Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Τσίπρας: Διεθνής πρόκληση το ζήτημα του χρέους

Ο Αλέξης ΤσίπραςΤην αντιμετώπιση του ζητήματος του χρέους έθεσε ως προϋπόθεση για τυχόν βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή για δάνεια στα ανεπτυγμένα κράτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015». 

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «δεν μπορούμε να μιλάμε ουσιαστικά για βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες ή δάνεια στις ανεπτυγμένες, εκτός αν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του χρέους σαν μια διεθνή πρόκληση, στο επίκεντρο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού μας συστήματος... Σε όλα τα φόρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού εδώ, θα πρέπει να μιλήσουμε για το πώς η αναδιάρθρωση ή αναδιαμόρφωσή του, μπορεί να συνδεθεί με την ανάπτυξη».
Σημειώνεται πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι ένας από τουςβασικούς στόχους του πρωθυπουργού στο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον κ. Τσίπρα να αναμένεται πως θα θέσει το ζήτημα στη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι
ομιλία Αλ. Τσίπρα στον ΟΗΕομιλία Αλ. Τσίπρα στον ΟΗΕ | 
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο σύνοδο, συμπλήρωσε πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για εξάλειψη της φτώχειας και της ανεργίας, εκτός αν μπορούμε να συζητήσουμε για το πώς θα χτίσουμε ή θα βελτιώσουμε κράτη πρόνοιας αντί να τα καταστρέφουμε».
Επίσης υπογράμμισε πως η ελληνική εμπειρία «θα μπορούσε να είναι διδακτική».  Η Ελλάδα -είπε- είναι στο επίκεντρο των τριών επικαλυπτόμενων κρίσεων: μιας οικονομικής κρίσης (που δημιουργείται από μια οικονομική πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει σε μείωση 25% του ΑΕΠ μας και με σοβαρές κοινωνικές συνέπειες), μιας κρίσης ασφάλειας (λόγω της αυξανόμενης αστάθειας γύρω από την Ελλάδα, στη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα) και μιας προσφυγικής κρίσης (που εκδηλώνεται με την μαζική μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη).
Ο κ. Τσίπρας κατέληξε λέγοντας πως θα στηρίξει τις προσπάθειες για ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, που θα ευνοεί την ανάπτυξη. 

Κάλεσμα στους επενδυτές

Λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Τσίπρας μίλησε στο πάνελ που διοργανώθηκε από τοClinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη και απηύθυνε κάλεσμα, όχι μόνο στους Ελληνοαμερικανούς αλλά και τους Αμερικανούς, να βοηθήσουν την Ελλάδα. 
Απέναντι στον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τους υποψήφιους επενδυτές να μη διστάσουν να σκεφτούν το ενδεχόμενο επενδύσεων στη χώρα μας, η οποία αποτελεί ένα σταθερό περιβάλλον. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως με τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν το προσεχές χρονικό διάστημα, η Ελλάδα θα αποκτήσει σταθερό φορολογικό περιβάλλον, το οποίο είναι απαραίτητο για την προσέλκυση επενδύσεων.
Η Ελλάδα παραμένει σταθερή σε μία ευρύτερη περιοχή που έχει εστίες αποσταθεροποίησης, υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός. 
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι θύμα μίας οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, καθώς ότι αποτελεί χώρο υποδοχής για χιλιάδες πρόσφυγεςκαι μετανάστες. Ο ίδιος -συμπλήρωσε- πιστεύει στην ενότητα της Ευρώπης. 
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Μπιλ Κλίντον και η Γιάννα ΑγγελοπούλουΟ Αλέξης Τσίπρας, ο Μπιλ Κλίντον και η Γιάννα Αγγελοπούλου | ΕΦ.ΣΥΝ./ ΘΑΝΟΣ ΔΗΜΑΔΗΣ
Σημειώνεται πως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο ηγετών (Τσίπρας-Κλίντον) είναι η Γιάννα Αγγελοπούλου. Διατηρώντας στενές φιλικές σχέσεις με το ζεύγος Κλίντον, η κ. Αγγελοπούλου είναι ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την προσέγγιση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο του ίδιου συνέδρου του Ιδρύματος Κλίντον, ο κ. Τσίπρας παραχώρησε ομιλία παρουσία διεθνών πολιτικών και οικονομικών προσωπικοτήτων, ενώ στην παρέμβασή της η Γιάννα Αγγελοπούλου είπε πως «δεν είναι συχνό το φαινόμενο οι πολιτικοί να παραδέχονται τα λάθη τους», προσθέτοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «έχει το σθένος να το κάνει».
Λίγο νωρίτερα, είχε προηγηθεί συζήτηση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη και τον διεθνούς φήμης οικονομολόγο Ζοζεφ Στίγλκιτς. Παρών στο συνέδριο ήταν και ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Συνεχείς επαφές 

Ο κ. Τσίπρας θα έχει άτυπη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κατά τη δεξίωση που θα παραχωρήσει ο Μπάρακ Ομπάμα στους ξένους ηγέτες. Ο πρωθυπουργός επιδιώκει να εμφανίσει τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Όπως ανέφεραν κύκλοι του Μαξίμου, σκοπός της επίσκεψης στις ΗΠΑ δεν ήταν η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Σημειώνεται πως η καθιερωμένη δεξίωση του Αμερικανού προέδρου και της πρώτης Κυρίας, Μισέλ Ομπάμα προς τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θα λάβει χώρα αργά τη Δευτέρα (τοπική ώρα).
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, κατά την παραμονή στις ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αξιωματούχους διεθνών οργανισμών και θα κάνει επίσης δημόσιες παρεμβάσεις και ομιλίες. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης, και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Επίσης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς και με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Τέλος, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, τον δήμαρχο Νέας Υόρκης, B. De Blasio και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού την Τρίτη:  
  • 8:00–8.50, δεξίωση υποδοχής  από τον Γ.Γ. Η.Ε. στους Αρχηγούς Κρατών 
  • 9:00-11:00, έναρξη  Γενικής Συζήτησης 70ης Γενικής Συνέλευσης ΗΕ.  Ομιλία Γ.Γ. ΗΕ και Προέδρου ΗΠΑ (2οςομιλητής)
  • 11:00, διμερής συνάντηση με πρόεδρο Βραζιλίας DilmaRousseff
  • 11:30, διμερής συνάντηση με πρόεδρο Iσημερινού Rafael Correa
  • 13:15, επίσημο γεύμα Γ.Γ. Η.Ε. στους αρχηγούς κρατών /κυβερνήσεων
  • 15:00, διμερής συνάντηση με πρόεδρο Κίνας Xi Jinping.
  • 16:30, διμερής συνάντηση με πρόεδρο Αιγύπτου Abdel Fattah Al Sisi
  • 19:00-22:00, δεξίωση προέδρου ΗΠΑ προς τιμήν επικεφαλής αντιπροσωπειών

Δεν υπάρχουν σχόλια: