Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

«Ανένδοτος» του VMRO κατά της συμφωνίας

Αποτέλεσμα εικόνας για «Ανένδοτος» του VMRO κατά της συμφωνίας
Mε επικεφαλής τον ηγέτη της αντιπολίτευσης του VMRO, Κρίστιαν Μικόσκι, εθνικιστικοί κύκλοι της ΠΓΔΜ, πραγματοποίησαν διαδήλωση στο Μοναστήρι κατά τη...
συμφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ για το ονοματολογικό.

Η συγκέντρωση του VMRO, αδελφό κόμμα της ΝΔ, έγινε σημειολογικά στην πλατεία «Γκότσε Ντέλτσεφ», του προσώπου που θεωρείται εθνικός ήρωας στα Σκόπια, και όπως σημειώνει το euronews είχε διπλό χαρακτήρα: Έγινε αφενός σε αντίδραση για την ιστορική συμφωνία και αφετέρου για να γιορταστούν τα γενέθλια του κόμματος. Όπως τονίζει το VMRO, η συμφωνία με την Ελλάδα «είναι εξαιρετικά επιζήμια και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα εθνικά συμφέροντα» της χώρας. «Αυτή η συμφωνία πρέπει να ακυρωθεί γιατί ο λαός της Μακεδονίας δεν είναι σύμφωνος με αυτή», ανέφερε ένας από τους διαδηλωτές.


Πρόκειται για την αρχή μιας σύγκρουσης που αναμένεται στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και του πολιτικού μαραθωνίου που θα πρέπει να ολοκληρώσει ο Ζόραν Ζάεφ, ώστε η συμφωνία να αποκτήσει υπόσταση.

Εντός της εβδομάδας, ο Ζάεφ αναμένεται να καταθέσει τη συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή. Υπενθυμίζεται πως ο Πρόεδρος της χώρας έχει απορρίψει τη συμφωνία ως απαράδεκτη και ταπεινωτική και έχει ανακοινώσει πως δεν πρόκειται να την υπογράψει. Όμως επί της ουσίας ο Γκ. Ιβανόφ δεν έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τη συμφωνία, απλώς η διαδικασία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, καθώς θα πρέπει να ψηφιστεί εκ νέου από το κοινοβούλιο ώστε να επικυρωθεί.

Ακολούθως θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα και τελευταίο, αλλά ίσως το δυσκολότερο  βήμα, θα είναι η συνταγματική αναθεώρηση που απαιτείται από τη συμφωνία. Αν ολοκληρωθούν επιτυχώς όλα τα βήματα, τότε η συμφωνία θα έρθει στην ελληνική  βουλή, ώστε να αποφασιστεί η επικύρωσή της ή όχι. Όπως ενημέρωσε ο Νίκος Κοτζιάς, η Ελλάδα θα επιβλέπει την πρόοδο στα σημεία της συμφωνίας.



tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: