Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Διπλό τεστ για τον Τσίπρα: Η νέα διακυβέρνηση και ο νέος ΣΥΡΙΖΑ

Σε νέα εποχή και νέα πολιτική πραγματικότητα δοκιμάζονται από σήμερα κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ με την, έμπρακτη πλέον, εφαρμογή του Μνημονίου και την έναρξη της διαδικασίας επανίδρυσης του κόμματος.


Η κατάθεση στη Βουλή, και η ψήφιση έως το Σάββατο, του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα θέτει ― για πρώτη φορά μετά από δέκα μήνες και τρεις νικηφόρες εκλογικές αναμετρήσεις – σε...
δοκιμασία τις κοινωνικές συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ. Η αντοχή και η ανοχή κρίσιμων κοινωνικών στρωμάτων, όπως οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, στα σκληρά φορολογικά μέτρα της συμφωνίας θα αποτελέσει και το πρόκριμα για τις κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει τον ριζικό, όσο και δύσκολο, μετασχηματισμό του κράτους που επαγγέλθηκε και από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία αυτής της εβδομάδας θα αποτελέσει, ταυτόχρονα, και το πρώτο απτό πεδίο δοκιμασίας της – ανοιχτής πάντα – πρόσκλησης συνεννόησης του πρωθυπουργού προς τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς. Οι απαντήσεις είναι αρνητικές έως οργισμένες μέχρι τώρα – «δεν θα γίνουμε χρήσιμη εφεδρεία» ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα της Φώφης Γεννηματά ― παραμένει ανοιχτό όμως, το τι θα πράξουν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως αυτά που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να τους αφήσει ανοιχτές εύκολες πολιτικές διόδους και αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση δεν κατέβασε το νομοσχέδιο σε ένα μόνο άρθρο.

Ο «μετασχηματισμός» του ΣΥΡΙΖΑ

Σε παράλληλο δρόμο, από σήμερα δοκιμάζεται και το έτερο μεγάλο εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα, εκείνο της μετάβασης του ΣΥΡΙΖΑ στη μετά-διάσπαση εποχή και του μετασχηματισμού του σε νέο, ανοιχτό κόμμα.

Το στίγμα αυτής της πορείας χαράχθηκε στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου με ένα έτερο, διπλού προσανατολισμού, προσκλητήριο: Αφ’ ενός προς την κοινωνία και τις δυνάμεις εκείνες που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν είναι μέλη του και, αφ΄ετέρου, προς τα αποστασιοποιημένα και απογοητευμένα μέλη του κόμματος που αποχώρησαν μετά τη συμφωνία του Ιουλίου αλλά δεν ακολούθησαν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Λαϊκή Ενότητα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και συνεννόησης με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που αδρανοποιήθηκαν ή αποχώρησαν από το κόμμα και δεν προσχώρησαν σε άλλους πολιτικούς οργανισμούς», αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, διαχωρίζοντας και το πλαίσιο συγκλίσεων και αποκλίσεων – με ποιους θα επιχειρηθεί η επαναπροσέγγιση και με ποιους όχι.

Στο έτερο μέτωπο, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για την μακροπρόθεσμη ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό, η στόχευση είναι εξ αρχής δεδομένη και την επαναβεβαίωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος στην κεντρική επιτροπή: Να αντιστοιχηθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πολιτική της καχυποψίας και των κλειστών θυρών έληξε οριστικά στις 20 Σεπτέμβρη» ήταν το μήνυμα Τσίπρα, ο οποίος τόνισε πως πρέπει «να ανοίξουν οι οργανώσεις μελών σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημά μας και συμφωνούν προγραμματικά και πολιτικά με τις θέσεις μας».

Στρατηγικός στόχος σ’ αυτή την προσπάθεια είναι να «γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ η αριστερή συνείδηση της κυβέρνησης», χωρίς όμως πια κλειστούς μηχανισμούς και ομαδοποιήσεις – έναν στόχο, τον οποίο υπηρετούν συγκεκριμένες κινήσεις και επιλογές: Η συμμετοχή στην Πολιτική Γραμματεία δύο κορυφαίων υπουργών που είχαν κομβική συμμετοχή και στη συμφωνία με τους πιστωτές, του Γιάννη Δραγασάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου έχει διπλό μήνυμα – αφ’ ενός της συνοχής στις στρατηγικές πολιτικές επιλογές και, αφ΄ετέρου, της στράτευσης όλων των στελεχών στη διαδικασία ανασυγκρότησης και ενίσχυσης του κόμματος.

Την ίδια στιγμή η εκλογή στη θέση του γραμματέα, με μία μόνον υποψηφιότητα, του Παναγιώτη Ρήγα, προερχόμενου από την φιλοευρωπαϊκή Πλατφόρμα 2010, δίνει και την πυξίδα του δρόμου που θα ακολουθηθεί, τουλάχιστον έως τον Φεβρουάριο και το έκτακτο συνέδριο, προς την εξωστρέφεια, τη διεύρυνση του κόμματος και την αντιστοίχησή του με την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: