Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Επισήμως δύο... και έπεται συνέχεια

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης και Πέτρος Τατούλης άνοιξαν τον χορό των υποψηφιοτήτων για την προεδρία στη Νέα Δημοκρατία.

Πρώτος χρονολογικά, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ότι ...
θα διεκδικήσει την αρχηγεία του κόμματος: «Ασφαλώς και εμμένω. Καταλαβαίνω ότι πάμε πλέον σε μια διαδικασία εξελίξεων στο θέμα [...] αλλά νομίζω ότι εκείνο που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις προκειμένου να αποτραπούν γεγονότα, τα οποία συμβαίνουν μετά».

 Σχετικά με το αν συνιστά κόλλημα για την υποψηφιότητά του το γεγονός ότι δεν έχει βουλευτική ιδιότητα, σημείωσε: «Υπάρχουν χίλιοι τρόποι για να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα. Εκείνο που νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη περισσότερο από καθετί η Νέα Δημοκρατία είναι ο επανακαθορισμός των ορίων και των απόψεών της πάνω σε κρίσιμα θέματα».

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέσω του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία: «Η Ν.Δ. που υπηρετώ χρειάζεται μια ανανέωση και ως προς τα πρόσωπα και ως προς την πολιτική κατεύθυνση» για να προσθέσει ότι «Τα τελευταία χρόνια η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει διαζύγιο με τους νέους και τους ανθρώπους που μπορούν να πάνε την Ελλάδα μπροστά».

Χαρακτήρισε «πολύ αξιοπρεπή» τον αγώνα που έκανε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τονίζοντας ότι συγκράτησε το κόμμα και το ότι «του είμαστε υπόχρεοι για αυτό». Δήλωσε, ωστόσο, ότι διαφωνεί με τον προσωρινό πρόεδρο της Ν.Δ. για το ποιος μπορεί να συμμετέχει στην εκλογή του προέδρου του κόμματος.


Σημείωσε, ακόμη, ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει παλιά χαρακτηριστικά, εγώ θα προχωρήσω σε reboot». Επισήμανε, ακόμη, ότι είναι περήφανος για το όνομά του και τον πατέρα του προσθέτοντας ότι «το όνομά μου ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην αρχή της σταδιοδρομίας μου, στη συνέχεια έγινε ένα μεγάλο μειονέκτημα. Ξέρω ότι υπάρχουν πολίτες που δεν θα με επιλέξουν επειδή έχω το όνομα Μητσοτάκης. Ζητώ από τους πολίτες να με επιλέξουν για το έργο μου, την αποτελεσματικότητά μου και όχι για το όνομά μου».

Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του κυκλοφόρησε και στο Twitter το ανάλογο hashtag #metonKyriako.

Άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο υποψηφιότητας

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας με δημοσιογράφους ανέφερε ότι από σήμερα, με βάση το καταστατικό, αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρόεδρος του κόμματος και θα ασκεί τα στοιχειώδη καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Για το ενδεχόμενο δικής του υποψηφιότητας απάντησε ότι, το πιθανότερο είναι να μη θέσει υποψηφιότητα καθώς, εξήγησε, διαφωνεί με τη διαδικασία.

«Προς το παρόν κλίνω στο “όχι” γιατί είναι γνωστό ότι διαφωνώ με αυτή τη διαδικασία. Το πιθανότερο είναι να μην είμαι. Εκτός και αν δεν υπάρχει κανείς υποψήφιος», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν όταν σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε μιλήσει για αλλαγή της διαδικασίας εκλογής του προέδρου. Τόνισε επιπλέον, ότι, δεν υπάρχει τρόπος αλλαγής του καταστατικού, ενώ σημείωσε πως πλέον στον κόμμα αναλαμβάνει τα πάντα η ΚΕΦΕ (Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή).

«Πολύ σωστά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανοίγει αυτή τη διαδικασία», ανέφερε ο βουλευτής Μάκης Βορίδης (στο Mega), χωρίς να αποσαφηνίσει αν θα είναι υποψήφιος. «Θα το δούμε στην πορεία, δεν είναι κάτι που έχω να πω τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα θέμα που βρισκόταν σε εκκρεμότητα μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά.

Για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο κ. Βορίδης είπε ότι «είναι ένα από τα λαμπρά στελέχη της Ν.Δ,. έχει παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, έδωσε ένα σπουδαίο αγώνα στις εκλογές και έχει να προσφέρει», προσθέτοντας ότι «αν θα είναι υποψήφιος ή όχι είναι δικό του θέμα».

Ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης EUROKINISSI
Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε ερώτηση εάν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα, απάντησε ότι δεν έχει αυτή τη στιγμή τέτοιου είδους σχέδια. «Το μείζον δεν είναι να προστεθεί άλλος ένας ενδιαφερόμενος, αλλά να συζητήσουμε τι Νέα Δημοκρατία θέλουμε», πρόσθεσε (Star).

Θέλω να δω ποιοι θα είναι υποψήφιοι, να δω με ποιον μπορώ να έχω προσωπική ταύτιση, τόνισε, ενώ στο ερώτημα αν κατέβαινε ο Αντώνης Σαμαράς, είπε πως θα τον στήριζε.

Αργότερα, μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Mega, απέφυγε να ξεκαθαρίσει εάν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος, επαναλαμβάνοντας ότι αναμένει να δει τις υποψηφιότητες.

Έντονη κινητικότητα

Ξεκίνησαν άμεσα οι διαδικασίες εκλογής προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ύστερα από τη σχετική απόφαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Χαρακτηριστική η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας:

Μετά από συνεργασία που είχαν το βράδυ, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν από σήμερα οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου και να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό

Την Πέμπτη στις 3.30 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, η οποία και θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος. Στη συνεδρίαση θα τεθούν τα χρονοδιαγράμματα για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων με στόχο μέσα στο Νοέμβριο να πραγματοποιηθεί η εκλογή του προέδρου.

Για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να έχει 50 υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής ή του 1/10 των μελών του προηγούμενου εθνικού συνεδρίου, το οποίο αριθμούσε 4.450 μέλη.

Στη συνέχεια θα συνεδριάσει πάλι η ΚΕΦΕ για τον έλεγχο των υπογραφών και θα δοθούν δύο ημέρες προθεσμία για ενστάσεις. Ακολούθως, θα ανακηρυχθούν οι υποψηφιότητες και κάθε υποψήφιος θα ορίσει έναν εκπρόσωπο στην ΚΕΦΕ. Η διευρυμένη, πλέον, ΚΕΦΕ μετά θα ορίσει ημερομηνία εκλογών, οι οποίες εκτιμώνται ότι θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Νοέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: