Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Ιστορικά κρίσιμες διπλές εκλογές: τα σημεία-κλειδιά

Τουρκία - εκλογές
Ολοκληρώνεται η εκστρατεία για τις διπλές εκλογές στην Τουρκία, όπου οι ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν πρόεδρο και κυβέρνηση με ένα σύνθετο σύστημα, για το οποίο στην πλειονότητά τους είναι...
ανενημέρωτοι. Το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς θα κρίνει είτε την απεριόριστη ισχύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο μέλλον είτε θα βάλει φρένο στις ανεξέλεγκτες πολιτικές φιλοδοξίες του.

Οι εκλογές, που πραγματοποιούνται 16 μήνες νωρίτερα από το προκαθορισμένο, θα σηματοδοτήσουν τη θέση σε ισχύ των συνταγματικών αλλαγών που υπερψηφίστηκαν με το δημοψήφισμα πριν από περίπου ένα χρόνο και οι οποίες προβλέπουν υπερεξουσίες για τον πρόεδρο της χώρας.

Τα 60 εκατομμύρια των Τούρκων ψηφοφόρων καλούνται να λάβουν πολύ σημαντικές αποφάσεις ενώ η χώρα βρίσκεται επί δύο χρόνια σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης -μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016- και εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Οι ψηφοφόροι
Δικαίωμα ψήφου έχουν περισσότεροι από 59 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες σε σύνολο 81 εκατομμυρίων, εκ των οποίων 3 εκατ. ζουν στο εξωτερικό.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 6 μ.μ.

Έχουν στηθεί κάλπες σε 181.000 εκλογικά τμήματα, ενώ η ψήφος των Τούρκων της διασποράς έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Η προεδρική εκλογή
Έξι υποψήφιοι διεκδικούν την εκλογή τους στη θέση του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας για μια θητεία 5 χρόνων.

Φαβορί -αν και δεν αναμένεται να συγκεντρώσει 50%+1 ψήφο ώστε νακερδίσει από τον α' γύρο- ο νυν πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κύριος αντίπαλός του θεωρείται ο Μουχαρέμ Ιντζέ, υποψήφιος του κύριο κόμματος της αντιπολίτευσης, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού (CHP).

Άλλη υποψήφια είναι η εθνικίστρια Μεράλ Ακσενέρ, πρώην υπουργός Εσωτερικών.

Επίσης, υποψήφιος είναι ο ηγέτης του φιλοκουρδικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος κρατείται περισσότερο από 20 μήνες στη φυλακή με κατηγορίες σχετικές με τρομοκρατία, αλλά χωρίς να δικαστεί.

Τέλος, οι «μικρότεροι» υποψήφιοι για την προεδρία είναι ο αριστερός υποψήφιος Ντογού Περιντζέκ και ο φιλο-ισλαμιστής Τεμέλ Καραμολάογλου.

Προεδρικές υπερεξουσίες
Με τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, τίθενται σε ισχύ οι συνταγματικές αλλαγές που εγκρίθηκαν με το περσινό δημοψήφισμα και δίνουν υπερεξουσίες στον πρόεδρο της χώρας.

Σύμφωνα με αυτές καταργείται η θέση του πρωθυπουργού και οι εξουσίες του αποδίδονται στον πρόεδρο, που πλέον θα έχει το δικαίωμα σχηματισμού κυβέρνησης, ορισμού υπουργών, αντιπροέδρων και υψηλόβαθμων στελεχών του Δημοσίου, να εκδίδει διατάγματα, να ετοιμάζει τον προϋπολογισμό και να αποφασίζει για όλα τα θέματα εθνικής ασφάλειας. Επίσης, θα μπορεί να διαλύει το Κοινοβούλιο, προκηρύσσοντας εκλογές όποτε το κρίνει πρόσφορο.

Το κοινοβούλιο θα μπορεί να καταθέτει νομοσχέδια, να επικυρώνει ή να απορρίπτει τον προϋπολογισμό που θα καταθέτει ο πρόεδρος ή να εγκρίνει τη διεξαγωγή διπλών εκλογών.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι με τις αλλαγές η χώρα θα αποκτήσει σταθερότητα, ενώ οι επικριτές του εκτιμούν ότι θα θέσει την Τουρκία υπό τον πλήρη και σφικτό έλεγχό του, επί της ουσίας καταργώντας τον χωρισμό των εξουσιών, εκτελεστικής και νομοθετικής.

Η εκλογή Βουλής
Οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν 600 (μέχρι το δημοψήφισμα ήταν 550) μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου, από το 8 κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές, για μια θητεία πέντε χρόνων.

Για πρώτη φορά το εκλογικό σύστημα προβλέπει τη δυνατότητα σχηματισμού συμμαχιών μεταξύ των κομμάτων, ωστόσο τα κόμματα για να μπουν στη Βουλή πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 10% των ψήφων.

Στο πλαίσιο αυτό, το κυβερνών Κόμμα Ευημερίας και Ανάπτυξης (AKP) έχει συμπήξει συμμαχία με το ακροδεξιό Κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος, αλλά και με το μικρό Κόμμα της Μεγάλης Ενότητας, με την ελπίδα να κερδίσει τις εκλογές και Ερντογάν να κυβερνήσει ανενόχλητος.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, Καλό Κόμμα και το ισλαμικό Κόμμα της Ευτυχίας έχουν κάνει τον δικό τους συνασπισμό, τον οποίο θα στηρίξει, αλλά κατεβαίνει αυτόνομα το κεντροδεξιοι Δημοκρατικό Κόμμα.

Μόνο του κατεβαίνει στις εκλογές και το φιλοκουρδικό HDP, που αν κατορθώσει να μπει στη Βουλή, θα ψαλιδίσει τις έδρες του συνασπισμού του AKP.

Το εκλογικό σύστημα
Καθώς οι όροι του νέου εκλογικού συστήματος είναι πολύ πολύπλοκοι, εκφράζονται φόβοι για νοθεία και παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία.

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν ξέρουν τι ακριβώς περιλαμβάνει ο νέος εκλογικός νόμος, ειδικά όσον αφορά τους συνασπισμούς κομμάτων, καθώς θα καταμετρηθούν χωριστά οι ψήφοι για τους συνασπισμούς και χωριστά για τα κόμματα που τους απαρτίζουν.

Τα ψηφοδέλτια θα φέρουν υδατογράφημα, αλλά για να είναι έγκυρα θα πρέπει να φέρουν και τη σφραγίδα της εκλογικής επιτροπής.

Ο ΟΑΣΕ θα αποστείλει 350 παρατηρητές για να επιβλέψουν την εκλογική διαδικασία.

Πηγή: The Guardian, Associated Press

Επιμέλεια κειμένου: Αρχοντία Κάτσουρα
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: