Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Αλ. Τσίπρας στις ΗΠΑ για χρέος και προσφυγικό

Μπαράκ Ομπάμα- Αλέξης ΤσίπραςΣταθερότητα» και «ελάφρυνση του χρέους». Αυτές οι δύο έννοιες περιγράφουν τους στόχους που έχει θέσει ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες εν όψει της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη από το Σαββατοκύριακο μέχρι και την Πέμπτη, με αφορμή τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να... μεταβεί στην έδρα του Οργανισμού, όντας ο πρώτος πρωθυπουργός μετά το 2011 που θα συμμετάσχει στις συγκεκριμένες εργασίες, ενώ το πρόγραμμά του δεν θα περιοριστεί μόνον στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση. Κομβικής σημασίας θεωρούνται άλλωστε οι επαφές που θα έχει με τον Τζον Κέρι, ενώ πηγές από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι υπάρχει ιδιαίτερα έντονο ενδιαφέρον «δεξαμενών σκέψης» για την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί με την παρουσία του στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις, που θα έχει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, να εμφανίσει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα της χώρας να αναδειχτεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων στην περιοχή, είτε αυτό αφορά την οικονομία, είτε τα όσα διαδραματίζονται στο γεωπολιτικό επίπεδο.

Σε αυτό αναμένεται να βοηθήσουν οι επαφές με ομολόγους του και αξιωματούχους χωρών, όπως της Τουρκίας, με τους οποίους θα συζητήσει το «ζέον» ζήτημα των αυξημένων προσφυγικών ροών.

Η ελληνική ηγεσία επιθυμεί όμως να υπερασπιστεί την πρόθεση για πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, εξ ου και χθες είχε προγραμματιστεί τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Για δύο θέματα

Ο πρωθυπουργός, εκτός της ομιλίας του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης, αναμένεται να μιλήσει σε δύο θεματικές συνόδους: η μία θα αφορά τη μετανάστευση και η έτερη τους στόχους για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Το δεύτερο θέμα άπτεται άλλωστε και των γενικότερων «προκλήσεων» που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στο επίπεδο της οικονομίας. Στην πρόσφατη τηλεφωνική τους συνομιλία οι Αλέξης Τσίπρας και Μπαράκ Ομπάμα συζήτησαν για το συγκεκριμένο θέμα και ο πρωθυπουργός προτίθεται να θέσει το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους στην αμερικανική ηγεσία στη συνάντηση που θα έχει στα μέσα της εβδομάδας με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, εκτιμώντας ότι θα βρει «ευήκοα ώτα» στην απέναντι πλευρά.

Κατ' ιδίαν συνάντηση πάντως με τον Αμερικανό πρόεδρο δεν έχει προγραμματιστεί, ελέω των ασύμπτωτων προγραμμάτων των δυο ηγετών.

Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ δείχνουν αμείωτο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, αναμένοντας την πορεία εφαρμογής των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το σχετικό στίγμα στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συνδέοντας άμεσα την τάχιστη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Υπό «πολιορκία»

Πέρα όμως από τις επίσημες επαφές, έγκυρες πηγές από τη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον μεταφέρουν την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται σε επίπεδο «δεξαμενών σκέψης» για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Δεν είναι λίγα τα ιδρύματα που έχουν κάνει «κρούσεις» στο επιτελείο του και τους στενούς του συνεργάτες, προκειμένου να παραβρεθεί σε ειδικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν τις ημέρες αυτές.

Το αυξημένο ενδιαφέρον δεν περιστρέφεται γύρω από τον «άγνωστο Τσίπρα» και το τι θα επιφέρει η διακυβέρνησή του, αλλά προσεγγίζεται ως μια σταθερή μεταβλητή στον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης.

Χαρακτηριστικές ήταν, για παράδειγμα, οι δημοσιευμένες επισημάνσεις στις αναλύσεις του Ινστιτούτου Brookings, σύμφωνα με τις οποίες η Ευρώπη θα έπρεπε να επικροτήσει τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, ενώ χαρακτήριζαν τις πρόσφατες εκλογές «όχι και τόσο τρομακτικές».

Αντίστοιχα το Ιδρυμα Levy έχει αναπτύξει ειδικό ερευνητικό πρόγραμμα για την ελληνική κρίση, ενώ η αναλύτρια του Wilson Center, Meg Lundsager, ανέφερε τον Αύγουστο ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε πολιτικές απελευθέρωσης επαγγελμάτων, αλλά «η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα.

Πρέπει να προχωρήσει σε επενδύσεις στην Ελλάδα και να κινηθεί, όπως έπραξε η ομοσπονδιακή αμερικάνικη κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της κρίσης μας: μετέφερε πόρους στις τοπικές κυβερνήσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: