Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

«Επίσημη πρώτη» για τη νέα κυβέρνηση

Αλέξης Τσίπρας
Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί σήμερα στις 11:00 υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από τα μέλη του την επίσπευση του νομοθετικού έργου που σηματοδοτεί τη σύγκρουση με διαπλοκή, διαφθορά και φοροδιαφυγή.

Στη συνεδρίαση ο κ. Τσίπρας αναμένεται να θέσει ταυτόχρονα τους στόχους για να προχωρήσει η συμφωνία με τους δανειστές, να κατοχυρωθούν τα ισοδύναμα σχετικά με τη φορολογία των αγροτών και τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά και να αναφερθεί στο έργο της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας, της Παιδείας και της αντιμετώπισης της αυξημένης προσφυγικής ροής.

Οι... σημερινές του δηλώσεις αναμένεται να λειτουργήσουν ως «προοίμιο» των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, οι οποίες προετοιμάζονται ήδη από το οικονομικό επιτελείο.

Επίσης, πρόκειται να ανακοινωθεί και η σύνθεση του νέου μηχανισμού στο Μαξίμου, ενώ φαίνεται πως ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς θα αντικατασταθεί από τον Μιχάλη  Καλογήρου.

Του υπουργικού συμβουλίου θα προηγηθεί στις 10:00 στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή ορκωμοσίας του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα και του υφυπουργού Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη, στη θέση του παραιτηθέντος Δημήτρη Καμμένου.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Ομπάμα 

Συγχαρητήριο τηλεφώνημα για την ανάληψη των καθηκόντων του δέχτηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας από τον Μπάρακ Ομπάμα.

Στην μεταξύ τους επικοινωνία συζήτησαν τις εξελίξεις που σχετίζονται με το ζήτημα των προσφυγικών ροών και της κρίσης στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την ελπίδα του για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της στην ανάπτυξη. Πιθανή η συνάντησή τους στις ΗΠΑ.

Συνάντηση με Σουλτς στις Βρυξέλλες

Αντικείμενο της συζήτησης, που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Μάρτιν Σουλτς χθες το πρωί στις Βρυξέλλες, ήταν η ενεργός και ουσιαστική εμπλοκή του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εφαρμογή και αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες ανέφεραν ότι σε αυτό έχουν συμφωνήσει όλες οι ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες και ήδη εξετάζεται από νομική πλευρά η θεσμική συμμετοχή του ευρωκοινοβουλίου στην όλη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: