Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Εκλογές του καναπέ

Μετά το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών άρχισε να κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία η φήμη ότι το δεύτερο κύμα δημοσκοπήσεων (από Παρασκευή μέχρι Κυριακή) θα έδειχνε τη ΝΔ μπροστά στην πρόθεση ψήφου και έτσι θα μειωνόταν πολύ η παράσταση νίκης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Τελικά, τα πράγματα δεν εξελίσσονται έτσι και όλες οι μετρήσεις του τριημέρου δίνουν οριακό προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ (με την εξαίρεση της Pro Rata που αναφέρεται σε διαφορά πέντε μονάδων).


Δεν θα μπορούσε να συμβεί...
διαφορετικά από τη στιγμή που η Λαϊκή Ενότητα δεν φαίνεται να αναπτύσσει δυναμική παρόλο που στο ξεκίνημά της “βρέθηκε” ακόμη και με διψήφιο ποσοστό! Στην Κουμουνδούρου εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει με άνεση και όχι με… δεκαδικά, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν σε μεταξύ τους συζητήσεις ότι θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα δείχνει το τρίτο κύμα δημοσκοπήσεων που θα δημοσιοποιηθούν λίγα 24ωρα πριν από τις κάλπες. Φυσικά, η επίκληση της χαμηλής συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ (γύρω στο 60%) είναι το επιχείρημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άνεση αν τελικά η δημοσκοπική εικόνα του ντέρμπυ δεν αποτυπωθεί στην κάλπη - πολύ απλά θα έχει ανεβεί στο “παρά ένα” η συσπείρωση…

Η μάχη της Δευτέρας

Είναι, πάντως, φανερό, ανεξάρτητα από όσα λένε ή δεν λένε οι επαγγελματίες αναλυτές δημοσκοπήσεων και πολιτικών εξελίξεων, ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα βρει ή όχι τον καλύτερο εαυτό του τις επόμενες μέρες. Το ντιμπέιτ της Δευτέρας θα έχει σημασία γιατί το δίλημμα “Τσίπρας ή Μεϊμαράκης” θα είναι το κυρίαρχο την επόμενη εβδομάδα. Αυτή θα είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα βρεθούν μαζί εκτεθειμένοι στην κρίση του κοινού και, επειδή τελικά ψηφίζουμε πρωθυπουργό, θεωρείται ότι εκείνο το βράδυ θα διαμορφωθούν συμπεράσματα και προθέσεις. Αλλωστε, το γεγονός ότι η ΝΔ καταλογίζει ήδη τις ευθύνες για τους κανόνες του ντιμπέιτ στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τη σχηματοποίηση της διαδικασίας  αποτελεί ένα προκαταβολικό blame game για ένα αποτέλεσμα που μάλλον προεξοφλούν ότι θα είναι απογοητευτικό.

Σε κάθε περίπτωση, Α. Τσίπρας και Ευ. Μεϊμαράκης θα απευθυνθούν  καθένας με τον τρόπο του στους αναποφάσιστους. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση “καμία συνεργασία με τη ΝΔ” γιατί, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του, αν το αποδεχόταν, θα ακύρωνε όχι μόνο το προεκλογικό του σύνθημα “να ξεμπερδεύουμε με το παλιό” αλλά και τον ίδιο το λόγο για τον οποίο προκηρύχτηκαν αυτές οι εκλογές. Οπως όλα δείχνουν, θα αναφέρεται όλο και πιο έντονα στη μάχη εναντίον της διαπλοκής και στη σύγκρουση με την ολιγαρχία, ενώ θα καταγγέλλει τη ΝΔ ως δύναμη του νεοφιλελευθερισμού και των μεγάλων συφμερόντων. Ηδη αναφέρεται προσωπικά σε στελέχη όπως ο Αδ. Γεωργιάδης που ξυπνούν αντιδεξιά ανακλαστικά και ακυρώνουν το άνοιγμα στο κέντρο που επιχειρεί ο Ευ. Μεϊμαράκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει να απευθύνει πρόσκληση κυβερνητικής συνεργασίας στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι κερδίζει από την επίδειξη συναινετικής διάθεσης και ότι ανταποκρίνεται σε ένα συλλογικό ζητούμενο για πολιτική σταθερότητα. Πολιτικοί φίλοι του Ευ. Μεϊμαράκη υπογραμμίζουν ότι η δημοτικότητά του είναι υψηλή και σε κάποιες μετρήσεις “παίζει στα ίσα” τον Α. Τσίπρα, ενώ εκτιμούν ότι στο προηγούμενο ντιμπέιτ η εμφάνισή του ήταν καλή και αποτελεσματική.

Οι σκελετοί στο ντουλάπι

Η επιστροφή της υπόθεσης γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ στο προσκήνιο, με αφορμή την κατάθεση του Ε. Φαλτσιανί στους εισαγγελείς την Παρασκευή, αποτελεί μια σοβαρή υπενθύμιση των λόγων για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να συνεργαστεί στο κυβερνητικό επίπεδο με τη ΝΔ. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι υπάρχουν βαριές ευθύνες των κομμάτων που συμμετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση για την μη αξιοποίηση της συγκεκριμένης λίστας και πιστεύουν ότι συγκεκριμένα πρωταγωνιστικά πρόσωπα έχουν άμεση σχέση με την προσπάθεια συγκάλυψης.

Αυτή η ατζέντα, της ασυλίας των ελίτ και της προστασίας των “πάνω” σε βάρος των “κάτω“, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης των επόμενων ημερών, με πρωτοβουλία του Α. Τσίπρα ο οποίος έχει καταλήξει πώς το δίλημμα νέο/παλιό και αριστερά/δεξιά συνδέεται ευθέως με το ηθικό πλεονέκτημα της κάθε πλευράς.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: