Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Δημοσκόρπιοι

Exit poll έξω από εκλογικό κέντρο Δημήτρης Κανελλόπουλος
Λοιπόν, ας τις δούμε αναλυτικά. Τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές. Διότι, όπως έγραφε και το πάντοτε έγκυρο «Πρώτο Θέμα», «λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, από την ανάλυση των μετρήσεων προκύπτει ότι η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. είναι μικρότερη από μία μονάδα».

Σύμφωνα με τη Metron Analysis (για λογαριασμό του ΑΝΤ1), ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόλις 0,5% μπροστά από τη Ν.Δ. «Ετυχε» η διαφορά να είναι δεκαπέντε φορές περισσότερη.

Η Rass ωστόσο ...
«έπεσε» πιο κοντά στο εκλογικό αποτέλεσμα σε σχέση με τη Metron Analysis, μια και τη διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων την έδινε στο 0,7%. Η... αξιολόγηση της Rass θεωρούσε «οροφή» για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα το 33,8%.

To Σάββατο το πρωί διαβάζαμε στο enikos.gr: «Βραχεία κεφαλή στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει η τελευταία δημοσκόπηση της MRB για το STAR πριν από τις εκλογές. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 0,5%».

Μια μεγάλη επιτυχία και γι’ αυτή την εταιρεία δημοσκοπήσεων. Σημειώστε πως τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου η MRB τούς έδειχνε εκτός Βουλής με 2,5%.

Μεγάλες στιγμές πρέπει να ζει τώρα και η Alco που έκανε δημοσκόπηση για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος». Και αυτή to the point. Προέβλεπε ντέρμπι.

Λίγες μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές και η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν 0,7%. Μάχη «στήθος με στήθος» έδειχνε και η GPO για λογαριασμό του Mega, μέχρι και στο 0,2% την έφτασε τη διαφορά κάποια στιγμή. Μόνο την τελευταία Παρασκευή άνοιξε την ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και τότε αρχίσαμε όλοι να καταλαβαίνουμε.

Εφτασαν στα όριά τους και το γύρισαν; Εδωσαν τον... τίμιο αγώνα τους και δεν τα κατάφεραν, οπότε εγκατέλειψαν την προσπάθεια χειραγώγησης του κοινού; Ουδείς μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις.

Καλύτερη απ’ όλες ήταν η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ. Είναι αυτοί, τους οποίους ο κ. Καμμένος αποκάλεσε «απατεώνες».

Δεν είναι που το Πανεπιστήμιο έδινε 2,5% στους ΑΝ.ΕΛΛ., το κυριότερο είναι πως στις 16 Σεπτεμβρίου έδειχνε πρώτη τη Νέα Δημοκρατία και δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ. Με μικρό ποσοστό, είναι η αλήθεια, όχι μεγάλο, να τους το αναγνωρίσουμε.

Να σημειώσουμε και τη δημοσκόπηση της Prorata για την εφημερίδα μας. Ηταν η πιο αξιοπρεπής κι εύστοχη απ’ όλες, ανεβάζοντας τη διαφορά ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. στο 4 και 5%.

Αλλά και στα exit polls τα πήγαν θαυμάσια οι δημοσκόποι. Δεν είναι μόνο που πάλι δεν προέβλεψαν τη διαφορά, είναι που έδιναν και τεράστιες διπλοκαλύψεις στα δύο πρώτα κόμματα ώστε να είναι καλυμμένοι με οποιοδήποτε αποτέλεσμα: μέχρι και η πρωτιά της Ν.Δ. έπαιζε στα ευρύτατα όρια που είχαν δώσει.

Μόνο η διαφορά 7,5% δεν υπήρχε στις προβλέψεις τους, οτιδήποτε άλλο ναι.

Ισως θα έπρεπε κάποια στιγμή να μας εξηγήσουν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων: Ή δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους ή παίζουν κάποια παιχνίδια. Ας αποφασίσουν.

Αν και πρέπει να παραδεχτούμε πως βελτιώνονται. Στο δημοψήφισμα είχαν πέσει έξω περισσότερο από 20%. Σημείωσαν πρόοδο επομένως...
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: