Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Το πραγματικό μέγεθος της συμφωνίας


Η συμφωνία τελικά ήρθε και αναμφίβολα είναι πολύ καλύτερη των προσδοκιών. Δεν αναφερόμαστε στις προσδοκίες της εγχώριας αντιπολίτευσης. Αυτή προέβλεπε και ανέμενε μια καταστροφή. Αναφερόμαστε σε όλους εκείνους τους...
επιφυλακτικούς που περίμεναν μια έξοδο από την επιτροπεία και το καθεστώς των μνημονίων με πολύ συντηρητικούς όρους. Με πιστοληπτικές γραμμές στήριξης, με μικρότερες χρονικά περιόδους χάριτος και μικρότερη επιμήκυνση χρέους.

Η πρώτη αξιολόγηση της συμφωνίας δεν έγινε από τους δανειστές, που μάλλον θα εκφράζονταν θετικά. Ούτε από την κυβέρνηση, για την οποία θα μπορούσε να πει κανείς ότι λόγω της θέσης της δεν είναι αντικειμενική. Η πρώτη αξιολόγηση δόθηκε από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που υποδέχτηκαν τη συμφωνία με πολύ θετικό -ακόμη και διθυραμβικό- τρόπο.

Αυτό βρήκε συνέχεια στις αγορές, κάτι που φάνηκε στα δεκαετή ομόλογα. Ασφαλώς υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά, αλλά η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Η ελληνική κρίση όπως την ξέραμε φαίνεται πως έφτασε στο τέλος της. Οι εκδηλώσεις της στο εξής θα είναι διαφορετικές και απαιτούν άλλη προσέγγιση και άλλη πολιτική ανάγνωση. Αυτό είναι το επόμενο πρόβλημα όλων των πολιτικών κομμάτων με το οποίο πρέπει να αναμετρηθούν.

Θα ήταν αδιάφορο και μάλλον κουραστικό για τον αναγνώστη να σταθούμε αναλυτικά στους αριθμούς της συμφωνίας. Αλλωστε η ευημερία των αριθμών σπανίως αντανακλά την ευημερία των ανθρώπων. Στη συγκεκριμένη μάλιστα στιγμή της εξόδου από τα μνημόνια, μόνο λόγος για ευημερία των ανθρώπων δεν μπορεί να γίνεται. Η συμφωνία, με τα δεδομένα που υπήρχαν, όσο καλή κι αν κρίνεται από τους αριθμούς της, θετικά ή αρνητικά θα κριθεί από τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή των ανθρώπων.

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν έλεγε ψέματα στους πολίτες όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα όταν διαβεβαίωνε πως το τέλος δεν θα είναι όπως το περιέγραφε η αντιπολίτευση. Η αξιοπιστία, όμως, της κυβέρνησης για τους απλούς ανθρώπους και κυρίως γι’ αυτούς που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Από αυτό δηλαδή που η συμφωνία θα φέρει στην τσέπη τους, στην καθημερινότητά τους. Αυτό είναι το πραγματικό μέγεθος της συμφωνίας για την κοινωνία.


Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: