«Βρήκαμε πιο ευήκοα ώτα στις ΗΠΑ, από ό,τι στις Βρυξέλλες» τόνισε Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε ομογενειακές οργανώσεις χθες βράδυ στη διάρκεια δεξίωσης που διοργανώθηκε προς τιμήν του στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.
Κάλεσε τους ομογενείς να είναι υπερήφανοι για την αξιοπρέπεια με την οποία ο ελληνικός λαός αντιμετώπισε τους τελευταίους 6-7 μήνες μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, για την οποία είπε:
«Είχαμε την τιμή να ηγηθούμε μέχρι να καταλήξουμε σε μια δύσκολη αλλά αναγκαία συμφωνία από μέρους μας. Μιας διαπραγμάτευσης που βάλαμε μπροστά τις αξίες μας, την... επιθυμία του ελληνικού λαού να ξεπεράσει την κρίση, αλλά να πορευθεί σε δύσκολους δρόμους, αλλά με αξιοπρέπεια και το κεφάλι ψηλά».
Παραδέχτηκε ότι στη μάχη αυτή υπήρχε μια ανοιχτή συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι στην Ουάσιγκτον η ελληνική κυβέρνηση βρήκε πολύ πιο ευήκοα ώτα απ’ ότι στις Βρυξέλλες, για την ανάγκη να υπάρξει μία δίκαιη διευθέτηση της κρίσης και αναγκαία απομείωση του δυσβάσταχτου και μη βιώσιμου δημόσιου χρέους που συσσωρεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια.
«Αυτή η μάχη δεν έχει τελειώσει» τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι «η συμφωνία προβλέπει τη δυνατότητα μία τέτοιας διευθέτησης, αλλά αυτή η μάχη πρέπει να τη δώσουμε και να τη δώσουμε ενωμένοι όλες οι δυνάμεις του Ελληνισμού μέσα κι έξω από τη χώρα».
Χαρακτήρισε τους ομογενείς «καλύτερους πρεσβευτές του Ελληνισμού στις ΗΠΑ», μια χώρα η οποία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο παγκοσμίως και σ’ όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν και το μέλλον του τόπου μας».
Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε πως αξιοποιεί την παρουσία του στη ΓΣ του ΟΗΕ προκειμένου να διακηρύξει τη μεγάλη σημασία που έχει για την Ελλάδα η δυνατότητα μιας δίκαιης διευθέτησης του κρίσιμου ζητήματος του χρέους και να αναζητήσει συμμαχίες και διεθνή στηρίγματα.
Οι εμφατικές παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο του ΟΗΕ για την ανάπτυξη αποτέλεσαν ένα εργαλείο για να «διεθνοποιηθεί» το εν λόγω ζήτημα, για να λάβει περαιτέρω πολιτικές διαστάσεις και να μην περιοριστεί στους τοίχους των συσκέψεων με Ευρωπαίους τεχνοκράτες.
Προτίθεται μάλιστα να θέσει το ζήτημα και στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ στη μεταξύ τους συνάντηση, ενώ με τις σχετικές επισημάνσεις του στο Ιδρυμα Κλίντον συνέδεσε την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους με την οικονομική σταθερότητα και την προσέλκυση επενδύσεων.
Αξίζει να σημειωθεί πως η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ζητάει την ψήφιση όλων των προαπαιτούμενων έως το τέλος Οκτωβρίου για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος.
Στη χθεσινή συνάντηση ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε εκ μέρους του ελληνικού λαού τους ομογενείς για τις ακατάπαυστες προσπάθειές τους για πολλά χρόνια, για την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και το γεγονός ότι αποτελούν τον σημαντικότερο πρεσβευτή των συμφερόντων αυτών.
«Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι οι Ελληνες της διασποράς και οι ομογενείς μας στις ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερη έγνοια για την πατρίδα και τα τεκταινόμενα, απ’ ότι κι εμείς που μένουμε στην Ελλάδα» είπε ο κ. Τσίπρας, που δεσμεύθηκε απέναντί τους για αξιοποίηση της δράσης και της παρουσίας τους, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό για την υπεράσπιση της δυνατότητας της παρουσίας των ομογενών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της Αμερικής, προς όφελος της εθνικής προσπάθειας.
Μίλησε ταυτόχρονα και για την ανάγκη να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις όχι μόνο για την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και για την επίλυση των κρίσιμων εθνικών ζητημάτων που παραμένουν ανοιχτά, κατονομάζοντας το κυπριακό, το οποίο χαρακτήρισε κρίσιμο θέμα και μια ανοιχτή πληγή που παραμένει ανοιχτή για 41 χρόνια.
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που πλήττει τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα, είπε ότι «ο ελληνικός λαός υπήρξε το θύμα επιλογών που οδήγησαν σε σταδιακή άρση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας και οδήγησαν στην ανάγκη ενός δανεισμού που είχε ως συνέπεια την εφαρμογή πολιτικών οι οποίες τα τελευταία χρόνια αποδυνάμωσαν την παραγωγική βάση και την οικονομία της πατρίδας μας» για να προσθέσει: «Θα έχετε κι εσείς συγγενείς στην Ελλάδα και θα πονάτε όπως πονά όλος ο Ελληνισμός για τις μεγάλες δυσκολίες που περνά τα τελευταία χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».
Δίνοντας στοιχεία της κρίσης, μίλησε για τη ραγδαία μείωση των εισοδημάτων, με το ΑΕΠ να χάνει το 25% μόλις σε πέντε χρόνια. «Όλα αυτά συμβάλλουν στο να υπάρξει μία σημαντική αποδυνάμωση της οικονομικής ισχύος της πατρίδας μας. Εν τούτοις και παρόλη την αποδυνάμωση της οικονομικής ισχύος θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η γεωπολιτική ισχύς της πατρίδας μας παραμένει αναλλοίωτη».
Περιέγραψε τις κρίσεις που περιτριγυρίζουν την Ελλάδα, την Ουκρανία, τη Συρία και τη Λιβύη, προσθέτοντας τις σχέσεις με την Τουρκία και τα κύματα των προσφύγων. «Ως χώρα πρώτης υποδοχής είμαστε αναγκασμένοι και υποχρεωμένοι, ακόμη και ηθικά. Εμείς οι Ελληνες έχουμε ζήσει στο πετσί μας τη σκληρή προσφυγιά.
«Πρέπει να τους υποδεχθούμε και να τους φιλοξενήσουμε, παρά τις λιγοστές μας δυνατότητες» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι ομογενείς πρέπει να είναι υπερήφανοι ως Έλληνες, διότι παρά την κρίση και παρά το γεγονός ότι άρχει ακόμη μία κρίση εντός της κρίσης, δεν χάνουμε την ανθρωπιά μας και τις ηθικές αξίες μας.
Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη να επιλυθούν και τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα, τονίζοντας ότι βγαίνοντας από την κρίση η Ελλάδα θα ξανακερδίσει την δυναμική της και θα ξαναγίνει μία χώρα ισχυρή και ισότιμος εταίρος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Αλέξης Τσίπρας - Νίκος Αναστασιάδης Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη , στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ | EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/Andrea Bonett
Για το Κυπριακό
«Πρέπει όμως να ενισχύσουμε τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης. Και δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη λύση, πέρα από αυτή που προβλέπει την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε θερμό και φιλικό κλίμα διεξήχθη, νωρίτερα σήμερα, συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Αλέξη Τσίπρα, που διήρκεσε λίγο περισσότερο από μισή ώρα και συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Ελλάδας, Ιωάννης Κασουλίδης και Νίκος Κοτζιάς, ο Νίκος Παππάς, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και η Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή, συζητήθηκαν οι επαφές που οι δύο αντιπροσωπείες είχαν και θα έχουν με τους διάφορους αρχηγούς κρατών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, και υπογραμμίστηκε η σημασία της ενίσχυσης των προσπαθειών για λύση.
Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Κύπρου ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις λεπτομέρειες των εν εξελίξει συνομιλιών στο Κυπριακό. Όπως ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώθηκε ότι ο κεντρικός άξονας της εξωτερικής πολιτικής και των δύο χωρών είναι η συνεργασία τους, ειδικά σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές για την ευρύτερη περιοχή και το Κυπριακό.
Συνομιλία με τον Μπαν γκι-Μουν
Το μεταναστευτικό, το κυπριακό και οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Σκοπίων ήταν τα θέματα που συζήτησαν χθες το βράδυ στη συνάντησή τους, ο Μπαν γκι-Μουν κι ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ, συζήτησαν την αυξημένη κίνηση προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη και τις προσκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε σχέση με αυτό.
«Συζήτησαν επίσης τις συνομιλίες του κυπριακού και ο γ.γ. καλωσόρισε την πρόοδο που σημειώθηκε στη διαδικασία από τους ηγέτες της Ε/Κ και της Τ/Κ κοινότητας. Υπογράμμισε τη σημασία στο πλαίσιο αυτό, της συνεχούς υποστήριξης της Ελλάδας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα.
Τέλος, αντάλλαξαν απόψεις για τις προοπτικές επίλυσης του θέματος με την ονομασία μεταξύ της Ελλάδας και της FYROM.
Συνάντηση με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι | AP Photo/Mary Altaffer
Συνάντηση με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι
Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Η ίδια ελληνική
Κυβερνητική πηγή ανέφερε πως στη συνάντηση υπογραμμίστηκε και από τις δύο πλευρές η στρατηγική σημασία της ελληνο-αιγυπτιακής συνεργασίας και τονίστηκε ότι την προσεχή περίοδο θα υπάρξει ανταλλαγή κλιμακίων για την ενίσχυση αυτής της συνεργασία, ιδίως στον τομέα της οικονομίας και των μεταφορών.
Θα υπάρξει δε σύντομα επίσκεψη του Προέδρου Σίσι στην Ελλάδα, καθώς η επόμενη τριμερής συνάντησης με συμμετοχή και της Κύπρου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου