Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Το ευρωπαϊκό αδιέξοδο του προσφυγικού

Αποτέλεσμα εικόνας για Το ευρωπαϊκό αδιέξοδο του προσφυγικού
O εθνικιστής 'Ορμπαν και οι σκληροί του Βίζεγκραντ δίνουν τη γραμμή και ηγούνται της «σταυροφορίας» για να...
κλείσουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο αυστριακός καγκελάριος και εταίρος της ακροδεξιάς Σεμπάστιαν Κουρτς οραματίζεται προσφυγικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Κόσοβο και την Αλβανία , και η Ανγκελα Μέρκελ εξάγει στην Ευρώπη τη γερμανική πολιτική κρίση αναζητώντας σανίδα σωτηρίας για το μεταναστευτικό σε Ιταλία, Ελλάδα και βόρεια Αφρική.

Το αδιέξοδο του προσφυγικού δεν υπήρξε ίσως ποτέ πιο σκληρό – και διαλυτικό – για την Ευρώπη όσο σήμερα, στο παρά πέντε των αποφάσεων για τη «μετά Δουβλίνο ΙΙ» εποχή. Η έκτακτη, μίνι σύνοδος κορυφής που έχει συγκαλέσει σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απειλείται εκ προοιμίου με κατάρρευση, στο τραπέζι δεν υπάρχει κανέναν συντεταγμένο και συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, και η Ελλάδα βρίσκεται, για μια ακόμη φορά, στο επίκεντρο άνισων και συντριπτικών πιέσεων.


Στην πράξη, και με την Ανγκελα Μέρκελ να αντιμετωπίζει ισχυρή πλέον απειλή ακόμη και πτώσης της κυβέρνησής της για το μεταναστευτικό, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δύο χώρες που θα βρεθούν ενώπιον εξαιρετικά δύσκολων απαιτήσεων και διλημμάτων τόσο σήμερα, όσο και στην τακτική σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα. Και τούτο διότι οι δύο βασικές προτάσεις – ηθικά και νομικά αμφισβητούμενες αμφότερες – που εξετάζονται μεταθέτουν ακόμη μεγαλύτερο βάρος στις χώρες υποδοχής των προσφύγων.

Η πρώτη πρόταση είναι το σχέδιο απελπισίας του Βερολίνου για την υπογραφή διμερών συμφωνιών που θα προβλέπει την επανοπροώθηση των αιτούντων ασύλου στις χώρες πρώτης εισόδου –, την επιστροφή των προσφύγων στη χώρα της Ε.Ε. που τους είχε καταγράψει για πρώτη φορά, δηλαδή κυρίως σε Ιταλία και Ελλάδα. Η σφοδρή αντίδραση της Ιταλίας και η απειλή του νέου πρωθυπουργού της χώρας Τζουζέπε Κόντε να μην παραστεί στην σημερινή σύνοδο, οδήγησε σε μερική αναδίπλωση της Ανγκελα Μέρκελ, τίποτε όμως δεν έχει αποσυρθεί από το τραπέζι και τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο.

Η δεύτερη πρόταση ήρθε χθες, από κοινού, από τον γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν και τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ και προβλέπει κλειστά κέντρα μεταναστών επί ευρωπαϊκού εδάφους στην πρώτη χώρα υποδοχής – δηλαδή, και πάλι κατά βάση σε Ελλάδα και Ιταλία.



«Μόλις αποβιβάζονται στο ευρωπαϊκό έδαφος, υποστηρίζουμε την δημιουργία κλειστών κέντρων με τις προδιαγραφές της 'Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, με ευρωπαϊκά μέσα που επιτρέπουν άμεση οικονομική αλληλεγγύη, ταχεία εξέταση των φακέλων, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ώστε κάθε χώρα να παίρνει με οργανωμένο τρόπο τα πρόσωπα που δικαιούνται άσυλο», δήλωσε ο Εμμανουέλ Μακρόν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ισπανό πρωθυπουργό.


Γαλλία και Ισπανία τάχθηκαν επίσης υπέρ της επιβολής κυρώσεων στις χώρες της ΕΕ που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες στο πλαίσιο του συστήματος ποσοστώσεων. «Είμαι υπέρ μηχανισμών που θα το λαμβάνουν αυτό υπ’ όψιν», είπε ο Μακρόν προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να έχουμε χώρες που ωφελούνται μαζικά από την αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και που μαζικά εκφράζουν τον εθνικό εγωισμό τους όταν πρόκειται για μεταναστευτικά ζητήματα».

Πέραν τούτων, ο… τρίτος δρόμος υποδεικνύεται από τους τέσσερις του Βίζεγκραντ - Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία- οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν δέχονται πρόσφυγες στο έδαφός τους, δεν θα μετάσχουν στην σημερινή σύνοδο και δια του εθνικιστή Βίκτορ 'Ορμπαν διαμήνυσαν ότι θα διεκδικήσουν ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και επεξεργασία των στοιχείων των προσφύγων σε έδαφος εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε μια ελαφρά παραλλαγή αυτής της εκδοχής, ο καγκελάριος της Αυστρίας – η οποία αναλαμβάνει και την προεδρία της ΕΕ από 1ης Ιουλίου - , Σεμπάστιαν Κουρτς, προτείνει δημιουργία στρατοπέδων προσφύγων εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά εντός ευρωπαϊκού εδάφους, δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς χώρες της βαλκανικής όπως το Κόσοβο και η Αλβανία και προσφέροντας οικονομικά ανταλλάγματα.

Ενώπιον αυτής της εικόνας η ελληνική πλευρά κινείται με εξαιρετική προσοχή και αναμένει να σταθμίσει προθέσεις, προτάσεις και συσχετισμούς στην σημερινή σύνοδο. Εκ των πραγμάτων, ταύτιση με την Ιταλία δεν μπορεί να υπάρξει με δεδομένη την ακροδεξιά μεταναστευτική ατζέντα της νέας κυβέρνησης και του υπερεθνικιστή ηγέτη της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, ενώ κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι όποια λύση συζητηθεί «δεν μπορεί να είναι αποσπασματική, αλλά ολιστική». Και επισημαίνουν με νόημα ότι αυτή η λύση πρέπει να σέβεται «τις αρχές της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών»…

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: