Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Κλουβιά για μετανάστες εντός, απομόνωση εκτός


Πράξη έκαναν την απειλή τους οι ΗΠΑ και, αργά το βράδυ της Τρίτης, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από...
το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Η πρέσβης της χώρας, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, στον ΟΗΕ δεν παρέλειψε να... επιρρίψει ευθύνες στις άλλες χώρες-μέλη του οργάνου.

Η Νίκι Χέιλι δήλωσε ότι «καμία άλλη χώρα δεν είχε το θράσος να συμμετέχει στον αγώνα για να μεταρρυθμιστεί αυτό το υποκριτικό κι αυτοεξυπηρετικό όργανο που βγάζει λεφτά από τα ανθρώπινα δικαιώματα». Παράλληλα επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι το Συμβούλιο είναι «προκατειλημμένο» εναντίον του Ισραήλ. 

Οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει πριν από περίπου έναν χρόνο ότι θα αποχωρήσουν από το Συμβούλιο εάν δεν υπάρξουν μεταρρυθμίσεις.

Η αντίδραση από τον ΟΗΕ δεν άργησε να έλθει με τον Ύπατο Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να εκφράζει την απογοήτευσή του σημειώνοντας ότι η Ουάσινγκτον θα όφειλε να εντείνει τη δέσμευσή της, με δεδομένο τον αριθμό των παραβιάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η απόφαση, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, ήταν «απογοητευτική» είδηση, αν και «δεν ήταν έκπληξη στην πραγματικότητα», σημείωσε ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν σε ανάρτηση στη ροή του στο Twitter και πρόσθεσε: «Δοθείσης της κατάστασης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στον σημερινό κόσμο, οι ΗΠΑ θα όφειλαν να κάνουν ένα βήμα μπροστά, όχι βήματα προς τα πίσω».

Σημειώνεται ότι ο Ζέιντ στην τελευταία του ομιλία ως κάτοχος του θώκου προς το 47μελές Συμβούλιο, τη Δευτέρα, ζήτησε από την κυβέρνηση Τραμπ να τερματίσει την «εξωφρενική» πρακτική του διαχωρισμού των παιδιών από τους γονείς τους όταν συλλαμβάνονται παράτυποι μετανάστες στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού.

Για κίνδυνο να πληγεί ο διεθνής ρόλος της Ουάσινγκτον έκανε λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της εκπροσώπου της  Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης. Η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς ανέφερε «Οι ΗΠΑ βρίσκονταν πάντα στην πρώτη γραμμή ως προς την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και για πολλά χρόνια υπήρξαν ισχυρός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». 

«Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) απόφαση υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσει τον ρόλο των ΗΠΑ ως (χώρας) προστάτιδας και υποστηρίκτριας της δημοκρατίας στο παγκόσμιο σκηνικό», προστίθεται στην ανακοίνωση αυτή.

Αντίδραση ήρθε και από την Human Rights Watch με την οργάνωση να επικρίνει τη στάση της Ουάσινγκτον τονίζοντας ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, η Συρία, η Μιανμάρ και το Νότιο Σουδάν αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ενδιαφέρεται παρά μόνο για την υπεράσπιση του Ισραήλ». 

Σταθερά... αισιόδοξος ο Στόλτενμπεργκ
Τη στιγμή που οι ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ εντός και εκτός συνόρων προκαλούν παγκόσμια κατακραυγή ο γενικός γραμματέας του NATO δεν χάνει χρόνο να... εκφράσει την αισιοδοξία του.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ μίλησε στο France 24 για όλα τα θέματα και εκτίμησε ότι οι σχέσεις των χωρών-μελών της Συμμαχίας μπορούν να βελτιωθούν.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ενωμένες και σημείωσε ότι αυτό θα φανεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες. 

Ο Στόλτενμπεργκ έχει κάνει αυτή τη διαβεβαίωση επανειλημμένα έπειτα από τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας την 6η Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Αναγνωρίζει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες ανάμεσά στις ΗΠΑ, τους ευρωπαίους και τους καναδούς συμμάχους τους στο NATO όσον αφορά το εμπόριο και τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία απέσυρε τη χώρα του ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο γ.γ. του NATO επέμεινε ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο για την «προσωπική δέσμευσή του» προς την Ατλαντική Συμμαχία. Ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει επανειλημμένα «άχρηστο» το NATO κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, θορυβώντας τους συμμάχους της Ουάσινγκτον.

Η σύνοδος (κορυφής) του NATO εξάλλου ενδέχεται να δώσει την ευκαιρία για «την έναρξη διαπραγματεύσεων για την εισδοχή της ΠΓΔΜ, χάρη στη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ελλάδα για τη νέα ονομασία της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας», ανήγγειλε εξάλλου ο Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: