Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Μια επίσκεψη με πολιτικό-επιχειρηματικό ενδιαφέρον

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται τον Φρανσουά Ολάντ
Η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου πλαισιώνεται με σημαντικό ενδιαφέρον σε πολιτικό επίπεδο, ενώ τα μέσα ενημέρωσης προβάλλουν την προσέγγιση του Φρανσουά Ολάντ και του Αλέξη Τσίπρα μετά την εποικοδομητική συνεργασία των δύο ηγετών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι της γαλλικής Βουλής LCP ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν αναφέρθηκε στο ελληνικό χρέος, σημειώνοντας πως «μπορούμε να αναδιανείμουμε με διαφορετικό τρόπο το βάρος του χρέους, ώστε να επιτραπεί στην Ελλάδα να ανακάμψει, να υπάρξει ανάπτυξη και απασχόληση».

Στο ερώτημα «η Αθήνα αναζητά...
χρηματοδότηση, επιδιώκει να πουλήσει μέρος της κληρονομιάς της. Εμείς τι θέλουμε να αγοράσουμε;» ο κ. Σαπέν απάντησε: «Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά δημόσια αγαθά και πολλές επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι τόσο υγιείς. Υπάρχει ένα πρόγραμμα για καλύτερη διαχείριση των ενεργητικών τους. Θα προσφέρουμε βοήθεια στον τομέα της δημόσιας διοίκησης. Υπάρχει επίσης ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, πολλές γαλλικές επιχειρήσεις είναι υποψήφιες για επενδύσεις σε αρκετούς τομείς».

Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe 1, o Γάλλος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ καλή». «Ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε, η Ελλάδα προβαίνει σε μεταρρυθμίσεις. Θα τους δοθούν τα χρήματα, 3 δισ. ευρώ. Θα διερευνήσουμε αρχικά πού βρίσκεται το πρόγραμμα, κατόπιν θα εξετάσουμε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, στη συνέχεια θα τεθεί το θέμα του ελληνικού χρέους, για το οποίο πρέπει να βρεθεί μια ουσιαστική λύση. Το ελληνικό ζήτημα είναι σε καλό δρόμο».

Σχετικά με γαλλικούς στόχους αναζήτησης αγορών στην Ελλάδα, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι «πρόκειται για μια οικονομία που έχει πολλές ευκαιρίες για επενδύσεις, στον τομέα του τουρισμού και σε άλλους τομείς. Το κλίμα συνεργασίας είναι πιο θετικό. Δεν κάνουμε μόνο διαχείριση της κρίσης, αλλά είμαστε πλέον στην αναζήτηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Τα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ

Σε άρθρο της με τίτλο «Τσίπρας και Ολάντ, ένας γάμος από συμφέρον» η «Le Monde» επισημαίνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος προσφέρει στήριξη στην Ελλάδα και σε αντάλλαγμα θα διαπραγματευτεί, προκειμένου οι γαλλικές επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν ένα μερίδιο από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η «Liberation» σε άρθρο της με τίτλο «Ολάντ και Τσίπρας, μια ιδιαίτερη σχέση» επιβεβαιώνει ότι μεταξύ των δύο ανδρών υπάρχει συνεννόηση, σεβασμός, αν και δεν μοιράζονται τις ίδιες πολιτικές ιδέες. O Ολάντ αποκαλεί «θαρραλέο» τον Αλέξη Τσίπρα, τον χρησιμοποιεί ως καλό παράδειγμα για να δικαιολογήσει τις δικές του ενέργειες, προκειμένου να τονίσει ότι μόνο η υπευθυνότητα μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση.

Σε άρθρο με τίτλο «Ολάντ-Τσίπρας: ο προπονητής και το μετανιωμένο κακό παιδί» η «Figaro» αναφέρει ότι «σε ρόλο συνδετικού κρίκου μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε., o Ολάντ συμβουλεύει τον Τσίπρα. Η Γαλλία συνηγορεί για το ελληνικό χρέος. Το κέρδος της συνέργειας των δύο χωρών είναι αμοιβαίο: στο πρόσωπο του Γάλλου προέδρου ο Τσίπρας έχει κερδίσει έναν σύμμαχο στο παιχνίδι στην Ευρώπη».

Στο ραδιόφωνο RFI ο Ερίκ Κοκερέ, συντονιστής του Κόμματος της Αριστεράς, αναφέρθηκε στο Μνημόνιο που θα φέρει «αίμα και δάκρυα» στην Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε τον Γάλλο πρόεδρο «συνεργάτη της Mέρκελ που ανάγκασε τον Τσίπρα να υπογράψει τη συμφωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: