Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

«Εσπειρε» τον τρόμο στην Αθήνα ο Ντομπρόβσκις

Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αλέξης ΤσίπραςΑσφυκτικό «πρέσινγκ» για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογία αλλά και όλα τα προαπαιτούμενα που θα γίνουν αντίτιμο για τα 2+1 δισ. ευρώ άσκησε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Στο κλίμα τρομοκρατίας που ο ίδιος δημιούργησε κάλεσε την κυβέρνηση να τελειώσει γρήγορα με την πρώτη αξιολόγηση, διαφορετικά θα καθυστερήσει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (ρεπορτάζ σελ 45) με το ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις καταθέσεις των πολιτών.

Με αυτό τον τρόπο ο Λετονός αξιωματούχος «έσπειρε» τον τρόμο στην Αθήνα ότι το «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των...100.000 ευρώ, το γνωστό «bail in», είναι «εδώ και βασιλεύει».

Ετσι λίγες ημέρες μετά την προσπάθεια του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να αποσυνδέσει τη διαδικασία της αξιολόγησης από το κομμάτι της ανακεφαλαιοποίησης, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις τα ένωσε πάλι με έναν νέο κρίκο.

«Εάν κάποιος προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει τις Τράπεζες και να άρει τα capital controls χωρίς να έχει αποκατασταθεί η σταθερότητα και χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση, νομίζω πως τα αποτελέσματα θα είναι μάλλον αρνητικά για τον τραπεζικό κλάδο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Χουλιαράκης, Τσακαλώτος, Ντομπρόβσκις Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης (αριστερά) υποδέχτηκαν με χαμόγελα τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις | ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Ειδικά για την αξιολόγηση είπε ότι αυτή θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2015 πιάνοντας στον ύπνο την κυβέρνηση η οποία βάδιζε με το σκεπτικό ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έρθουν στα τέλη Νοεμβρίου.

Δηλαδή, το οικονομικό επιτελείο έχει μπροστά του μόλις 20 ημέρες για να υλοποιήσει τα εκκρεμή μέτρα από το πρώτο «πακέτο» προαπαιτούμενων, να συμφωνήσει και να φέρει άμεσα στη Βουλή τη δεύτερη «λίστα» των παρεμβάσεων και εν συνεχεία να ολοκληρώσει με συνοπτικές διαδικασίες τον πρώτο έλεγχο από το κουαρτέτο.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη υποδόση, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις επέλεξε να… σφυρίξει κλέφτικα για τα 2 δισ. ευρώ, λέγοντας -γενικώς και αορίστως- πως «πρέπει να κλείσουν τα πρώτα ορόσημα και μετά τα 2 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα».

ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση υπενθύμισε τη συμφωνία που έχει κάνει η ελληνική πλευρά με τους δανειστές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων: «Εάν η Αθήνα αντιμετωπίζει πρόβλημα με κάποιο συγκεκριμένο μέτρο, μπορεί να προτείνει δημοσιονομικά ισοδύναμα, αρκεί αυτά να μην υποσκάπτουν τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Πιστεύω ότι οι ελληνικές αρχές θα προσπαθήσουν να βρούνε εναλλακτικά μέτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: