Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Δύο χρόνια χωρίς τον Παύλο Φύσσα

«Κέντρο, παράκληση το ΕΚΑΒ. Το άτομο ενδεχομένως έχει μαχαιρωθεί στην καρδιά. Εχει χάσει τις αισθήσεις του τώρα». Αυτή είναι μια από τις τελευταίες διαβιβάσεις από τον ασύρματο των αστυνομικών που βρίσκονταν στο Κερατσίνι τη στιγμή που ο Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013.

Πριν από δύο ακριβώς χρόνια η Χρυσή Αυγή έδειξε με τον πιο δολοφονικό τρόπο το σκληρό της πρόσωπο, με τον Γιώργο Ρουπακιά να μαχαιρώνει στην καρδιά τον 33χρονο ακτιβιστή-μουσικό σε μια εγκληματική ενέργεια που θα στιγματίσει το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο. Ο πολιτικός κόσμος καταδίκασε τότε τη δολοφονία, πραγματοποιήθηκαν αρκετές πορείες διαμαρτυρίας και διαδηλώσεις και ξεκίνησε μια (καθυστερημένη ομολογουμένως) συζήτηση για το πιο είναι το πραγματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής, η οποία κορυφώθηκε με τη σύλληψη δεκάδων μελών της, ανάμεσά τους το μεγαλύτερο μέλος της κοινοβουλευτικής της ομάδας (οι κατηγορίες που τους βαραίνουν δεν ....
περιορίζονται στην υπόθεση δολοφονίας) ενώ η δίκη της οργάνωσης είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Εκδηλώσεις μνήμης, συναυλίες και συγκεντρώσεις

Σήμερα, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία, σε πολλές περιοχές της χώρας θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις για τη μαύρη επέτειο, ενώ, στην Αθήνα, εργατικά συνδικάτα, σωματεία, συλλογικότητες, αντιφαστιστικές οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς θα συγκεντρωθούν στο σημείο της δολοφονίας του Killah-P (όπως ήταν το μουσικό ψευδώνυμο του 33χρονου ράπερ).

Το βράδυ, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, θα πραγματοποιηθεί και μια μεγάλη συναυλία μνήμης με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από τον χώρο της ραπ και του hip hop στον οποίο ανήκε μουσικά και ο ίδιος ο Παύλος Φύσσας.

Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη. Τα έξοδα θα καλυφθούν από το μπαρ και από την πώληση ενός αναμνηστικού T-shirt και εφόσον τα έσοδα είναι περισσότερα, τα χρήματα θα διατεθούν για αγορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και τα οποία θα αποσταλούν σε σημεία υποδοχής μεταναστών.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Μαύρη επέτειος και ωμή παραδοχή

Η φετινή επέτειος, ωστόσο, λαμβάνει χώρα λίγες μόλις ώρες μετά την κυνική παραδοχή του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του πως η οργάνωσή του αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας.

Ο «Φίρερ» προκάλεσε το κοινό αίσθημα με την κυνική ομολογία του, έφερε την οργισμένη αντίδραση κομμάτων και οργανώσεων και στη συνέχεια προχώρησε σε «διορθωτική» δήλωση κάνοντας διευκρινίσεις και... αναλαμβάνοντας ξανά την ευθύνη εν μέσω ιαχών κατά της Αριστεράς και των μέσω ενημέρωσης.

Το αφιέρωμα της «Εφημερίδας των Συντακτών»

Η «Εφ. Συν.» κυκλοφορεί σήμερα με κεντρικό θέμα την μαύρη επέτειο, ενώ φιλοξενεί τετρασέλιδο αφιέρωμα (σελ. 16-20) στα όσα έγιναν εκείνο το βράδυ, αλλά και μια πρώτη προσπάθεια ανάλυσης των προκλητικών δηλώσεων του Νίκου Μιχαλολιάκου:

Ανάληψη ευθύνης από τον Μιχαλολιάκο
Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος σχολιάζει την ομολογία του γ.γ. της Χρυσής Αυγής
Γιατί τώρα η δήλωση του «φίρερ»; Από τον Τάσο Τσακίρογλου
Τα νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για το βράδυ της δολοφονίας και τις ευθύνες των εμπλεκομένων

Δεν υπάρχουν σχόλια: