Στις προγραμματικές δηλώσεις και τις δύσκολες συζητήσεις που ακολουθούν με τους εκπροσώπους των δανειστών στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.
Το πρόγραμμα πρωθυπουργού και υπουργών είναι βεβαρυμένο, καθώς από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων και η διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Θα προηγηθεί, ακόμη, η συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία θα υπάρξουν... οι πρώτες συζητήσεις για την πορεία και τους στόχους του τρίτου προγράμματος διάσωσης.
Αύριο, Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο μόνος ομιλητής στη Βουλή και την Τρίτη και Τετάρτη θα υπάρξουν τοποθετήσεις από υπουργούς και βουλευτές, ενώ αναμένεται να σημειωθούν και οι πρώτες μετεκλογικές κόντρες μεταξύ πολιτικών αρχηγών.
Χρέος, μεταρρυθμίσεις και τετραετία
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας, όπως τόνισε στην πρώτη ομιλία του προς τους βουλευτές του κόμματός του, θα επιμείνει στο τρίπτυχο «χρέος, μεταρρυθμίσεις και ορίζοντας τετραετίας».
Όπως φάνηκε και από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει να θέτει ως κεντρικό στόχο την ελάφρυνση του χρέους και θεωρείται σίγουρο ότι η συζήτηση θα «ανάψει» τις επόμενες εβδομάδες.
Στον στρατηγικό αυτό στόχο εντάσσεται και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις από τις οποίες θα κριθεί και η αξιολόγηση της πορείας του τρίτου μνημονίου, αλλά και ο έτερος σημαντικός στόχος, δηλαδή η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει πολλά στην εικόνα της πολιτικής σταθερότητας και για τον λόγο αυτό επαναλαμβάνει τον ορίζοντα τετραετίας που θα έχει η νέα κυβέρνηση.
Ο λαός «δικαίωσε και την επιλογή μας να προχωρήσουμε σε έναν συμβιβασμό» αλλά «πάνω απ' όλα, με την επιλογή του έβαλε τέλος στα σχέδια του παλιού και χρεοκοπημένου συστήματος για μια μικρή αριστερή παρένθεση», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός δίνοντας κατευθυντήριες γραμμές προς τους βουλευτές του κόμματος του, κατά τη χθεσινή του ομιλία στην Κ.Ο. .
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «δικαιούμαστε να αισθανόμαστε δικαιωμένοι από την λαϊκή ετυμηγορία, γιατί ο λαός δικαίωσε τον σκληρό και έντιμο αγώνα που δώσαμε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το δίκιο του και για να διεκδικήσουμε η χώρα να μπορεί σε συνθήκες σταθερότητας να έχει προοπτική».
Eurogroup και προαπαιτούμενα
Τη Δευτέρα, πάντως, θα υπάρξει το πρώτο κρας τεστ για την κυβέρνηση και, κυρίως, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς στη συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καλούνται να αποφασίσουν για προαπαιτούμενα, ανακεφαλαιοποίηση και, γενικώς, την πορεία του προγράμματος.
Τα πρώτα σημάδια από το EuroWorkingGroup ήταν θετικά, καθώς αξιωματούχος της ένωσης δήλωσε στο Reuters ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα λάβει τα απαιτούμενα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός της καθορισμένης προθεσμίας (15 Νοέμβρη).
Από το ποσό των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα της Ελλάδας, βάσει του τρίτου μνημονίου, τα 10 δισ. έχουν μεταβιβαστεί σε έναν λογαριασμό στο Λουξεμβούργο και μπορούν να μεταφερθούν στην Ελλάδα.
Οι αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί Οικονομικών, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψή τους συζήτησαν για τις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας και το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων.
Αποφασίστηκε (σ.σ. μένει και η έγκριση από το Eurogroup) να χωριστούν οι μεταρρυθμίσεις σε δύο υποσύνολα, ώστε να εκταμιευθούν τα εναπομείναντα 3 δισ. για το 2015 και τα 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες.
Εάν τα stress tests των ελληνικών τραπεζών τους οποίους θα διεξαγάγει η ΕΚΤ δείξει ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια, θα αντληθούν χρήματα από τα εναπομείναντα 15 δισ. ευρώ, με προϋπόθεση η Αθήνα να έχει θέσει σε εφαρμογή τους όρους αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα ως την 15η Νοεμβρίου, σημειώνει με το πρακτορείο.
Το πρώτο υποσύνολο θα εμπεριέχει 48 προαπαιτούμενα και νόμους που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ή εγκριθεί από τη Βουλή των Ελλήνων ως τα μέσα του Οκτωβρίου, εξήγησαν οι αξιωματούχοι. Η ολοκλήρωση των ορόσημων των μεταρρυθμίσεων θα αποτελέσει τη βάση για την εκταμίευση των 2 από τα 3 δισ. ευρώ.
Η εκταμίευση του εναπομείναντος 1 δισ. και των 15 δισ. ευρώ για τις τράπεζες θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση του δεύτερου υποσυνόλου των μεταρρυθμίσεων.
«Η τάση είναι οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα να διαχωριστούν από την πρώτη πλήρη αξιολόγηση», επισήμανε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης ο οποίος είναι ενήμερος για τη σχετική συζήτηση.
«Άρα τα 15 δισ. θα μπορούσαν να εκταμιευθούν μόλις ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και μόνο», πρόσθεσε ο ίδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Άλλες δύο πηγές επιβεβαίωσαν ότι αυτό είναι το σχέδιο.
Η Βουλή της Ελλάδας αναμένεται να αρχίσει να συζητά και να εγκρίνει τους εφαρμοστικούς νόμους από την 9η Οκτωβρίου, διαβάζουμε στο Reuters.
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης αναγνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται στο πλαίσιο της τριετούς δανειακής σύμβασης της Ελλάδας πρέπει να ολοκληρωθούν το πρώτο χρονικό διάστημα της ισχύος της, σημειώνοντας πάντως ότι θεωρούν πως αυτό είναι δίκαιο, καθώς σχεδόν το μισό ποσό από το σύνολο των 86 δισεκατομμυρίων ευρώ θα έχει εκταμιευθεί ως τα τέλη του έτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου