Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Η μάχη των ψηφοδελτίων καλά κρατεί

Δεκαπέντε ημέρες απομένουν για τη διεξαγωγή των εκλογών και τα κομματικά επιτελεία εργάζονται νυχθημερόν για την καλύτερη «επίδοση» στην προεκλογική περίοδο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την ρευστότητα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να «κλείσουν» τα ψηφοδέλτια των κομμάτων με τους υποψηφίους να ρίχνονται στη μάχη της έδρας. Οι ανατροπές στα κόμματα, αλλά και το «αυγουστιάτικο» κλίμα που πυροδοτεί, ως συνήθως, τη μεταγραφολογία έφεραν στο φως πλήθος ονομάτων, σεναρίων και φημολογούμενων συνεργασιών.

Η... ώρα της κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ

Η εκλογική επιτροπή στην Κουμουνδούρου έχει να αντιμετωπίσει μια ιδιόμορφη προεκλογική περίοδο, καθώς οι αποχωρήσεις στελεχών και πρώην βουλευτών από το κόμμα ήταν πολλές οπότε τα ψηφοδέλτια θα είναι αναγκαστικά αρκετά ανανεωμένα.
Οι λίστες αναμένεται να κλείσουν σήμερα στην συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες παρεμβάσεις στη σειρά των εκλεγμένων.
Βασικό μέλημα είναι η συμπλήρωση των κενών που δημιούργησαν οι αποχωρήσεις βουλευτών προς τη Λαϊκή Ενότητα, ενώ σε εκλόγιμες θέσεις πιθανότατα θα βρεθούν εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ψηλά στις λίστες θα είναι ,βέβαια, όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη που έμειναν στο πλευρό  του Αλέξη Τσίπρα (Βούτσης, Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Φίλης, Παππάς, Δραγασάκης κ.α.), ενώ οριστικά εκτός ψηφοδελτίων τίθεται ο Αλέξης Μητρόπουλος.
Ως προς το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, θα υπάρξουν σίγουρα αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο, με τον Κωνσταντίνο Τσουκαλά να ανακοινώνει, μέσω της «Εφημερίδας των Συντακτών», πως θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο, αλλά σε μη εκλόγιμη θέση.

Με παλιούς και νέους από το... Ποτάμι

Στη Συγγρού προς το παρόν τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά, ωστόσο, υπάρχει μια πρώτη εικόνα για ονόματα και υποψηφίους.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε διαμηνύσει σε πρότερη ομιλία του στην πρώην Κ.Ο. της ΝΔ ότι επιθυμεί να δώσουν την εκλογική μάχη όσοι συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια του Γενάρη, ωστόσο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακατατάξεις.
Ο αρχηγός της Ν.Δ. αναμένεται να είναι υποψήφιος και στην περιφέρεια Ηρακλείου, αλλά θα κρατήσει την έδρα της Β' Αθήνας ώστε να μην εμποδίσει την εκλογή του Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ μένει να διευκρινιστεί τι θα συμβεί με παλαιά στελέχη που ανακάμπτουν, αλλά και την πιθανότητα συμμετοχής ατόμων που δεν προέρχονται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς.
Την ίδια ώρα, έξι στελέχη του Ποταμιού, με δήλωσή τους ανακοίνωσαν τη στήριξή τους στη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα μπουν σε κάποιο ψηφοδέλτιο του κόμματος.

Η ΛΑΕ, η Ζωή και οι «ενοχλημένοι»

Στο στρατόπεδο του Παναγιώτη Λαφαζάνη η κατάρτιση των ψηφοδελτίων αποδεικνύεται δυσκολότερη απ' ότι αρκετοί περίμεναν. 
Τη στιγμή που οι συζητήσεις με τον Μανώλη Γλέζο συνεχίζεται και μένει να διευκρινιστεί ο ρόλος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ορισμένοι από τους συνεργαζόμενους εμφανίζονται ενοχλημένοι για τα ψηφοδέλτια.
Οι κινήσεις του «πατριωτικού χώρου», όπως το ΔΗΚΚΙ, οι Ριζοσπάστες Οικολόγοι και το Πατριωτικό Κοινωνικό Κίνημα, εμφανίζονται σφόδρα ενοχλημένες από τις θέσεις που τους προσφέρονται στις λίστες της Λαϊκής Ενότητας και αναμένεται να επανεξετάσουν τη στάση τους σε σημερινή σύσκεψη.
Ωστόσο, με τη Λαϊκή Ενότητα ανακοίνωσε ότι συμπορεύεται η Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, που συγκροτήθηκε από πρώην στελέχη κυρίως των «53+».
Δεδομένη, τέλος, θεωρείται συμμετοχή όλων των βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαμαντούρος επικεφαλής και αρκετοί επώνυμοι

Στο Ποτάμι προσανατολίζονται στο να βάλουν επικεφαλής στο Επικρατείας τον Νικηφόρο Διαμαντούρο, ενώ ολόκληρο το ψηφοδέλτιο αναμένεται να ανακοινωθεί το Σάββατο.
Στόχος στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη είναι η ανάσχεση των διαρροών προς αριστερά και δεξιά και με αυτό το σκεπτικό θα καταρτιστούν οι λίστες. 
Ήδη έχει γίνει γνωστό ότι με το Ποτάμι θα είναι υποψήφιοι αρκετοί επώνυμοι όπως οι: Γιώτα Φέστα, Αντώνης Καφετζόπουλος, Ρίκα Βαγιάνη, Κώστας Παταβούκας, Μέμος Ιωάννου και Στέλιος Προσαλίκας. 
Με το Ποτάμι θα συνεργαστεί και η Δράση με τον πρόεδρο Θοδωρή Σκυλακάκη και τον επιχειρηματία Τέλη Αϊβαλιώτη να μπαίνουν στα ψηφοδέλτια. 

Το ΠΑΣΟΚ και η... μισή ΔΗΜΑΡ

Στην Χαριλάου Τρικούπη κινούνται σε ρυθμούς συνεργασίας, καθώς η εκλογική συμπόρευση με τη ΔΗΜΑΡ φέρνει νέα πρόσωπα στις θέσεις των υποψηφίων, με στελέχη των κομμάτων να χαρακτηρίζουν τη συνεργασία αρμονική.
Ονόματα πολλά δεν έχουν διαρρεύσει, εκτός από τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής στο Επικρατείας με την ελπίδα πως το κόμμα του θα έχει εκπροσώπηση στο επόμενο Κοινοβούλιο.
Η Φώφη Γεννηματά προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες ανάμεσα στις διάφορες «τάσεις» εντός του κόμματος, αλλά και να διαχειριστεί τις ενδεχόμενες επιστροφές «παπανδρεϊκών». Άλλωστε το ΚΙΔΗΣΟ δεν κατεβαίνει στις εκλογές κάνοντας το έργο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ λίγο πιο εύκολο.
Οι λίστες συμπληρώνονται σταδιακά, με τα προβλήματα σε συγκεκριμένες περιφέρειες να παραμένουν, ενώ η ΔΗΜΑΡ θα εκπροσωπηθεί μέσω των Δ. Χατζησωκράτη (Αττική), Γ. Μπουλμπασάκου και Εφ. Παγκάλου (Β’ Πειραιά), Θ. Ψύρρα (πρώην βουλευτής - Λάρισα), Γ. Αμοιρίδη (Πιερία), Γ. Ευδοκιμίδη και Σόνιας Τσιτήλου (Α’ Αθηνών), Γ. Παπαβασιλόπουλου και Τ. Βαρσινού (Β’ Αθηνών), Μπ. Βακαλόπουλου (Μεσσηνία), Γ. Παπαμανώλη (πρώην βουλευτής - Κυκλάδες), Κατ. Μέλφου (Φλώρινα), Σερ. Καρακικέ (Βοιωτία) και Φωτ. Αναστασίου (Τρίκαλα).

Ψάχνοντας την ανατροπή 

Να διαψεύσουν τις δημοσκοπήσεις, μεγάλο μέρος των οποίων τους δείχνει εκτός Βουλής, επιχειρούν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, οι οποίοι φιλοδοξούν να παίξουν ρόλο μετεκλογικού καταλύτη, συμμετέχοντας σε κυβέρνηση μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. 
Στο πλαίσιο του εκλογικού σχεδιασμού τα ψηφοδέλτια είναι σχεδόν έτοιμα και -κατά πάσα πιθανότητα- θα παρουσιαστούν αύριο Κυριακή.
Οπως έχει ξεκαθαρίσει ο Πάνος Καμμένος, στις περιφέρειες όπου υπάρχουν εκλεγμένοι βουλευτές αυτοί θα παραμείνουν στην πρώτη θέση της κάθε περιοχής. Εκεί όπου το ποσοστό των ΑΝ.ΕΛΛ. ήταν καλύτερο από τον μέσο όρο θα παραμείνουν οι πρώτοι στην επιλογή του ελληνικού λαού, ενώ τα ψηφοδέλτια θα πλαισιωθούν και από πολλούς νέους υποψηφίους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ αυτών που μέχρι τώρα έχουν «κλειδώσει» τη θέση τους περιλαμβάνονται: στην Πιερία ο Νικόλαος Μακρίδης, υποψήφιος δήμαρχος Βέροιας, στα Δωδεκάνησα ο Σταύρος Καρίκης, υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου, στην Κόρινθο ο Θεόδωρος Κεφαλάς, αρχιδιαιτητής, στην Α΄ Πειραιά ο Γιώργος Χριστοφορίδης, εκδότης της εφημερίδας «Χωνί», στη Β΄ Αθηνών ο Μιχάλης Κακλαμάνος, δημοτικός σύμβουλος Περιστερίου, και ο Μιχάλης Βετούλης, πρώην ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., στην Αττική ο Κώστας Κατσίκης, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Θόδωρου Κατσίκη.
Ηγετική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αναμένεται να έχει ο πρόεδρος του Κινήματος Εθνικολαϊκής Συσπείρωσης (ΚΙΕΣΥ), αντιστράτηγος-αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ε.α. Γιώργος Κλειδέρης. Οσον αφορά τον Παύλο Χαϊκάλη, όπως προκύπτει από τη συνέντευξη του Πάνου Καμμένου στην «Εφ.Συν.» (σελ. 10), ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. προσανατολίζεται να μην τον συμπεριλάβει στη λίστα εξαιτίας της υπόθεσης με την offshore στην οποία φέρεται να συμμετείχε.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: