Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Ντιμπέιτ Τσίπρα-Μεϊμαράκη: «Αγκάθι» οι δημοσιογράφοι και το αν οι αρχηγοί θα είναι όρθιοι ή καθιστοί

Ντιμπέιτ Τσίπρα-Μεϊμαράκη: «Αγκάθι» οι δημοσιογράφοι και το αν οι αρχηγοί θα είναι όρθιοι ή καθιστοί
Μετ' εμποδίων διεξάγεται η συζήτηση για τους όρους του ντιμπέιτ του Αλέξη Τσίπρα με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη μεταξύ των επιτελείων των δύο αρχηγών.


Καθώς ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και οι συνεργάτες του βρίσκονται ήδη στη βόρεια Ελλάδα, η διαπραγμάτευση γίνεται με τηλέφωνα και...e-mail. Το επιτελείο της Κουμουνδούρου τους έστειλε ένα αρχικό draft, επί του οποίου γίνεται η συζήτηση. 

Πάντως, πέρα από την απόσταση, φαίνεται να υπάρχουν κι άλλα θέματα, όπως δείχνει η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ: «Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, από την αρχή της προεκλογικής περιόδου, έχει ξεκαθαρίσει ότι, προκειμένου να γίνει δημόσιος διάλογος και να ενημερωθούν οι πολίτες, συμμετέχει, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε οποιαδήποτε συζήτηση Πολιτικών Αρχηγών και με οποιαδήποτε διαδικασία. Ως εκ τούτου, οι όροι και οι προϋποθέσεις προσδιορίζονται αποκλειστικά από το ΣΥΡΙΖΑ». 

Από την πλευρά της ΝΔ προσέθεταν απλώς «ό,τι μας πουν, ό,τι θέλουν, ό,τι ώρα θέλουν, με ό,τι όρους θέλουν». Παρά τη διαβεβαίωση της λεωφόρου Συγγρού ότι δεν βάζουν κανέναν όρο, ήδη έχουν ζητήσει και έχει υπάρξει διαφωνία για το αν θα είναι όρθιοι ή καθιστοί οι δύο αρχηγοί. 

Η ΝΔ με την ανακοίνωση ξεκινά την αντιπαράθεση από τώρα. Αφενός δείχνει ότι εκείνοι «έσυραν» τον κ. Τσίπρα σε διάλογο και αφετέρου για το ενδεχόμενο να «ναυαγήσει» -που είναι ελάχιστο, αλλά δεν αποκλείεται, για διάφορους λόγους- θα έχουν εξ αρχής μεταθέσει την ευθύνη στον αντίπαλο. Σε κάθε περίπτωση κερδίζουν.

Έχοντας την εμπειρία του «ντιμπέιτ-σούπα» της περασμένης Τετάρτης, τα δύο επιτελεία αναζητούν μία διαδικασία, που να «κρατήσει» τους τηλεθεατές και να επιτρέψει στους αρχηγούς να κάνουν ουσιαστική αντιπαράθεση. 

Θεωρούν, δε, ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι τα κανάλια, που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το γεγονός για τη δική τους προβολή. Η αρχική συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν να επιλέξουν έναν κοινώς αποδεκτό δημοσιογράφο, ο οποίος να συντονίζει την αναμέτρηση και να υποβάλει και τις ερωτήσεις, με ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει στο τέλος κάθε ερώτησης στον έναν αρχηγό να παρεμβαίνει, να σχολιάζει ή να απευθύνει ερώτηση στον άλλο. 

Φυσικά, αυτά εντός κάποιου χρονικού περιορισμού, για να κυλάνε και οι ερωτήσεις στις διαφορετικές θεματικές. Ενώ όμως είχαν συμφωνήσει και στο πρόσωπο του δημοσιογράφου -ήταν ο κ. Νίκος Χατζηνικολάου, που δεν πήρε μέρος στο ντιμπέιτ της Τετάρτης, όμως συνεργάζεται με το Star-, όταν ενημερώθηκαν για το σχεδιασμό, τα άλλα κανάλια αντέδρασαν και δήλωσαν ότι σε αυτή την περίπτωση εκείνα δεν θα προβάλουν την τηλεοπτική αναμέτρηση. 

Κατόπιν τούτου, η όλη συζήτηση ξεκίνησε από την αρχή, με τους εκπροσώπους των δύο κομμάτων να προσπαθούν να περισώσουν την ουσία της αναμέτρησης. Η πρώτη διαφωνία πάντως ήταν για το εάν θα είναι όρθιοι ή καθιστοί, ενώ διαφορά υπήρξε και για το εάν ο κάθε αρχηγός θα έχει δικαίωμα να διακόπτει τον άλλο και να παρεμβάλει ερώτηση -και τα δύο τα ζήτησε η ΝΔ. 

Ενώ όμως κατέληξαν ότι τους δημοσιογράφους θα τους ορίσουν τα κανάλια, προέκυψε ζήτημα με την πρόθεση του Mega να στείλει τον κ. Γιάννη Πρετεντέρη. Για την Κουμουνδούρου είναι «casus belli», που μπορεί να... τινάξει στον αέρα τη διοργάνωση. Αντίθετα, όπως λένε οι επιτελείς, δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την Όλγα Τρέμη. 

Κάπως έτσι, όλα είναι ανοιχτά, αλλά με δεδομένες τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις των αρχηγών, δύσκολα θα «ναυαγήσει» το ντιμπέιτ.  
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια: