Τον τελευταίο μήνα, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, η δημόσια τηλεόραση στην Τουρκία έχει αφιερώσει συνολικά περίπου 67 ώρες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), την ώρα που...
ο βασικός αντίπαλος του στην κούρσα για το προεδρικό αξίωμα, ο Μουχαρέμ Ιντζέ είχε στη διάθεσή του λιγότερες από 7 ώρες προβολής. Αυτό καταγγέλλουν δύο μέλη της αντιπολίτευσης στο Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (το αντίστοιχο όργανο με το ΕΣΡ) λίγα 24ωρα προτού προσέλθουν στις κάλπες οι Τούρκοι πολίτες για την ανάδειξη νέου προέδρου.
«Κάνουν φιλοκυβερνητικές εκπομπές με τους φόρους που πληρώνουμε» δήλωσε πρόσφατα ο Ουμίτ Οζντάγκ, αντιπρόεδρος του εθνικιστικού «Καλού Κόμματος» (Iyi) κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στα γραφεία του καναλιού TRT.
Μέσα σ' αυτό το κλίμα υπάρχουν φωνές που σημειώνουν ότι το σχεδόν μονοπώλιο του Ερντογάν στα μέσα ενημέρωσης ίσως είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ελεύθερη και δίκαιη διεξαγωγή των εκλογών της 24ης Ιουνίου, που διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης δύο χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα στην τελευταία τους ετήσια έκθεση για την ελευθερία του λόγου και Τύπου ταξινόμησαν την Τουρκία στην θέση 157 στο σύνολο 180 χωρών και εκτιμούν ότι περίπου το 90% των εφημερίδων της χώρας καλύπτει την ειδησεογραφία φιλοκυβερνητικά.
Η τηλεόραση στη γειτονική χώρα κυριαρχείται απ' το TRT και τα συνεργαζόμενα κανάλια, αλλά ακόμη και οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί δίνουν μακράν περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο στον Ερντογάν συγκριτικά με τους συνυποψήφιους του στις προεδρικές εκλογές, σημειώνει ο Ισμέτ Ντεμιρτογκέν, ένα απ' τα τέσσερα μέλη της αντιπολίτευσης στο εννιαμελές συμβούλιο.
«Οι ψηφοφόροι έχουν πολύ περιορισμένη πρόσβαση στην ενημέρωση, στην ανεξάρτητη κάλυψη των ειδήσεων και στον μη κυβερνητικό ελεγχόμενο σχολιασμό για όλους τους υποψήφιους και τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές» τόνισε σε έκθεση της στις αρχές Ιουνίου η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (RTUK) Ιλχάν Γερλίκαγια αρνείται ωστόσο ότι ο Ερντογάν κυριαρχεί στην κάλυψη των ειδήσεων και υποστηρίζει ότι μόνο ένα μέρος των καταγγελιών που λαμβάνει αφορά σε αντιληπτή μη ισορροπημένη κάλυψη. «Οι τρομοκρατικές οργανώσεις προβάλλουν προς τα έξω μια εικόνα εκστρατείας κατά της Τουρκίας, χρησιμοποιώντας προπαγάνδα με στόχο να δείξουν στην Ευρώπη ότι δεν υπάρχει ελευθερία Τύπου στην Τουρκία», δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο Anadolu.
Όπως σημειώνει το Reuters, ο Γερλικάγια αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη για το θέμα και το TRT αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, καθώς και η τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει ότι παρεμβαίνει στα μέσα ενημέρωσης. «Δεν είναι η κυβέρνηση ή οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα που αποφασίζει πόση τηλεοπτική κάλυψη θα έχουν οι υποψήφιοι ή τα κόμματα. Οι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης αποφασίζουν με βάση τη σημασία των ειδήσεων» δήλωσε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος, χωρίς να κατονομαστεί.
Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι ο Ερντογάν, αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, έριξε «μαύρο» σε πολλά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης στη χώρα. Περισσότεροι από 180 δημοσιογράφοι τέθηκαν υπό κράτηση και περισσότερα από 180 μέσα ενημέρωσης έκλεισαν με εντολή του προέδρου, υπό την υποψία διασύνδεσης τους με τους ενορχηστρωτές του αποτυχημένου πραξικοπήματος.
Ενδεικτικό της νοοτροπίας Ερντογάν αλλά και της πλειοψηφίας των μέσων που τον στηρίζουν, είναι ο τρόπος που παρουσιάστηκε το ολιγόλεπτο διάγγελμα μέσα από τη φυλακή που επιτράπηκε στον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον προφυλακισμένο ηγέτη του φιλοκουρδικού HDP και υποψήφιο για την προεδρία, αντί ανοιχτής ομιλίας. «Είναι πρωτοπόρος κίνηση για ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο», ανέφερε το Anadolu.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου