Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Το βράδυ της Δευτέρας «κληρώνει» για νέο πολυνομοσχέδιο

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις ΝτομπρόβσκιςΑνοιχτό είναι το ενδεχόμενο να κατατεθεί, ακόμη και το βράδυ της Δευτέρας, πολυνομοσχέδιο με το οποίο θα υλοποιούνται μία σειρά από προαπαιτούμενα και δράσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της τριήμερης διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Θα προηγηθεί επίσκεψη του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος θα δώσει οδηγίες για όλα τα εκκρεμή ζητήματα που χωρίζουν την Αθήνα με τους Ευρωπαίους εταίρους. 

Από την πλευρά των δανειστών, διαρρέει ...μία δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει μνημονιακές δράσεις και προαπαιτούμενα, παρά τις δεσμεύσεις της Αθήνας. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δίνει «ραντεβού» στο EuroWorking Group της προσεχούς Πέμπτης, όπου ευελπιστεί να δρομολογηθεί η χορήγηση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. 

Κομιστής μηνυμάτων

Η παρουσία, βέβαια, του Βάλντις Ντομπρόβσκις στην Αθήνα δεν θα μπορούσε να μη συνδέεται με τα «καυτά» ζητήματα που θα απασχολήσουν την ελληνική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, δηλαδή, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη συζήτηση για το χρέους.

Άλλωστε, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κατά τη διήμερη επίσκεψή του θα έχει μπαράζ επαφών με υπουργούς της κυβέρνησης, αλλά και τον πρωθυπουργό. Τη Δευτέρα, στις 9:30, θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, και στη συνέχεια, στις 10:30, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Χουλιαράκη, στο υπουργείο. Αμέσως μετά θα συναντηθεί με τα προεδρεία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων και με Διακομματική Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, στις 12:00 στο κτίριο της Βουλής.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο κ. Ντομπρόβσκις θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις 14:00, στο Μέγαρο Μαξίμου. Το πρόγραμμα της Δευτέρας θα ολοκληρωθεί με τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο, στις 15:30, στο υπουργείο.

Την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, ο κ. Ντομπρόβσκις θα συναντηθεί στις 9:30 με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Στις 10:45, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, θα επισκεφθεί τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS, έργο που δημιουργήθηκε από πρωτοβουλία της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, στην Τεχνόπολη-Γκάζι.

Το πρόγραμμα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.

«Βαριά» η ατζέντα

Ο Ντομπρόβσκις θεωρείται άνθρωπος-κλειδί δημοσιονομικά και αναπτυξιακά θέματα και οι επαφές μαζί του δώσουν στην κυβέρνηση μια πρώτη εικόνα για τις προθέσεις της Κομισιόν αναφορικά με το καυτό ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης. Ο ίδιος, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» έστειλε αυστηρό μήνυμα προς Μαξίμου και υπουργούς επιμένοντας πως πρέπει να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα.

Η επίσκεψή του έρχεται τη στιγμή που κυβέρνηση και δανειστές έχουν χαώδεις διαφορές στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών, ζήτημα που σχετίζεται άμεσα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ απειλεί και τη δόση των 2 δισ. ευρώ που προβλέπεται από το πρόγραμμα. 

Σκληρή στάση για το χρέος

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εμφάνισε ήδη τις... διαθέσεις Κομισιόν και Βερολίνου για το ζήτημα του χρέους προϊδεάζοντας για την σκληρή γραμμή των δανειστών. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις απορρίπτει την περίπτωση κουρέματος του ελληνικού χρέους, ενώ επισημαίνει ότι η Ευρώπη προκρίνει μακρύτερες περιόδους αποπληρωμής και χάριτος. 

Πρόσωπα-έκπληξη στην αντιπροσωπεία

Η αντιπροσωπεία που θα συνοδεύει τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Αναμένεται να είναι ενισχυμένη, καθώς θα τον συνοδεύσει ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σερβάς Ντερούζ, του οποίου η παρουσία στην εν λόγω αντιπροσωπεία δεν ήταν αρχικά σχεδιασμένη.

Μέρος της αντιπροσωπείας θα είναι και ο Μάαρτεν Βερβέ, επικεφαλής της νεοσύστατης «Υπηρεσίας για την Υποστήριξη των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων». Η υπηρεσία αυτή που αποσκοπεί στην παροχή «τεχνικής βοήθειας», για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των διοικητικών μεταρρυθμίσεων και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, έχει αναλάβει τελευταία να βοηθήσει και στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού, λόγω της έντασης του προβλήματος.

Ο κ. Βερβέ θα μετάσχει στις περισσότερες συναντήσεις του αντιπροέδρου της Επιτροπής με τους Έλληνες υπουργούς.

Η επίσκεψη του κ. Ντομπρόβσκις, ο οποίος έχει στην αρμοδιότητά του το σύνολο των ελληνικών θεμάτων, δείχνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την κορύφωση του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για την προώθηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς σημειώνεται αμέσως μετά την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα και λίγες μέρες πριν την άφιξη του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος αναμένεται στην Αθήνα 3- 4 Νοεμβρίου, αν και η ακριβής ημερομηνία μένει να επιβεβαιωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: