Αλλα λέει μέσα, άλλα έξω η Ν.Δ. - Την αδειάζει η "FAZ"
«Πηγές στο Βερολίνο διαβεβαιώνουν ότι ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί επανειλημμένως ότι ως πρωθυπουργός δεν θα...
ακύρωνε μια συμφωνία στο ονοματολογικό» αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας. Δικαιολογώντας τη στάση του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να είπε ότι «πρέπει να επιδείξει αντιπαλότητα, προκειμένου να μη χάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος του αλλά και για να αποτρέψει τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ. Σε περίπτωση που τα είπε όντως αυτά ο Μητσοτάκης, η ιδιαίτερα επιθετική του στάση έναντι της συμφωνίας προκαλεί έκπληξη», αναφέρει δημοσίευμα της FAZ.
Μαξίμου: «Πατριδοκάπηλος αλλά και τσάμπα μάγκας»
«Με αφορμή την παραπάνω αναφορά της γερμανικής εφημερίδας, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει με παρρησία:
1) Ισχύει ότι έχει δεσμευθεί επανειλημμένως πως "δεν θα ακυρώσει μια συμφωνία στο ονοματολογικό";
2) Ισχύει ότι ομολόγησε εκτός συνόρων πως κρατά αυτή τη στάση στη συμφωνία με την πΓΔΜ "προκειμένου να μην χάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του αλλά και για να αποτρέψει τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ";
Εάν δεν διαψεύσει άμεσα τις αποκαλύψεις της FAZ, επιβεβαιώνει πως είναι όχι μόνο πατριδοκάπηλος αλλά και τσάμπα μάγκας».
ΝΔ: «Απολύτως ψευδές από την πρώτη ως την τελευταία του λέξη»
«Απολύτως ψευδές από την πρώτη ως την τελευταία του λέξη» χαρακτηρίζει από τη δικ της πλευρά το δημοσίευμα της FAZ η ΝΔ, επισημαίνοντας πως «σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά την ίδια γλώσσα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του κόμματος τονίζει πως «όπως ακριβώς η ΝΔ έθεσε προ των ευθυνών της την κυβέρνηση με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε, το ίδιο ακριβώς θα πράξει καταψηφίζοντας τη συμφωνία, όταν οι κκ Τσίπρας και Καμμένος τη φέρουν προς επικύρωση στη Βουλή». Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ τονίζει πως δεν την εκπλήσσει «το θράσος του κ. Τσίπρα να ζητά και τα ρέστα από τη ΝΔ για την εθνικά επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε», ούτε το γεγονός «ότι χαμογελούσε ακούγοντας τον κ. Ζάεφ να μιλά μπροστά του για Μακεδόνες, εννοώντας τους συμπατριώτες του».
Στην Αξιωματική Αντιπολίτευση επισημαίνουν πως «μακεδονική εθνότητα και γλώσσα καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε αποδεχθεί και οι 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ φέρουν ακέραια την ευθύνη για τη συμφωνία των Πρεσπών, που ήδη παράγει τετελεσμένα.»
Μετά τη διάψευση από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, του δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας FAZ για το ονοματολογικό, δημοσιογράφος της εφημερίδας σπεύδει να διαψεύσει τον πρόεδρο της ΝΔ.
Δημοσιογράφος της FΑΖ διαψεύδει τον Μητσοτάκη
«Σηκώνοντας το γάντι που πέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ διέψευσε τη FAZ πως ο Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργός, έχει διαβεβαιώσει πως δεν θα ακύρωνε μια συμφωνία στο ονοματολογικό», γράφει ο δημοσιογράφος της FAZ Michael Martens, sε ανάρτησή του στο twitter, συμπληρώνοντας: «Δύο πηγές στο Βερολίνο μου είπαν πως ο Μητσοτάκης είπε ακριβώς αυτό: Είναι εντάξει με μια συμφωνία, αλλά έπρεπε να προκαλέσει θόρυβο για να κρατήσει τη ΝΔ ενωμένη».
Τweet Δ. Τζανακόπουλου: Ο κ. Μητσοτάκης είναι βαρύτατα εκτεθειμένος
Διαψεύδει η Μαρία Σπυράκη
Η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη όχι μόνο διαψεύδει κατηγορηματικά τους νέους ισχυρισμούς του δημοσιογράφους της FAZ πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει στο εξωτερικό πως θα υπερψηφίσει τη συμφωνία με τα Σκόπια προκαλώντας τον και όλας να κατονομάσει τις πηγές του.
«Ειναι επίσημο: η ΝΔ είναι έτοιμη να καταψηφίσει την επικύρωση της συμφωνίας. Να τσεκάρετε τις πηγές σας» είναι η ανάρτηση της κας Σπυράκη στο τουίτερ.
«Το τέλος μιας μακράς έχθρας»
Εκτενές ρεπορτάζ φιλοξενεί στη διαδικτυακή του έκδοση και το περιοδικό Der Spiegel υπό τον τίτλο «Το τέλος μιας μακράς έχθρας». Παραθέτοντας τα σημαντικότερα αποσπάσματα της συμφωνίας αλλά και τις αντιδράσεις που προκαλεί και στις δυο χώρες, ο αρθρογράφος επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί ο έλληνας πρωθυπουργός θέλησε να περάσει τη συμφωνία τη δεδομένη χρονική στιγμή, παρότι το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων είναι κατά. «Γιατί ρισκάρει και δη λίγο πριν τις εκλογές να χάσει ακόμη περισσότερες ψήφους; Με τη συμφωνία ο Τσίπρας ελπίζει να αναγνωριστεί ως πολιτικός διεθνούς κύρους. Θέλει να μπει στα βιβλία της Ιστορίας ως εκείνος που έλυσε ένα σύνθετο εθνικό πρόβλημα, το οποίο επί 25 χρόνια διάφορες προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπορούσαν να λύσουν. Επιπλέον: Μπορεί ο Τσίπρας να ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως επαναστάτης μαχητής, εδώ και καιρό όμως έχει μετουσιωθεί σε πολιτικό που είναι γνωστός για το ρεαλισμό και τις ικανότητές του ως ηγέτη. Επίσης ο Τσίπρας ελπίζει ότι με τη συμφωνία στο Μακεδονικό διασφαλίζει την αναγνώριση της Δύσης. Λίγους μήνες πριν την εκπνοή του τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, ο Τσίπρας το έχει ανάγκη αυτό. Το παράδειγμα της Μακεδονίας καταδεικνύει ότι μπορεί κάλλιστα να θεωρείται ακόμη ένας φέρελπις (πολιτικός). Για την ΕΕ η συμφωνία ήταν μια από τις ελάχιστες καλές ειδήσεις το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά το Brexit (…)».
Ελλάδα, η κερδισμένη της συμφωνίας;
Για μια «πρώτη νίκη των συμφιλιωτών των Βαλκανίων» Τσίπρα και Ζάεφ που έχουν ακόμη πολύ δρόμο μπροστά τους κάνει λόγο η αυστριακή Die Presse, σημειώνοντας ότι «[…] μπορεί να ολοκληρώθηκε επιτυχώς το πρώτο βήμα προς μια αρμονικότερη γειτονία, ωστόσο η συμφωνία δεν μπορεί να θεωρείται ακόμη οριστική καθώς δεδομένων των ισχυρών αντιστάσεων και στις δυο χώρες τα μεγαλύτερα εμπόδια έπονται». Σύμφωνα πάντως με την αυστριακή εφημερίδα, και οι δυο χώρες προέβησαν σε παραχωρήσεις: «Τα Σκόπια συμφωνούν σε ένα όνομα έναντι όλων και όχι μόνον διμερώς. Από την άλλη η Αθήνα συμβιβάστηκε με το ότι οι κάτοικοι της νέας Βόρειας Μακεδονίας θα μπορούν να συνεχίσουν να λέγονται Μακεδόνες και η γλώσσα τους μακεδονική».
Και ενώ «ζυγίζοντας» τη συμφωνία οι περισσότεροι αρθρογράφοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι μάλλον αρκετά ισορροπημένη καθότι και οι δυο πλευρές προέβησαν σε παραχωρήσεις, ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η ζυγαριά γέρνει περισσότερο προς την Ελλάδα.
Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Die Zeit που έχει τίτλο «Μόνον ένας μπορεί να λέγεται Μακεδονία» και υπότιτλο «Συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας. Επειδή μια ελληνική περιφέρεια φέρει το ίδιο όνομα με τη γειτονική χώρα, η Μακεδονία πρέπει να μετονομαστεί». Σύμφωνα με την εφημερίδα, το αποτέλεσμα των πολύμηνων διαπραγματεύσεων είναι το εξής: «Η γειτονική χώρα δεν μπορεί πλέον να λέγεται Μακεδονία. Παρότι διατηρείται ο πυρήνας του ονόματος, υπάρχει μια σημαντική προσθήκη: επισήμως η χώρα λέγεται πλέον Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Deutsche Welle/ left.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου