Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Συμπεριφορά κράτους-κακοποιού

Ταγίπ Ερντογάν
Είκοσι ημέρες πριν από τις εκλογές στην Τουρκία, το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί να εντάξει και πάλι την Ελλάδα στην προεκλογική ρητορική του, με την προσδοκία ότι...
αυτό θα μεταφραστεί σε εκλογικά οφέλη.

Με αφορμή το γεγονός ότι αφέθηκαν, τυπικά, ελεύθεροι οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που βρίσκονται στη χώρα μας -γιατί παρήλθε το 18μηνο της κράτησής τους-, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ προχώρησε σε μία δήλωση που ξεπερνάει κάθε όριο προκλητικότητας.

Δεν θα σταθούμε στις αθλιότητες που εκστόμισε σε βάρος του Ελληνα πρωθυπουργού με όσα είπε περί «λόγου ανδρός». Σε μια χώρα, όπως η Τουρκία, όπου οι διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι κανόνας -με τις γυναίκες να θεωρούνται υποδεέστερες- δεν είναι καθόλου παράξενο που ο πολιτικός λόγος των ηγετών της είναι ρατσιστικός, τραχύς και πρωτόγονος. Αλλού βρίσκεται η ουσία στις δηλώσεις του Μποζντάγ.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος απείλησε ευθέως ότι οι υπηρεσίες της χώρας του θα προχωρήσουν στην απαγωγή των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών -όπου κι αν πάνε- και στη μεταφορά τους στην Τουρκία για να δικαστούν. Είπε: «Θα τους πακετάρουμε, θα τους επιστρέψουμε στην Τουρκία και θα τους παραδώσουμε στην τουρκική Δικαιοσύνη».

Αυτή η τοποθέτηση, από την αρχή ώς το τέλος, είναι ευθεία απειλή κατά της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, αλλά και κατά οποιασδήποτε άλλης χώρας στην οποία ενδεχομένως καταφύγουν οι οκτώ Τούρκοι.

Ταυτόχρονα είναι ομολογία ότι η σημερινή τουρκική κυβέρνηση δεν τρέφει τον παραμικρό σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, από τη στιγμή που θεωρεί ότι είναι δικαίωμά της να συμπεριφέρεται ως γκάνγκστερ μέσα στην επικράτεια άλλων χωρών, παραβιάζοντας την ανεξαρτησία και το δικαιικό σύστημά τους.

Απέναντι σε όλα αυτά, η πολιτική ηγεσία της χώρας μας πράττει ορθότατα που αντιδρά με ψυχραιμία και δεν παίζει το παιχνίδι του σημερινού τουρκικού κατεστημένου. Οφείλει όμως να είναι πολύ προσεκτική το επόμενο διάστημα.

Ανεξάρτητα από το αν η απέναντι πλευρά εννοεί αυτά που λέει, η Ελλάδα οφείλει να υπερασπιστεί την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου -και το γεγονός ότι η ίδια είναι κράτος δικαίου- απέναντι σε οποιονδήποτε θα ήθελε να τη μετατρέψει σε ξέφραγο αμπέλι.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: