Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Στην τελική ευθεία με κόντρα για το χρέος

Κόντρα ξέσπασε μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Το κόμμα της Συγγρού με αφορμή δηλώσεις του τέως υπουργού Οικονομικών, αναφέρει πως «επιβεβαιώνει τους φόβους της που είχε διατυπώσει στη Βουλή ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά και καμία δέσμευση για το χρέος στο 3ο μνημόνιο.

Η ΝΔ προσθέτει ...
ότι η δήλωση της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου περιλαμβάνει τα εξής:

- «τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έχουν θεσπίσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών μία αξιοσημείωτη δέσμη μέτρων προς υποστήριξη της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, η οποία εξομάλυνε την πορεία εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας και μείωσε το κόστος σημαντικά».

- «σύμφωνα με το πνεύμα της δήλωσης της Ευρωομάδας του Νοεμβρίου του 2012, η Ευρωομάδα παραμένει έτοιμη να εξετάσει, εάν χρειαστεί, πιθανά πρόσθετα μέτρα (πιθανή παράταση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής), για να εξασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε βιώσιμο επίπεδο».

- «δεν μπορούν να αναληφθούν απομειώσεις της ονομαστικής αξίας του χρέους. Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν πλήρως και εγκαίρως τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους».

«Τα σημεία αυτά δεσμεύουν την Ελλάδα αλλά και τους εταίρους μας. Σε κάθε περίπτωση, από τη Δευτέρα θα έχουν χρόνο να ξεκαθαρίσουν τους εσωκομματικούς λογαριασμούς τους... Αρκεί όλο αυτό το σκηνικό να μην το πληρώσει η χώρα και οι Έλληνες πολίτες!», επισημαίνει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Είναι, πλέον, φανερό γιατί αδυνατούν να διαπραγματευθούν

Άμεση ήταν η απάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου. «Η ΝΔ συνεχίζει να θεωρεί το χρέος βιώσιμο αγνοώντας, για μια ακόμα φορά, την πραγματικότητα. Είναι, πλέον, φανερό γιατί αδυνατούν να διαπραγματευθούν όχι μόνο για το χρέος αλλά και για τα υπόλοιπα, ανοιχτά, ζητήματα της συμφωνίας».

Και συνεχίζει: «Αυτό που δήλωσα είναι ότι ένα μέρος των πιστωτών είχε, και συνεχίζει να έχει, ένα σχέδιο Grexit και γι’ αυτό είναι κρίσιμες οι διαπραγματεύσεις για το χρέος το επόμενο διάστημα.

Η ΝΔ, όμως, δεν κατανοεί ούτε τα εμπόδια που θα υπάρξουν προκειμένου να έχουμε αίσια κατάληξη για το χρέος – ας διαβάσουν τις πρόσφατες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων - ούτε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για ουσιαστική διαπραγμάτευση. Όσον αφορά το δεύτερο, ας διαβάσουν το ανακοινωθέν του Eurogroup της 14ης Αυγούστου και ας επανέλθουν!»

Για απελπισία και πανικό κατηγορεί η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ

Η κόντρα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, δεν περιορίζεται στο θέμα του χρέους.

Για «λίστα Τσίπρα» και «άθλιες μεθόδους μαύρης προπαγάνδας», κάνει λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, εξαπολύοντας επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσίπρας αντί να απολογείται για τα έργα και τις ημέρες του ιδίου και των στενών συνεργατών του επιχειρεί να ρίξει λάσπη στη ΝΔ. Όλοι αυτοί καθημερινά συμπληρώνουν μια νέα λίστα. Τη ''λίστα Τσίπρα"», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για απελπισία και πανικό.

"Τα υπόγεια της Κουμουνδούρου υιοθετούν άθλιες μεθόδους μαύρης προπαγάνδας. Αν αυτό είναι το δήθεν νέο που προσπαθούν να πλασάρουν, τότε κρίμα για την κατάντια τους. Ευτυχώς για την Ελλάδα ο λαός τους έχει ξεπεράσει", πρόσθεσε ο κ. Καραγκούνης.

Η εποχή της διαπλοκής τελειώνει

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, δεν άφησε αναπάντητα τα «πυρά» που εξαπέλυσε Κώστας Καραγκούνης. «Η Νέα Δημοκρατία επιλέγει να ταυτιστεί με τα συγκροτήματα παραδημοσιογραφίας και τον κίτρινο Τύπο. Ενώνουν τις δυνάμεις τους διότι καταλαβαίνουν ότι η εποχή της διαπλοκής και του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος που εκφράζουν, τελειώνουν οριστικά την ερχόμενη Κυριακή», σχολίασε η Όλγα Γεροβασίλη.

«Πληροφορούμε τον κ. Καραγκούνη τέλος, ότι το κτίριο του Σύριζα διαθέτει επτά ορόφους, όλους πάνω από το έδαφος. Σε κοινή θέα», συνεχίζει η κ. Γεροβασίλη, για να προσθέσει: «Το ίδιο ελπίζουμε και για το χώρο από όπου εκπορεύονται οι ανακοινώσεις του».
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: