Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Κατρούγκαλος: Δεν θα μειωθούν οι κατώτατες και μεσαίες συντάξεις

«Εμείς επιδιώκουμε να μη μειωθεί καμία σύνταξη και μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν θα μειωθούν οι κατώτατες και οι μεσαίες συντάξεις οπωσδήποτε», τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον Real Fm, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να μας απασχολεί και το αν θα πάρουν σύνταξη οι νυν εργαζόμενοι.


«Από εκεί και μετά, ανάλογα με τις προτάσεις που θα διαμορφωθούν, ανάλογα με τον τρόπο που διαμορφώνεται η εισπραξιμότητα του συστήματος και η συνολική πορεία της οικονομίας, θα δούμε πώς ακριβώς θα διαμορφωθούν οι τελικές καταστάσεις», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τόνισε:

«Πρέπει να...
μας απασχολεί και το αν θα πάρουν σύνταξη οι νυν εργαζόμενοι, να μην είναι η ασφαλιστική εισφορά απλώς ένας φόρος που πηγαίνει, για να πληρώνονται οι νυν συνταξιούχοι και να μην υπάρχει ελπίδα να πάρουν σύνταξη οι νυν εργαζόμενοι. Μην κοιτάμε, άρα, μόνο τους συνταξιούχους κι αυτοί είναι στη φροντίδα μας, προφανώς οι πιο αδύναμοι -δεν μπορούν να ελπίζουν σε τίποτα άλλο- να έχουμε στο μυαλό μας συνολικά την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος».

Όπως είπε ο ίδιος, «κάνουμε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, για να μη μειωθούν οι μειώσεις στις συντάξεις που προβλέπουν τα μνημόνια» και πρόσθεσε: «Αν χρειαστεί ψαλίδισμα, αυτό θα πέσει μόνο στις μεγάλες συντάξεις».

Ερωτηθείς ποιο ποσό είναι ο πήχυς των μεγάλων συντάξεων, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Θεωρώ μικρές συντάξεις τις κάτω από 1.000 ευρώ και μεσαίες αυτές που είναι ανάμεσα στα 1.000-1.500 ευρώ». «Στο Μνημόνιο έχουν μπει και ορισμένες δυσμενείς υποχρεώσεις»

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως «στο Μνημόνιο, επειδή δεν είχαμε διαπραγματευτική ισχύ να το αποτρέψουμε, έχουν μπει και ορισμένες δυσμενείς υποχρεώσεις».

«Εγώ θεωρώ δυσμενή κατ΄αρχήν την υποχρέωση να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την, κατά τη γνώμη μου, αντιασφαλιστική νομοθεσία του 2010, ακριβώς γιατί αυτή οδηγεί σε μείωση του υπολογισμού των κατώτατων συντάξεων και θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τις κατώτατες συντάξεις, αρά τις συντάξεις των πιο αδύναμων.

Δεύτερο δυσμενές: τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές που σημαίνει ότι τα ελλείμματα που αναγκαστικά δημιουργούνται, δεν θα μπορεί το κράτος να τα αναπληρώνει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Τρίτον, την υποχρέωση από το 2016, το 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ, αυτών που είναι σχετικά πιο ψηλά, να περικόψουμε το ΕΚΑΣ γι΄αυτούς».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «επειδή και τα τρία τα θεωρώ δυσμενή αλλά δεν είχα τη διαπραγματευτική ισχύ να τα βγάλω από το μνημόνιο, ζήτησα να έρθει το κουαρτέτο στο υπουργείο -ο μόνος υπουργός που τους είχα δεχθεί στο υπουργείο μου- και του είχα προτείνει ως συνολικό εναλλακτικό την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Τους είπα ότι “αν εμείς εξορθολογίσουμε το ασφαλιστικό από το να είναι πλίνθοι και κέραμοι αν εμείς πράγματι μπορέσουμε να κάνουμε ένα σύστημα με ενιαίους και δίκαιους κανόνες, θα το δεχθείτε;” Μου είπαν “ποσοτικοποιήστε τις αλλαγές, να τις δούμε και ναι”. Έτσι, στο μνημόνιο μαζί με όλα τα κακά, υπάρχει η δυνατότητα η δική μας. Αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να κάνουμε εμείς πριν από πολλά χρόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: