Kατά τον 'Αδωνι Γεωργιάδη «οι νόμιμοι Mακεδόνες είναι πλέον αυτοί, εμείς είμαστε οι παράνομοι». Κατά τον ίδιον επίσης «οι Πρέσπες θα αποδειχθούν το...
Καστελλόριζο του Αλέξη Τσίπρα». Η πρώτη του διαπίστωση μπορεί να είναι χρήσιμη στους ιστορικούς του μέλλοντος – όταν θα αναλύουν την επίδραση της κατ’ επάγγελμα πατριδοκαπηλείας στις διεθνείς γεωπολιτικές στρεβλώσεις. Η δεύτερη πρόβλεψη του αντιπροέδρου της ΝΔ μπορεί να αποδειχθεί η μεγάλη και ολοκληρωτική παγίδα για το κόμμα του. Διότι οι εκλογές δεν θα κριθούν στις Πρέσπες και στο Μακεδονικό αλλά στο πόσο μακριά από το… Καστελόριζο θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα η κυβέρνηση Τσίπρα μετά τον Αύγουστο και το τέλος του Μνημονίου.
Η συμφωνία για το Μακεδονικό, μια συμφωνία ιστορικής σημασίας, είναι θέμα πρωτίστως πολιτικής ταυτότητας και παράγει πολιτικές υπεραξίες. Με ενισχυμένο διπλωματικό κεφάλαιο και αναβαθμισμένο διεθνές status, η Ελλάδα μετατρέπεται από πηγή αστάθειας σε παράγοντα ασφαλείας – γίνεται «παίκτης» που δίνει λύσεις σε μια Ευρώπη η οποία γεννά διαρκώς νέα προβλήματα.
Σε εκλογικούς όρους όμως, και με δεδομένο το βάθος χρόνου που χρειάζεται η συμφωνία για να ωριμάσει και να έρθει προς κύρωση στη Βουλή, οι Πρέσπες δύσκολα θα αποτελέσουν τον καταλύτη της κάλπης. Διότι μπορεί η ΝΔ να «πόνταρε» τα ρέστα της στο κύμα του υπερπατριωτισμού, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ όμως, καθώς και οι κεντρογενείς και κεντροαριστεροί αναποφάσιστοι, δεν διεγείρονται ιδιαιτέρως από τις κραυγές περί «πατριωτών» και «μειοδοτών».
Αυτό το γνωρίζουν στην κυβέρνηση, όπως γνωρίζουν και ότι το μεγάλο τους εκλογικό στοίχημα παραμένει εκείνο της οικονομίας και της μετα-μνημονιακής προοπτικής. Εξ ου και όλο το βάρος του Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου επιστρέφει από σήμερα στην έτερη εθνική διαπραγμάτευση, εκείνη της λύσης για το χρέος και την έξοδο από το Μνημόνιο.
Μόλις τέσσερις ημέρες άλλωστε πριν από το Eurogroup – ορόσημο της 21ης Ιουνίου, η συμφωνία για το χρέος δεν είναι ακόμη δεδομένη, ούτε έχει κλειδώσει το μοντέλο της μεταμνημονιακής εποχής. Με βάση τα μηνύματα που φθάνουν από Βρυξέλλες και Βερολίνο η εκτίμηση – έως βεβαιότητα πλέον – στην κυβέρνηση είναι πως το ΔΝΤ δεν θα έχει χρηματοδοτική εμπλοκή στο πρόγραμμα και θα παραμείνει σε ρόλο συμβούλου. Πέραν τούτου, δύο κομβικά ζητήματα εξακολουθούν να ζητούν λύση μέσα στα επόμενα τέσσερα 24ωρα.
Το πρώτο, στο σκέλος του χρέους, είναι μια ουσιαστική επιμήκυνση των δανείων του EFSF η οποία θα επιτρέψει στο Ταμείο να εκδώσει θετική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους και θα στείλει σήμα ασφαλείας στις αγορές. Εδώ, το Βερολίνο επιμένει να μην ξεπεράσει η επιμήκυνση τα πέντε έτη, η ισχυρή πίεση όμως που ασκείται από τον άξονα των χωρών του Νότου και της Κομισιόν εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει εν τέλει σε έναν – αξιόπιστο – συμβιβασμό με τουλάχιστον επταετή παράταση των ωριμάνσεων.
Το δεύτερο ζητούμενο είναι η διαμόρφωση ικανού πολιτικού και δημοσιονομικού χώρου, μέσα από το μοντέλο της μεταμνημονιακής εποπτείας, που θα δώσει δυνατότητα στην κυβέρνηση για σταδιακή μεν, ουσιαστική δε απαγκίστρωση από τη μονομερή λιτότητα.
Επ’ αυτού, οι ορατές αποφάσεις και κινήσεις αναμένονται μετά τον Αύγουστο. Ηδη όμως είναι εμφανής η κυβερνητική τακτική, και η συνέντευξη Τσίπρα στην Die Welt μάλλον δίνει και το πλήρες στίγμα της: Με ευρωπαϊκό πραγματισμό, με μια έμμεση αυτοκριτική για τη διαπραγμάτευση του 2015 και το δημοψήφισμα, αλλά και με σαφές το αίτημα αμφίδρομης τήρησης των δεσμεύσεων, ο πρωθυπουργός διεκδικεί ένα νέο modus vivendi με την Ευρώπη και το Βερολίνο σε βάση win-win. Για παράδειγμα, δηλώνει σαφώς ότι δεν θα ρισκάρει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και δεν θα αυξήσει τις συντάξεις, δεν δηλώνει όμως – επίσης σαφώς – ότι θα τις μειώσει, ούτε πως δεν θα δοθεί 13η σύνταξη.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι πληροφορίες λένε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα κάνει συγκεκριμένες κινήσεις το επόμενο διάστημα. Η νέα εσωτερική πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ανγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό δεν τον βοηθά – η ενισχυμένη αξιοπιστία όμως που έδωσε στην Αθήνα η συμφωνία για το Μακεδονικό και οι σταθεροί δίαυλοι που υπήρξαν με το Βερολίνο αποτελούν αρωγό…
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου