Με προτεινόμενη εθνική σύνταξη στα 390 ευρώ, με το μέλλον αβέβαιο για τις συντάξεις που σήμερα ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ και με την τρόικα να ζητά περικοπές 740 εκατομμυρίων ευρώ εντός του 2016 από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση μπαίνει από σήμερα στον σκληρό πυρήνα των τεκτονικών αλλαγών στο ασφαλιστικό.
Οι «γενικές αρχές» του νέου ασφαλιστικού θα καθοριστούν στην ευρεία σύσκεψη των Κυβερνητικών Συμβουλίων Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα – μια σύσκεψη, στην οποία ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος προσέρχεται με πρόταση για εθνική σύνταξη 390 ευρώ...
Όπως ο ίδιος είπε χθες το βράδυ, η εισήγησή του στην κυβέρνηση θα είναι η θέσπιση εθνικής σύνταξης που θα δίνεται σε όποιον έχει εργαστεί 15 χρόνια, στα πρότυπα του σχεδίου που παρουσίασε και η Επιτροπή Σοφών. Σε αντίθεση, ωστόσο, με την πρόταση της Επιτροπής ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι η σύνταξη αυτή θα χορηγείται σε όλους χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο και θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τη φορολογία. Σε ό,τι αφορά, δε, το ύψος της είπε πως «η εθνική σύνταξη πρέπει να διαμορφωθεί «στο 60% του μέσου εισοδήματος, δηλαδή 390 ευρώ» και θα απαιτήσει κρατικές δαπάνες ύψους 7% του ΑΕΠ.
Για τον συνολικό μοντέλο των αλλαγών στο ασφαλιστικό, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε πως θα παρουσιάσει «μια βελτιωμένη εκδοχή του σουηδικού συστήματος», χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες και με καίρια ερωτήματα να παραμένουν ανοιχτά:
• Αγνωστο παραμένει το εάν και ποιού ύψους περικοπές θα υπάρξουν στις σημερινές συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.
Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, δεσμεύτηκε ότι «δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις», δεν δεσμεύτηκε όμως ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ. Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο δείχνουν ως επικρατέστερο σενάριο αυτό των κλιμακωτών περικοπών στις υψηλότερες συντάξεις, μέσω της μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού. Οι συνταξιούχοι που παίρνουν σήμερα πάνω από 1.000 ευρώ (αθροιστικά με κύρια και επικουρική σύνταξη) υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 900.000.
• Ανοιχτό είναι το κομβικό ζήτημα του υπολογισμού των μελλοντικών συντάξεων με το νέο ασφαλιστικό.
Θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει σημαντικό ψαλίδισμα με τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, αλλά μένει να καθοριστεί το ακριβές πλαίσιο. Πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων εκτιμούν ότι το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού θα περιοριστεί περί το 50% από 70% σήμερα, σε κλιμακωτή βάση. Και ο ίδιος ο Γιώργος Κατρούγκαλος, άλλωστε, επιβεβαίωσε ότι «θα υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης για τους χαμηλόμισθους και μικρότερο για τους υψηλόμισθους».
• Ζητούμενο παραμένουν και οι τελικές απώλειες από την «συγχώνευση» κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Το υπουργείο Εργασίας επιβεβαιώνει ότι «οι επικουρικές συντάξεις θα ενσωματωθούν στις κύριες», με τις πληροφορίες να δείχνουν ότι τις βαρύτερες απώλειες θα υποστούν οι συνταξιούχοι των πιο ελλειμματικών επικουρικών ταμείων.
• Αναζητείται ακόμη ο τρόπος χρηματοδότησης των ελλειμματικών ταμείων όπως ο ΟΑΕΕ, των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος απέκλεισε την επιβολή νέου φόρου – «αυτή την περίοδο είναι αδύνατο να επιβληθούν νέοι φόροι», είπε -, ενώ χαρακτήρισε απλώς «ωραία ιδέα» την πρόταση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου για επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες υπέρ του ασφαλιστικού.
Δείχνοντας πάντως το μέγεθος των παρεμβάσεων και περικοπών που έπονται ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι το «άνοιγμα» του ασφαλιστικού ξεπερνά το 3% με 4% του ΑΕΠ…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου