Μαραθώνιες διαβουλεύσεις έχουν ξεκινήσει από χθες βράδυ σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η διάσπαση Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών και να διασωθεί τελικά η...
κυβέρνηση Μέρκελ.
Επτά ώρες διήρκεσε η συνάντηση της καγκελαρίου με στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών, χωρίς να γίνει γνωστό τι ειπώθηκε, ενώ σήμερα έχουν προγραμματιστεί άλλες δύο συναντήσεις των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο και των Χριστιανοκοινωνιστών στο Μόναχο.
Το πρόβλημα προέκυψε μετά την απόφαση των Βαυαρών εταίρων της Μέρκελ (CSU) και του ηγέτη τους, υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, να σταματούν τους πρόσφυγες στα γερμανικά σύνορα και να τους γυρίζουν πίσω στις χώρες καταγραφής τους.
Η καγκελάριος ζήτησε χρόνο για να αποπειραθεί μια συνεννόηση είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είτε με διμερείς συμφωνίες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως χώρες εισόδου προσφύγων και μεταναστών, όπως οι Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.
Ο Ζεεχόφερ όμως, αν και υποστήριζε ότι δεν επιθυμεί να ρίξει την κυβέρνηση, μέχρι χθες επέμενε η απόφασή του να εφαρμοστεί άμεσα, από σήμερα, στέλνοντας στην ουσία τελεσίγραφο στην καγκελάριο.
Σε αυτή την περίπτωση η Μέρκελ θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα απομακρύνει τον Ζεεχόφερ από την κυβέρνηση, στερώντας από την κυβέρνηση τις 46 έδρες των Χριστιανοκοινωνιστών στο Κοινοβούλιο και επομένως και την πλειοψηφία της κυβέρνησής της.
Αργά χθες διαφάνηκε ότι ενώ ο Ζεεχόφερ επιμένει στην απόφασή του, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει στην καγκελάριο το περιθώριο των 14 ημερών που ζητά.
Όπως έγραψε σε άρθρο του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, που δημοσιεύεται σήμερα, είναι κρίσιμης σημασίας «η σύνοδος κορυφής στα τέλη Ιουνίου να πάρει επιτέλους αποφάσεις που να αναγνωρίζουν τα βάρη της Γερμανίας στη μεταναστευτική πολιτική, την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων και αφενός τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων που δικαιούνται παραμονής και αφετέρου την γρήγορη απέλαση όσων δεν έχουν αυτό το δικαίωμα».
Στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών έκαναν έκκληση στο «αδελφό» κόμμα «να μη δημιουργούν τετελεσμένα και να μη σπεύδουν στην έξοδο» απορρίπτοντας τον συμβιβασμό.
Ο ηγέτης των Πρασίνων στη Βουλή, Anton Hofreiter, χαρακτήρισε την κυβερνητική κρίση «μοιραία για τη Γερμανία και την Ευρώπη», τονίζοντας ότι «Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν «εάν μπορούν ακόμα να κυβερνήσουν αυτή τη χώρα μαζί», αποφεύγοντας να εμπλακεί στη φημολογία για πρόωρες εκλογές ή για νέες συμμαχίες.
Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ έκανε σαφές ότι το κόμμα του δεν είναι διαθέσιμο στην περίπτωση που οι Χριστιανοδημοκράτες χρειαστούν νέους συμμάχους στο Κοινοβούλιο.
«Δεν είμαστε η λύση έκτακτης ανάγκης», είπε, «εάν η κυβέρνηση καταρρεύσει οι ψηφοφόροι πρέπει να έχουν το λόγο σε νέες εκλογές».
Ο Κόντε στο Βερολίνο
Το θέμα της μετανάστευσης είναι βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει στη συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε με την Ανγκ. Μέρκελ στο Βερολίνο.
Είναι αμφίβολο ωστόσο εάν ο Κόντε, με υπουργό Εσωτερικών τον ηγέτη της ξενόφοβης Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, θα είναι σε θέση να κάνει συμβιβασμούς και να δώσει υποσχέσεις για ένα θέμα καυτό και στην Ιταλία.
Μόλις χθες ο Σαλβίνι φρόντισε να επαναλάβει ότι «η κυβέρνηση εφαρμόζει μόνον τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και θα υπερασπιστεί το συμφέρον της χώρας και στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 28ης Ιουνίου».
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου