Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

«Δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς στο προσφυγικό»

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Νέα Υόρκη
Ευθύ μήνυμα ότι «δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς, ιδιαίτερα για τους δυτικούς εταίρους, οι αποφάσεις των οποίων υπήρξαν τόσο κρίσιμες για τη διαμόρφωση της μοίρας αυτών των χωρών», ούτε το περιθώριο για επιλογές στην εξωτερική πολιτική χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις, διατύπωσε ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση και τις Προσφυγικές Ροές στη Νέα Υόρκη.
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι στις ροές των τελευταίων μηνών η τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων με προέλευση τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ που πέρασαν από τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και έφθασαν στα ελληνικά νησιά, έχοντας....
ως προορισμό τους τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, είναι πρόσφυγες που δραπετεύουν από πολέμους και συγκρούσεις.
Υπογράμμισε ότι «αν κατορθώσουμε -ειδικά εδώ στον ΟΗΕ- να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια αποφασιστικά αλλά και συνολικά επίσης, αν οικοδομήσουμε ένα νέο μοντέλο προσανατολισμένο στην ανάπτυξη και αν αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές με ανθρωπισμό και αποτελεσματικότητα, τότε θα πετύχουμε».
Αλέξης Τσίπρας (Νέα Υόρκη)
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέπτυξε τρεις συγκεκριμένες δράσεις που χρειάζονται τώρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου:
1) ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για την επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και να αντιμετωπίσουν τον τζιχαντισμό. Χρειάζονται διπλωματικές λύσεις που να περιλαμβάνουν όλους τους σημαντικούς δρώντες στην περιοχή. «Και χρειαζόμαστε αυτές τις λύσεις για να βάλουμε τα θεμέλια για την εθνική συμφιλίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
2) Υποστήριξη του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «και να ιδρύσουμε και διευρύνουμε ένα γενναιόδωρο και ρωμαλέο μηχανισμό επανεγκατάστασης για τους πρόσφυγες από την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Αυτό θα δώσει ελπίδα στους ανθρώπους αυτούς, αποτρέποντάς τους από το να εμπιστεύονται επικίνδυνα κυκλώματα διακίνησης».
3) Υποστήριξη των γειτονικών χωρών της Συρίας στην υποδοχή των μεταναστών και ενίσχυση της συνεργασίας για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων των διακινητών. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «στην Ε.Ε. κάναμε το σημαντικό βήμα να ιδρύσουμε μηχανισμό για την ανακατανομή 160.000 προσφύγων».
Επίσης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους διεθνείς οργανισμούς, οργανώνει τις απαραίτητες υποδομές, περιλαμβανομένων hotspots, για την υποστήριξη του μηχανισμού και τη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης.
Αλέξης Τσίπρας (Νέα Υόρκη)
Σημείωσε, ωστόσο, ότι «οι ροές των προηγούμενων ετών δεν είναι συγκρίσιμες με αυτές των πρόσφατων μηνών: από την αρχή του χρόνου περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι με προέλευση τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ πέρασαν από τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και έφθασαν στα ελληνικά νησιά, έχοντας ως προορισμό τους τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες».
Υπογράμμισε ότι «η τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών - πάνω από 80% - είναι πρόσφυγες που δραπετεύουν από πολέμους και συγκρούσεις» και πως «αυτές οι μεταναστευτικές ροές έχουν αιτία: πολέμους και συγκρούσεις - ανεξάρτητα από τις εσωτερικές αιτίες τους - που εμείς ως παγκόσμια κοινότητα δεν κατορθώσαμε να διαχειριστούμε και να επιλύσουμε αποτελεσματικά».
«Δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς», τόνισε, «ιδιαίτερα για τους δυτικούς εταίρους, οι αποφάσεις των οποίων υπήρξαν τόσο κρίσιμες για τη διαμόρφωση της μοίρας αυτών των χωρών». «Δεν έχουμε το περιθώριο», είπε, «να κάνουμε επιλογές στην εξωτερική πολιτική χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι «πολλοί στην Ευρώπη εξεπλάγησαν με αυτό το φαινόμενο», για να συμπληρώσει: «Αλλά, ειλικρινά, δεν θα έπρεπε να εκπλαγούν». «Χώρες πολύ φτωχότερες και με πολύ μικρότερους πληθυσμούς αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε. «Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι συγκεκριμένες δράσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναπτύσσοντας τις προαναφερθείσες δράσεις.
 
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο τριών αλληλοεπικαλυπτόμενων κρίσεων: της οικονομικής, της προσφυγικής και της κρίσης ασφάλειας εξαιτίας της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: