευση που αποσκοπεί να μετατρέψει τους δημοσιογράφους σε δημοσίους υπαλλήλους και καταγγέλλει, όπως και στην Επιτροπή της Βουλής, ότι δεν διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας στο νέο μιντιακό τοπίο. Αντιθέτως αφήνει περιθώρια για νέο κύμα απολύσεων και αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων».

Με προηγούμενη ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΑ ζητούσε από την κυβέρνηση να «απομακρύνει κάθε σκιά διαπλοκής που βαραίνει πρόσωπα και καταστάσεις στο μιντιακό τοπίο», ενώ την ίδια ώρα η ΠΟΕΣΥ «έριχνε» προειδοποιητικές «βολές» για πιθανές κινητοποιήσεις.

Σε ανακοίνωσή του, το δ.σ. της ΠΟΕΣΥ σημειώνει ότι κατά τη συνάντηση με προέδρους των Ενώσεων Συντακτών και μελών του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ «επικράτησε αγωνιστικό μαχητικό κλίμα για τα άμεσα προβλήματα του κλάδου, όπως το ασφαλιστικό και ιδιαίτερα το υπερεπείγον θέμα της ψήφισης του νόμου για τις αδειοδοτήσεις των τηλεοπτικών σταθμών».

Η ΕΣΗΕΑ πάλι έκανε λόγο για διαδικασίες «φαστ τρακ που οδηγούν σε απολύσεις και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων» και τονίζει ότι επιμένει στη θεσμοθέτηση κανόνων και διασφάλισης «της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων» σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή, μπορεί να αποτελεί αφετηρία συζήτησης για την αντιμετώπιση της 25ετούς εκκρεμότητας που υπάρχει, «αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπηρετεί το πάγιο αίτημα της κοινωνίας και του δημοσιογραφικού κλάδου για υπεύθυνη ενημέρωση, με κανόνες διαφάνειας στη λειτουργία των Μέσων».

Έκανε πίσω ο Νίκος Παππάς

Σημειώνεται πως το βράδυ της Πέμπτης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατέθεσε αλλαγή στη διάταξη του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, σχετικά με την αποκλειστική απασχόληση των δημοσιογράφων στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Σύμφωνα με αυτή, η παρ. 3 του άρθρου 55 αντικαθίσταται ως εξής: «Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε. με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, θα μπορούν κατόπιν άδειας να απασχολούνται παράλληλα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου σε έντυπα, ηλεκτρονικά ή διαδικτυακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του ιδιωτικού τομέα, εφόσον η παράλληλη απασχόλησή τους δεν σχετίζεται ως προς το αντικείμενό της με τα ιδιαίτερα καθήκοντα της θέσης τους και δεν παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

Σύμφωνα με την αλλαγή, η άδεια χορηγείται στους δημοσιογράφους μόνιμους ή με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, με σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του Υπηρεσιακού Συμβουλίου της και μπορεί να ανακαλείται με τον ίδιο τρόπο. Στους δημοσιογράφους του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ΑΕ, η άδεια χορηγείται με σύμφωνη αιτιολογημένη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου της Α.Ε. και μπορεί να ανακληθεί με τον ίδιο τρόπο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: