Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Παζάρι Αθήνας - Βρυξελλών - Βερολίνου για Μνημόνιο - προσφυγικό

Υπό την, πάγια, πρακτική του μαστιγίου και του καρότου από τις Βρυξέλλες και παρόντος στην Αθήνα του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ, η κυβέρνηση μπαίνει από σήμερα στην τελική ευθεία για την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

 
Αιχμή του δόρατος σ’ αυτόν τον αγώνα δρόμου αποτελεί το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το οποίο αναμένεται να κατατεθεί ακόμη κι εντός της ημέρας στη Βουλή. Στη Βουλή θα κατατεθεί το αργότερο έως αύριο και το πολυνομοσχέδιο που ρυθμίζει εκκρεμή θέματα της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων, μεγάλα ανοιχτά ζητήματα όμως παραμένουν τα κόκκινα δάνεια και ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

Στο... μέτωπο των κόκκινων δανείων οι διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών συνεχίζονται προκειμένου να εξευρεθεί ο «έντιμος συμβιβασμός» που προανήγγειλαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις. Οι πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια να κλειδώσει η χρυσή τομή για την προστασία από τους πλειστηριασμούς σε ένα πλαίσιο που θα θέτει ως όριο τα 160.000 ευρώ για την αντικειμενική τιμή του ακινήτου και τα 20.000 ευρώ ετησίως για το εισοδηματικό κριτήριο (ζευγάρι χωρίς παιδιά). Καθώς όμως η διαπραγμάτευση θα απαιτήσει κι άλλο χρόνο, το πιθανότερο είναι η τελική ρύθμιση να παραπεμφθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Στο ζήτημα του ΦΠΑ, οι τελευταίες πληροφορίες φέρνουν την κυβέρνηση να προσανατολίζεται ξανά σε αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας εν είδει ισοδύναμων για να μην υπαχθεί η ιδιωτική εκπαίδευση σε συντελεστή 23%, υπάρχουν όμως σοβαρές αμφιβολίες εάν μια τέτοια κίνηση θα καλύψει την δημοσιονομική τρύπα των 300 εκατομμυρίων ευρώ και έως χθες το βράδυ δεν είχε κλείσει ακόμη τίποτα. «Ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση είναι ένα από τα ανοικτά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις και το πολεμάμε», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση και της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου.

Με αυτά τα δεδομένα, και παρά τα νέα πιο ήπια μηνύματα που εξέπεμψε χθες η Κομισιόν, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει στην αποψινή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup θετική απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και οι τελικές αποφάσεις θα παραπεμφθούν, πιθανότατα, στο Eurogroup της 1ης Νοεμβρίου.

Το προσφυγικό και ο Στάινμάγιερ

Η τελική μάχη για σχετική έστω «ελαστικοποίηση» των μέτρων του Μνημονίου δίνεται με παράλληλο ανοιχτό το έτερο μεγάλο μέτωπο της Ευρώπης, το προσφυγικό. Το θέμα της υποδοχής και κατανομής των προσφύγων θα έχει κυρίαρχη θέση στις επαφές που ξεκινά σήμερα στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ – επαφές, ωστόσο, που γίνονται υπό την προειδοποίηση του Βερολίνου πως το προσφυγικό και η εφαρμογή του Μνημονίου από την Ελλάδα δεν πρέπει να συνδέονται.

«Η Ελλάδα έχει μια μεγάλη αποστολή και η Ευρώπη θα την βοηθήσει να υλοποιήσει αυτή την αποστολή. Αυτό όμως δεν είναι λόγος να συγχέουμε τα δύο θέματα», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφαν Ζάιμπερτ.

Παρά τα γερμανικά μηνύματα, πάντως, στο κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθεί να υπάρχει η προσδοκία μιας ήπιας δημοσιονομικής χαλάρωσης σε αντάλλαγμα για το μεγάλο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα στο προσφυγικό – προσδοκία, την οποία ενίσχυσε και η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο ευρωκοινοβούλιο ότι η Επιτροπή θα επιδείξει «ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας ανάλογα με τη στάση των κρατών μελών στο προσφυγικό ζήτημα.

Κατά την διήμερη παραμονή του στην Αθήνα ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ενώ θα αναγορευθεί και επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιά.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: