Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Ξένος Τύπος: Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε το στοίχημα

Ως ένα προσωπικό στοίχημα που ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε, παρουσιάζει ο διεθνής Τύπος την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά μεγαλύτερη των 7 μονάδων έναντι της ΝΔ.

 
Le Monde: Κέρδισε το στοίχημα αλλά…

«Ο Τσίπρας κέρδισε το στοίχημά του, παρ' όλα αυτά, το πολύ υψηλό ποσοστό της αποχής, πλέον του 40% σε μια χώρα που η ψηφοφορία θεωρείται υποχρεωτική, είναι μια σαφής προειδοποίηση για τη νέα κυβέρνηση» σχολιάζει η γαλλική Monde, αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα.

«Οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι δεν κράτησαν οργή κατά του Αλέξη Τσίπρα, που παρά το ξεκάθαρο "όχι" στο δημοψήφισμα, προχώρησε σε συμφωνία με τους δανειστές», επισημαίνει γαλλική εφημερίδα.

Liberation: Ο Τσίπρας κέρδισε το στοίχημα και οι πιστωτές πρέπει να κερδίσουν ένα μάθημα

«Ο Τσίπρας κέρδισε το στοίχημά του, πετυχαίνοντας το ίδιο σχεδόν ποσοστό με αυτό του Ιανουαρίου. Προφανώς οι Έλληνες συνεχίζουν να τον θεωρούν τον πιο κατάλληλο για να αντισταθεί στους πιστωτές, οι οποίοι θα πρέπει να μελετήσουν το μάθημα που απορρέει από τις εκλογές της Κυριακής», γράφει η γαλλική Liberation για τις εκλογές στην Ελλάδα.

Humanité: Παρά το μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερός

Κεντρικό θέμα στην κομμουνιστική εφημερίδα της Γαλλίας, Humanité η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνει η εφημερίδα: «Ξεκάθαρος νικητής των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας. Παρά τις αντιξοότητες, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερά». Η αριστερόστροφη εφημερίδα αναφέρεται επίσης στο ρόλο που τα ιδιωτικά ΜΜΕ έπαιξαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. «Παιγνίδι σφαγής Τσίπρα από τα ιδιωτικά μίντια. Με παραπληροφόρηση και χειραγώγηση, τα βασικά μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν συντονισθεί για να ρίξουν τον ηγέτη της αριστεράς», σημειώνει χαρακτηριστικά.

La Tribune: Ο Τσίπρας κέρδισε το στοίχημα, η ΛΑΕ και το Ποτάμι το έχασαν

«Ο Τσίπρας κέρδισε το στοίχημα, η ΛΑΕ και το Ποτάμι το έχασαν», γράφει η γαλλική οικονομική εφημερίδα La Tribune.  Οι εκλογές αυτές είναι τελικά «ένα χαστούκι για τους πιστωτές» εκτιμά ο συντάκτης Ρομαρίκ Γκοντέν, διότι δεν έκρυψαν και σε αυτήν την εκστρατεία, ότι προτιμούσαν «έναν πλατύ συνασπισμό» ή μια λύση στο κέντρο.

Le Figaro: Τι πρόκειται να κάνει με τη νέα του νίκη;

«O Τσίπρας κέρδισε το τολμηρό εκλογικό του στοίχημα» είναι ο ο τίτλος της εφημερίδας Le Figaro. «Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι κέρδισε μια τετραετή θητεία για να βγάλει την Ελλάδα από τις δυσκολίες που την περιμένουν. Θα συνεχίσει να κυβερνά με τους ίδιους συμμάχους» προσθέτει. Κάνει επίσης λόγο για «ατέρμονες μεταμορφώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού», αναρωτώμενη: «τι πρόκειται να κάνει με τη νέα του νίκη».

BBC: Αναμενόμενη η νίκη, μη αναμενόμενη η διαφορά

«Για νίκη του λαού» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, γράφει το BBC, αναφέροντας στην ανάλυσή του ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ήταν αναμενόμενη «αλλά όχι με τόση διαφορά».

Reuters: Ο πιο ηχηρός αριστερός ηγέτης στην Ευρώπη επέστρεψε με ορμή

Ο πιο ηχηρός αριστερός ηγέτης στην Ευρώπη επέστρεψε με ορμή, γράφει το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Το Reuters χαρακτηρίζει την εκλογική νίκη ΣΥΡΙΖΑ  «απροσδόκητα αποφασιστική» και σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι «τον εγκατέλειψε η ριζοσπαστική πλευρά του κόμματός του τον Αύγουστο, ο πιο ηχηρός αριστερός ηγέτης στην Ευρώπη θα παραμείνει η κυρίαρχη προσωπικότητα στη χώρα». Το κλίμα, ωστόσο, στο ελληνικό εκλογικό κοινό περιγράφεται ως ατμόσφαιρα κόπωσης, ενώ, καταλήγει «με τον Τσίπρα και τους κυριότερους αντιπάλους του πλέον να έχουν δεσμευτεί στο μνημόνιο, το βαθύ ρήγμα που είχε πολώσει τη χώρα μοιάζει λιγότερο ακραίο, προς το παρόν».

Guardian: Οι εκλογές τελείωσαν, η κρίση όχι

«Οι εκλογές τελείωσαν, η κρίση όχι», υπενθυμίζει ο βρετανικός Guardian. «Η αριθμητική έκβαση της κάλπης μπορεί να μην διαφέρει σημαντικά από τον Ιανουάριο, αλλά όλα είναι τόσο διαφορετικά μετά από οκτώ μήνες. «Ο ενθουσιασμός και η ευφορία του Ιανουαρίου έχει πια εξαφανιστεί, το κλίμα ήταν υποτονικό, οι αγορές δεν ανησυχούν, και στην πραγματικότητα δεν έχουν λόγο, τουλάχιστον προς το παρόν» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Associated Press: Η νέα κυβέρνηση δεν έχει χρόνο για χάσιμο

Το αμερικανικό Associated Press βλέπει τους ψηφοφόρους να «δίνουν μία δεύτερη ευκαιρία στον Τσίπρα». Η νέα κυβέρνηση «θα έχει μόνο πέντε έδρες πάνω από το όριο και καθόλου χρόνο για χάσιμο», σημειώνει το πρακτορείο, δείχνοντας στην επόμενη αξιολόγηση, την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση αλλά και το προσφυγικό, σημειώνει το πρακτορείο.

Sueddeutsche Zeitung: Ο Τσίπρας πετυχαίνει το αδιανόητο

«Ο Τσίπρας λαμβάνει μια δεύτερη ευκαιρία», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Sueddeutsche Zeitung, η οποία επισημαίνει: «Ο Τσίπρας πετυχαίνει το αδιανόητο ― υπέγραψε ένα πακέτο λιτότητας και παραταύτα κερδίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα». «Ο Τσίπρας είναι εξαιρετικός στην προεκλογική εκστρατεία. Την Παρασκευή το βράδυ, κατά την τελική του προεκλογική ομιλία, απέδειξε ότι μπορεί ακόμη να ενθουσιάσει τους ανθρώπους. Μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει το πώς άγγιξε το πλήθος, που ήταν αρχικά επιφυλακτικό. Ήθελε οπωσδήποτε τη δεύτερη ευκαιρία. Στο τέλος της ομιλίας του είχε κανείς σχεδόν ξεχάσει, ότι ήδη είχε πάρει μία (ευκαιρία). Τώρα λαμβάνει μια ακόμη», επισημαίνει η εφημερίδα.

Handelsblatt: Η ώρα της αλήθειας για τον Τσίπρα

«Η ώρα της αλήθειας για τον Τσίπρα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής Handelsblatt, η οποία αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας θα μπορούσε να διασπάσει το κόμμα. Εκτιμά δε, ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει τώρα την ευκαιρία να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ από το αριστερό άκρο του πολιτικού φάσματος προς τον αριστερό μεσαίο χώρο και καταλήγει επισημαίνοντας, ότι «θα έκανε καλά να σχηματίσει έναν κατά το δυνατόν ευρύτερο συνασπισμό με φιλοευρωπαϊκά κόμματα και να μην στηριχτεί μόνο στους Ανεξάρτητους Έλληνες, διότι, έτσι κι αλλιώς, τα δύο αυτά κόμματα θα έχουν μικρή πλειοψηφία για τα δύσκολα θέματα που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση».

Der Spiegel: Και πάλι τα κατάφερε

Το περιοδικό Der Spiegel, υπό τον τίτλο «Το comeback του Τσίπρα» και με υπότιτλο «Και πάλι τα κατάφερε: ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει για δεύτερη φορά αυτή τη χρονιά τις εκλογές και ήδη έχει πολύ συγκεκριμένα σχέδια συνασπισμού», αναφέρεται στα αποτελέσματα των εκλογών και περιγράφει τους νικητές και τους χαμένους της αναμέτρησης. Αναφέρεται επίσης στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί σύντομα νέα αντίσταση κατά της πορείας λιτότητας, καθώς η Κίνηση των 53 έχει ήδη δηλώσει ότι είναι αντίθετη στο νέο πακέτο λιτότητας και ότι θα μπορούσε να καταψηφίσει τα σχετικά νομοσχέδια. «Οι σχέσεις με τα υπόλοιπα κράτη του ευρώ σε αυτή την περίπτωση μάλλον θα επιδεινώνονταν γρήγορα και πάλι», καταλήγει το δημοσίευμα.

Der Tagesspiegel: Το τέλος μιας ψευδαίσθησης

«Το τέλος μιας ψευδαίσθησης», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας του Βερολίνου Der Tagesspiegel και αναφέρει ότι «οι εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να σηματοδοτούν μια στροφή, καθώς πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποδεχθεί ότι η βοήθεια δισεκατομμυρίων δεν είναι δωρεάν». «Τον Ιούλιο οι Έλληνες είπαν όχι'. Ήταν ένα πεισματικό ‘όχι' που εκτόξευσαν προς τους δανειστές με το δημοψήφισμα. Αυτό έγινε τώρα ένα εκνευρισμένο ‘μου είναι όλα αδιάφορα'», συνεχίζει το δημοσίευμα και επισημαίνει ότι αυτή η γενική ατμόσφαιρα είχε ως αποτέλεσμα πολλοί ψηφοφόροι να μείνουν στο σπίτι τους. «Ο νικητής όμως ονομάζεται και πάλι Αλέξης Τσίπρας», τονίζει ο συντάκτης.

Hessische Niedersächsische Allgemeine: Ρόμπιν Xουντ ή Ηρακλής;

Μια άλλη προσέγγιση κάνει η Hessische Niedersächsische Allgemeine. «Το ότι όλως εξαιρέτως ο Τσίπρας βγήκε πρώτος, μπορεί να οφείλεται στην απελπισμένη θέση πολλών Ελλήνων, που βλέπουν στον Τσίπρα, κάποιον σαν τον Ρόμπιν Xουντ, έναν αγωνιστή για τους φτωχούς και τους κατατρεγμένους. Αλλά σε αναφορά με το βουνό των προβλημάτων χρειάζεται να γίνει Ηρακλής. Υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν τα καταφέρει. Αλλά και διαφορετική να ήταν η έκβαση των εκλογών, δεν θα προκαλούσε αισιοδοξία. Διότι όλα τα ελληνικά κόμματα είναι λίγο έως πολύ συνυπεύθυνα για την κατάσταση του πολιτικού συστήματος. Και φαίνονται ανίκανα να λύσουν τα προβλήματα γιατί είναι μέρος των προβλημάτων».

Corriere della Sera: Ένας μικρός σεισμός η νίκη ΣΥΡΙΖΑ

Η ιταλική Corriere della Sera χαρακτηρίζει την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ με την απροσδόκητη διαφορά, μετά τα όσα έχουν μεσολαβήσει, «έναν μικρό σεισμό, στην πραγματικότητα σχεδόν γκροτέσκο επειδή, από άποψη αποτελεσμάτων, δεν αλλάζει ουσιαστικά τίποτε». «Ο πρωθυπουργός θα είναι ο ίδιος, και πιθανότατα και το κόμμα με το οποίο θα συγκυβερνήσει» αναφέρει.

Repubblica: Δύσκολη μάχη για το δίκαιο

Εντολή για δεύτερη θητεία κέρδισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει η Repubblica, αναπαράγοντας την δήλωση Τσίπρα: «Ήταν μια δύσκολη μάχη, αλλά είχαμε δίκιο. Χάρη στους νέους, αυτή είναι μια εντολή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: