Είκοσι τρία λεπτά μετά την απογείωσή του από το Σαρμ Ελ Σεΐχ της Αιγύπτου, το Airbus A321 χάθηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε πάνω από τη Χερσόνησο του Σινά.
Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε μέσω twitter τη βαθύτατη θλίψη του και κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών να μεταβεί στο Κάιρο για να οργανώσει την επιχείρηση παροχής βοήθειας στα θύματα και τους οικείους τους.
Το αεροσκάφος της ρωσικής εταιρείας Kogalymavia (κατασκευάστηκε το 1997) εκτελούσε την πτήση 9268 με προορισμό την Αγία Πετρούπολη και σ' αυτό επέβαιναν 224 άτομα (217 επιβάτες και 7μελές πλήρωμα), κυρίως Ρώσοι τουρίστες.
Συνολικά 25 παιδιά βρίσκονται μεταξύ των 224 θυμάτων της τραγωδίας, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της Ρωσίας.
Οι...
πρώτες σοροί των θυμάτων αναμένεται να επαναπατριστούν αύριο (Κυριακή), γνωστοποίησε ο Ρώσος αξιωματούχος. «Το πρώτο αεροσκάφος αναμένεται αύριο… Κάθε αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει έως και 80 σορούς» προσέθεσε ο ίδιος.
Μετά την αρχική είδηση ακολούθησαν συγκεχυμένες πληροφορίες για την τύχη του αεροπλάνου. Το Ισλαμικό Κράτος έσπευσε λίγο αργότερα να υποστηρίξει ότι κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος, παρ' ότι οι αιγυπτιακές Αρχές νωρίτερα απέκλειαν την πιθανότητα τρομοκρατικού χτυπήματος.
Εντοπίστηκαν τα μαύρα κουτιά
Οι αιγυπτιακές αρχές εντόπισαν και ανέσυραν και τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, γνωστοποίησε ο υπουργός πολιτικής αεροπορίας κατά τη διάρκειας μιας συνέντευξης Τύπου. Τα δύο μαύρα κουτιά, το ένα από τα οποία περιέχει τις παραμέτρους της πτήσης και το άλλο τις ηχογραφημένες συνομιλίες και τους θορύβους μέσα στο πιλοτήριο, περιέχουν δεδομένα που έχουν κρίσιμη σημασία για να βρεθούν τα αίτια της καταστροφής.
Επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας -που είναι αρμόδια για τα αεροπορικά δυστυχήματα- δήλωσε ότι το αεροπλάνο με το οποίο χάθηκε η επαφή κατά το ταξίδι του προς τη Ρωσία, εξήλθε με ασφάλεια από τον αιγυπτιακό εναέριο χώρο και είχε επαφή με τις τουρκικές αρχές ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.
Ωστόσο, τόσο το γραφείο του αιγυπτιακού πρωθυπουργικού γραφείου όσο και το Γαλλικό Πρακτορείο ανακοίνωσαν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη.
Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τελικά το αεροσκάφος στην περιοχή Χασάνα, νότια του Αρίς, στο Σινά. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και το γραφείο του Αιγύπτιου πρωθυπουργού Σερίφ Ισμαήλ.
«Τα αεροσκάφη του στρατού βρήκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους (...) σε μια ορεινή περιοχή, 45 ασθενοφόρα εστάλησαν στη ζώνη», διευκρινίστηκε σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.
Φρούδες ελπίδες
Λίγο αργότερα έγινε γνωστή η είδηση ότι μέλη των σωστικών συνεργείων άκουσαν φωνές παγιδευμένων επιβατών από ένα τμήμα του αεροσκάφους.
«Υπάρχει ένα άλλο τμήμα του αεροσκάφους, με επιβάτες μέσα, και οι διασώστες προσπαθούν ακόμη να μπουν σε αυτό. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε επιζώντες, ιδίως επειδή ακούστηκαν βογκητά από μέσα», είπε αξιωματούχος των αιγυπτιακών αρχών από το σημείο της συντριβής.
Άλλοι αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, είπαν ότι ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια τα πρώτα «θύματα», χωρίς να διευκρινίζεται ωστόσο αν πρόκειται για νεκρούς ή για τραυματίες.
Ωστόσο, με νέα ανακοίνωση οι αιγυπτιακές αρχές γνωστοποίησαν ότι δεν επέζησε κανείς.
Το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο (το πρώτο μέρος συνετρίβη και η ουρά κάηκε) και έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 100 σοροί (μεταξύ των οποίων και των 17 παιδιών), ενώ πολλοί επιβάτες, νεκροί, ήταν δεμένοι ακόμη με τις ζώνες στα καθίσματά τους.
«Το σκηνικό είναι τραγικό», ανέφεραν διασώστες.
Η περιφέρεια του βόρειου Σινά, όπου συνετρίβη το Airbus, έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα νοσοκομεία διατάχθηκαν να είναι σε ετοιμότητα για να υποδεχτούν τα θύματα ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα Al-Ahram.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χάθηκε το σήμα του το αεροσκάφος έπεφτε 6.000 πόδια το λεπτό:
Σύμφωνα με αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, που μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Novosti, λίγο μετά την απογείωση ο πιλότος επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου, ανέφερε τεχνικά προβλήματα και ζήτησε να αλλάξει το δρομολόγιό του και να προσγειωθεί στο Κάιρο. Μετά χάθηκε η επαφή του με το κέντρο ελέγχου.
Αιγυπτιακές πηγές αναφέρουν, επίσης, ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια αλλά για μηχανική βλάβη του αεροσκάφους, που απογειώθηκε στις 06:51 το πρωί και χάθηκε από τα ραντάρ στα 31.000 πόδια.
Σε «αντίποινα» για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία;
Με ανάρτησή του στο Twitter το Ισλαμικό Κράτος στην Αίγυπτο υποστηρίζει ότι κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος που κατέπεσε σήμερα στη χερσόνησο του Σινά, λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Σαρμ ελ Σέιχ.
«Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου πέτυχαν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος στην επαρχία του Σινά, που μετέφερε περισσότερους από 220 Ρώσους σταυροφόρους οι οποίοι σκοτώθηκαν όλοι» ανέφερε το μήνυμα της εξτρεμικστικής οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή σε «αντίποινα» για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία.
Την ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους του παρακλαδιού του ΙΚ στην Αίγυπτο μετέδωσε και ο ιστόποτος Aamaq ο οποίος χρησιμοποιείται ως ημιεπίσημο "πρακτορείο" των τζιχαντιστών.
Ανακρίβειες...
Οι ισχυρισμοί εξτρεμιστών που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος περί κατάρριψης του Ρωσικού Airbus δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς, ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών, μιλώντας στο πρακτορείο Interfax.
Στέλνει διασώστες η Μόσχα
Αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την αποστολή ομάδων Ρώσων διασωστών στην περιοχή και κήρυξε την 1η Νοεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους.
Σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, που επικαλούνται το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή στα υπουργεία Υγείας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών να παράσχουν άμεση βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων.
Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε μέσω twitter τη βαθύτατη θλίψη του και κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών να μεταβεί στο Κάιρο για να οργανώσει την επιχείρηση παροχής βοήθειας στα θύματα και τους οικείους τους.
Την ίδια ώρα η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, στην οποία ανήκει το Airbus, με βάση ένα άρθρο που αφορά την «παραβίαση κανόνων πτήσης και προετοιμασίας των πτήσεων».
Δεν διευκρινίστηκε αν η Μόσχα θεωρεί υπαίτια την εταιρεία για τη συντριβή, ωστόσο ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Χοσάμ Κεμάλ, τόνισε ότι ακόμη είναι «πάρα πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια» της τραγωδίας.
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, κάθε επιβάτης είναι ασφαλισμένος σε εταιρεία για 25.000 λίρες.
Έλεγχοι σε δείγματα καυσίμων
Η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί ελέγχους σε δείγματα καυσίμων από τον τελευταίο ανεφοδιασμό που έκανε το ρωσικό Airbus A321 που κατέπεσε σήμερα στο Σινά, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο της υπηρεσίας αυτής.
Το αεροσκάφος της εταιρείας Kogalymavia είχε ανεφοδιαστεί για τελευταία φορά στην πόλη Σαμάρα.
Σε κατάσταση σοκ οι συγγενείς
«Δεν θα τους ξαναδώ ποτέ»… Οι συγγενείς των επιβαινόντων του αεροσκάφους βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, ενώ έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο Πούλκοβο στην Αγία Πετρούπολη, όπου επρόκειτο να προσγειωθεί το μοιραίο αεροσκάφος.
«Η σύζυγός μου επέβαινε σε αυτό το αεροπλάνο, είχε πάει διακοπές με τα παιδιά μας, ωστόσο χάρη στον Θεό τα παιδιά χρειάστηκε να επιστρέψουν δύο ημέρες πριν από εκείνη» περιγράφει με δυσκολία κι αφού έχει ξεσπάσει σε λυγμούς ο Νάιλ, 60 ετών, ενώ βγαίνει από το ξενοδοχείο όπου ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης και αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών φροντίζουν τους συγγενείς. «Στις 6 το πρωί σήμερα, μου έστειλε ένα γραπτό μήνυμα από το κινητό της για να μου πει ότι θα έφευγε για το αεροδρόμιο. Τώρα όλα τελείωσαν. Πρέπει να τηλεφωνήσω στον γιο μου για να δώσει δείγμα DNA» προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση της, συνέχισε ο ίδιος.
Αμέσως μόλις γνωστοποιήθηκε η τραγωδία, ασθενοφόρα έσπευσαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ρωσίας. Με λεωφορεία οι αρχές μετέφεραν τις οικογένειες των θυμάτων σε ένα κοντινό ξενοδοχείο.
«Δεν καταλαβαίνω» λέει καταβεβλημένη η Άννα, μια νεαρή γυναίκα 20 ετών, προτού δεχθεί την φροντίδα δύο γιατρών.
«Δεν θα τους ξαναδώ ποτέ» επαναλαμβάνει χωρίς να το πιστεύει η Έλλα Σμίρνοβα, 25 ετών, που πήγε να αναζητήσει τους γονείς της.
Η Ιρίνα Σεμιόνοβα, 35 ετών, δείχνει στο τηλέφωνό της μια φωτογραφία της φίλης της Νατάσα να φοράει το μαγιό της και τα γυαλιά ηλίου της.
Λίγο πριν επιβιβαστεί στο ρωσικό αεροσκάφος της είχε τηλεφωνήσει: «Είχε επισκεφθεί τα καταστήματα με τα αφορολόγητα προϊόντα στο Σαρμ Ελ Σέιχ, μου είπε ότι μου είχε αγοράσει ένα άρωμα».
Η ρωσική αεροπορική εταιρεία απέστειλε με ένα δελτίο τύπου τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς των θυμάτων και άνοιξε μια τηλεφωνική γραμμή προκειμένου να απαντάει στα ερωτήματά τους.
Η εταιρεία υπερασπίστηκε τον πιλότο της επισημαίνοντας ότι είχε στο ενεργητικό του 12.000 ώρες πτήσεων.
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου