Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Τουρκία: Τελευταία στροφή και όλα πλέον είναι πιθανά

Αποτέλεσμα εικόνας για Τουρκία: Τελευταία στροφή και όλα πλέον είναι πιθανά
Mια εβδομάδα πριν τις κάλπες το ηθικό της τουρκικής αντιπολίτευσης είναι στα ύψη, ενώ ο Ερντογάν τρέμει από τον φόβο μήπως...
χάσει την εξουσία και το παλάτι, και αναγκαστεί να λογοδοτήσει για τις αντισυνταγματικές, παράνομες και παράτυπες πρακτικές των τελευταίων δώδεκα ετών.

Ο υποψήφιος της κυβέρνησης αδυνατεί πια να γεμίσει τις πλατείες ή τα στάδια όπου οργανώνει τις συγκεντρώσεις του. Την προηγούμενη εβδομάδα στην Προύσα και στο Εσκισεχίρ, αναγκάστηκε να αναβάλει τις ομιλίες για τρεις ώρες, μέχρι να βρεθεί κόσμος για να χειροκροτήσει. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι φοιτητές είναι υποχρεωμένοι να καλωσορίσουν τον υποψήφιο Πρόεδρο. Οι φτωχοί πληρώθηκαν για να παραστούν στις συγκεντρώσεις.


Όλοι αυτοί βέβαια δεν κατάφεραν να ζωντανέψουν τις προπαγανδιστικές αυτές συγκεντρώσεις, που δεν είχαν καθόλου παλμό. Ο Ερντογάν πλέον δεν έχει άλλα χαρτιά στο χέρι του, ούτε άλλες προτάσεις και υποσχέσεις για να προσφέρει στους πολίτες. Είναι κουρασμένος πνευματικά, σωματικά και σαφώς πολιτικά. Αρκείται στο να επαναλαμβάνει τα τρία του σχέδια: Νέα γήπεδα ποδοσφαίρου, εθνικά καφέ-βιβλιοθήκες και πάρκα.

Ο αντίπαλός του, ο Μουχαρέμ Ίντσε (54 ετών), του κάνει πλάκα και τον γελοιοποιεί: «Εγώ προτείνω φυτά, δουλειές και όνειρα για τα παιδιά σας, σαν να είμαι υποψήφιος σε δημοτικές εκλογές. Εγώ προτείνω αυτοματοποιημένη παραγωγή καφέ και κέικ γενουά». Ο Ίντσε τον έχει καλέσει επανειλημμένως σε ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ, αλλά εκείνος αρνείται πάντα. 

Αυτό που είναι σε ακόμη χειρότερη κατάσταση είναι η ψυχική υγεία του Ερντογάν (64 ετών), που φαίνεται ότι είναι σε πλήρη σύγχυση: Μπερδεύει τα ονόματα πόλεων και δεν καταφέρνει να προφέρει σωστά κάποιες λέξεις. Και κάποιες φορές, δεν λέει τίποτα απολύτως: «Πήγα στο δημοτικό σχολείο σε μια τάξη των 75 μαθητών, κατά την εποχή που υπήρχε ένα μόνο κόμμα υπό την διακυβέρνηση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP)», παρότι αυτό συνέβη περίπου τέσσερα χρόνια πριν την γέννηση του Ερντογάν. «Υποφέραμε πολύ την εποχή του πραξικοπήματος του 1980. Μια μέρα η μεγαλύτερη μου κόρη μου άφησε ένα σημείωμα. Μου είπε ότι πρέπει να την φροντίσω».

Δήλωση απόλυτα λανθασμένη καθώς η μεγαλύτερη κόρη του γεννήθηκε το 1981 και ήταν μόνο δυο ετών όταν η περίοδος αυτή έλαβε τέλος. Κανείς δεν ξέρει εάν ψεύδεται για να κάνει προπαγάνδα ή εάν απλά μπερδεύει τις ημερομηνίες. Συστηματικά, όμως, στο περιθώριο των συγκεντρώσεων, ισχυρίζεται φωναχτά ότι τα αεροδρόμια και τα πανεπιστήμια της κάθε πόλης τα έχτισε ο ίδιος. Άσχετα εάν αυτά έχουν κατασκευαστεί πριν το 2002, όταν και ανέλαβε την εξουσία ο Ερντογάν. Επιπλέον, όλος ο κόσμος έχει διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να κάνει μια συζήτηση χωρίς υποβολέα. Στο Ντιγιαρμπακιρ, όταν ο υποβολέας έφυγε για να πάει στο τζαμί να προσευχηθεί, ο Ερντογάν μπλόκαρε και δεν μπορούσε να αρθρώσει λέξη για περισσότερα από τρία λεπτά.


«Ένα ισχυρό κύμα» άλλαξε την πολιτική ατμόσφαιρα της Τουρκίας. Ο φόβος έχει εξαφανιστεί. Η αντιπολίτευση του Ίντσε, δημοφιλής, φιλολαϊκή και με χιούμορ, που μοιάζει με αυτή του Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, του φυλακισμένου υποψηφίου των Κούρδων και της Αριστεράς, έχει επηρεάσει και τους δυο άλλους υποψηφίους της αντιπολίτευσης, την κα Μεράλ Αξενέρ, της δεξιάς, και τον εκπρόσωπο του παλαιού καθεστώτος, τον κ. Τεμέλ Καραμολάογλου, μετριοπαθή ισλαμιστή.

Την Τετάρτη, ο Ερντογάν δέχθηκε άλλο ένα δυνατό χτύπημα, όταν η ομιλία του σε στελέχη του κόμματός του, αν και κεκλεισμένων των θυρών, μεταδόθηκε στα social media. Υποστήριζε μια «ειδική αποστολή: την έντονη πίεση στο κουρδικό και αριστερό HDP ώστε να μην καταφέρει να περάσει το όριο εισόδου στην Βουλή» (το 10% της κάλπης σε εθνικό επίπεδο).

Είναι σχεδόν βέβαιος ότι θα χάσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία στην περίπτωση που το HDP αποσπάσει περισσότερο από 10%. Στην αρχή της εβδομάδος είχε προτείνει έμμεσα τον απαγχονισμό του κ. Ντεμιρτάς, παρά το γεγονός ότι η θανατική ποινή έχει καταργηθεί από το 2002, ενώ ήδη εκείνος ήταν στην εξουσία. Κατόπιν, ζήτησε την ακύρωση της υποψηφιότητας του κ. Ντεμιρτάς με την αιτιολογία ότι εκείνος βρίσκεται στην φυλακή. Βέβαια, ο Σελαχαντίν Ντεμιρτάς απλά κρατείται και δεν έχει καταδικαστεί ακόμη από κάποιο δικαστήριο.

Για να ικανοποιήσει το εθνικιστικό του κοινό και να συμπλεύσει με τον συνέταιρό του της άκρας δεξιάς, των Γκρίζων Λύκων του ΜΗΡ, ο Ερντογάν δεν έχει σταματήσει να μιλά για μια επέμβαση στο όρος Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ, όπου είναι το αρχηγείο του ΡΚΚ, των «αποσχιστών τρομοκρατών» κατά την επίσημη ορολογία. Όμως ένας εκπρόσωπος Τύπου του Ερντογάν, αρθρογράφος για την εφημερίδα Hurriyet, όφειλε να ομολογήσει ότι «η επιχείρηση στο Καντίλ δεν προκάλεσε τον αναμενόμενο ενθουσιασμό». Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί, ότι όπως αποκάλυψαν και τα ΜΜΕ, ανάμεσα στον Ερντογάν και στο MHP ήδη έχουν υπάρξει αντιφάσεις και συγκρούσεις.

Το τελευταίο χαρτί του Ερντογάν ήταν οι εκλογικές απάτες. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες εξειδικευμένες ΜΚΟ λαμβάνουν ήδη τα μέτρα τους ώστε να εμποδίσουν τυχόν τεχνάσματα της κυβέρνησης.

Το σύνολο των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι ο Ερντογάν δεν μπορεί να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, όπου χρειάζεται τουλάχιστον 51%, και επίσης ότι με βεβαιότητα θα χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, κ. Ίντσε, θα έρθει αντιμέτωπος, όπως όλα δείχνουν, με τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο της 8ης Ιουλίου, έχοντας ήδη την επιτυχία της νίκης στις εθνικές εκλογές. «Όλα είναι πιθανά εκείνες τις ημέρες», δηλώνουν οι αναλυτές. «Περιμένουμε πολλές εκπλήξεις», προσθέτουν.

* Ο δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στη Τουρκία. [Μετάφραση: Νίκος Μίχος]

Δεν υπάρχουν σχόλια: