Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Επιμένουν ναζιστικά

Επιμένουν ναζιστικά
Δημήτρης Ψαρράς
Δεν αποτελεί έκπληξη η εκλογική επίδοση της Χρυσής Αυγής. Το πιστοποιεί το γεγονός ότι μετά την άσκηση των διώξεων εναντίον της ηγεσίας της, το φθινόπωρο του 2013 με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, μεσολάβησαν τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες αποδείχτηκε ότι οι υποστηρικτές της δεν απωθούνται από την αποκάλυψη της εγκληματικής της δράσης.

Αυτός είναι ο λόγος που ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής αισθάνθηκε την άνεση, τρεις μόλις μέρες πριν από τις εκλογές, να προχωρήσει στην απίστευτη δήλωσή του ότι αναλαμβάνει την «πολιτική ευθύνη» για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Κανείς... από τους οπαδούς της οργάνωσης δεν συγκινήθηκε, εφόσον βέβαια κι αυτοί θεωρούν ότι στηρίζουν «πολιτικά» και δεν βάφουν τα χέρια τους στο αίμα των θυμάτων της οργάνωσης.

Για τον σκληρό πυρήνα της οργάνωσής του, αυτή η δήλωση του Ν. Μιχαλολιάκου ήταν απαραίτητη ως αντιστάθμισμα, διότι είχαν ξεσηκωθεί αντιδράσεις με την πολιτική της «μετριοπάθειας» που επέλεξε ο αρχηγός την τελευταία περίοδο, με μοναδικό του στόχο να πέσει ο ίδιος στα μαλακά και να πληρώσουν τα εγκλήματα της οργάνωσης μόνο οι φυσικοί αυτουργοί και τα μεσαία στελέχη (πυρηνάρχες κ.λπ.).

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του «σκληρού» Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος δήλωσε ότι «αν δεν μας καλέσουν στο ντιμπέιτ, θα αποκλείσουμε με 1.000 άτομα την ΕΡΤ και θα ψάχνουν να βρουν στούντιο στο Καρπενήσι». Φυσικά καμιά συγκέντρωση χρυσαυγιτών δεν έγινε, αλλά φάνηκε η διαφορετική στρατηγική -έστω και φαντασιακή- μεταξύ του αρχηγού και του υπαρχηγού και στρατιωτικού εκπαιδευτή της οργάνωσης.

Η κοινωνική σύνθεση των χτεσινών ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής θα μελετηθεί με βάση τα στοιχεία του exit poll τις επόμενες μέρες. Μια πρόχειρη όμως γεωγραφική αναζήτηση των στηριγμάτων της επιβεβαιώνει το γεγονός που διαπιστώθηκε στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Στις διπλές εκλογές του 2012 η Χρυσή Αυγή βασίστηκε κυρίως στις υψηλές επιδόσεις της σε περιοχές όπου είχε αναπτύξει την «ακτιβιστική» (διάβαζε τρομοκρατική) δράση και πρόβαλε τη δήθεν κοινωφελή της προπαγάνδα, δηλαδή το κέντρο της Αθήνας και ορισμένες λαϊκές περιοχές του Πειραιά. Αντίθετα, στις εκλογές του Ιανουαρίου οι δυνάμεις της οργάνωσης σε αυτές τις περιοχές συρρικνώθηκαν, σημάδι ότι, μόλις ξεφούσκωσε η τρομοκρατική δράση, έλειψε και η υποστήριξη.

Ομως ταυτόχρονα αναπτύχθηκε η δύναμη της οργάνωσης σε περιοχές όπου παραδοσιακά είχε επιρροή η Ακροδεξιά, σε όλες της τις εκφάνσεις (χουντικοί, βασιλόφρονες κ.λπ.). Η Χρυσή Αυγή αναδείχτηκε τους τελευταίους μήνες ως μοναδική έκφραση των οπαδών της Ακροδεξιάς, όπως αποδεικνύει και η εξαφάνιση του ΛΑΟΣ, το οποίο έφτασε σχεδόν το 3% το 2012, έπεσε στο 1% τον Ιανουάριο και δεν κατέβηκε καν στις χτεσινές εκλογές.

Το ίδιο λάθος

Γι’ αυτούς τους λόγους η χτεσινή επίδοση της Χρυσής Αυγής είναι κόλαφος για τη Νέα Δημοκρατία. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επανέλαβε το λάθος του προκατόχου του, ο οποίος το 2012 επιχειρούσε να αντλήσει ψηφοφόρους υιοθετώντας μέρος της ρατσιστικής και ξενοφοβικής πολιτικής ατζέντας της ναζιστικής οργάνωσης, με το περιβόητο σύνθημα «Να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας» από τους ξένους.

Ο κ. Μεϊμαράκης, μέσα στην αγωνία του να αποδείξει στο κοινό της Χρυσής Αυγής ότι κι αυτός αξίζει την ψήφο τους, φρόντισε να επαναφέρει τη ναζιστική οργάνωση στο πολιτικό προσκήνιο, δηλώνοντας ότι μόλις πάρει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα απευθυνθεί και στον Μιχαλολιάκο, ενώ με την ίδια σκοπιμότητα δήλωσε ότι θέλει να μετάσχει στο ντιμπέιτ και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής. Με αυτές τις κινήσεις ο κ. Μεϊμαράκης όχι μόνο δεν βελτίωσε την απήχηση του κόμματός του, αλλά ανέλαβε και την «πολιτική ευθύνη» για ένα ακόμα «ξέπλυμα» της εγκληματικής συμμορίας.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: