Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Η διαγραφή Μίχαλου και η νέα κεντροδεξιά

Oι ρωγμές στην δεξιά… μονοκατοικία είχαν γίνει εδώ και καιρό βαθύ ρήγμα. Στις 30 Απριλίου ο Κωνσταντίνος Μίχαλος δήλωνε στην ΕΡΤ πως «η καραμέλα των πρόωρων εκλογών πρέπει να σταματήσει» και, μία εβδομάδα μετά το επαναλάμβανε σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο» διαμηνύοντας: «Εάν το πολιτικό σύστημα της χώρας θεωρεί ότι ο επαγγελματίας και ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας είναι κάποιας μορφής πειραματόζωο, φοβάμαι ότι πλανάται πλάνην οικτράν»...


Την επόμενη ημέρα, 9 Μαίου, ο «Φιλελεύθερος», η εφημερίδα που απηχεί πλήρως τις θέσεις της ηγεσίας της ΝΔ, κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Τα ορφανά της Δεξιάς, γενίτσαροι του ΣΥΡΙΖΑ». Και στο σχετικό ρεπορτάζ έγραφε ότι επίκειται η ίδρυση νέου κόμματος από τους Ευάγγελο Αντώναρο, Κατερίνα Παπακώστα, Νίκο Καραχάλιο και Γιώργο Καρατζαφέρη, με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Μίχαλο και με τις… πολιτικές ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ.


Χρειάστηκε να ακολουθήσει η θετική αποτίμηση των συμφωνιών των Πρεσπών και του Eurogroup από τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, καθώς κι ένας… καφές με τον Νίκο Παππά στο Ζάππειο για να ανακοινώσει χθες η Νέα Δημοκρατία την διαγραφή του Κωνσταντίνου Μίχαλου καταγγέλλοντάς τον ως «Δούρειο Ιππο».

«Διαζύγιο» της ΝΔ με το φιλελεύθερο κέντρο

Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μίχαλος απάντησε εξίσου αιχμηρά κάνοντας λόγο για αψυχολόγητη και αντιδημοκρατική απόφαση και συνιστώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη «ψυχραιμία». Ανεξαρτήτως της εκαθέρωθεν έντασης όμως, εκείνο που μάλλον δείχνει βέβαιο μετά τις χθεσινές εξελίξεις είναι ότι ΝΔ και φιλελεύθερη κεντροδεξιά παίρνουν οριστικό διαζύγιο αφήνοντας ανοιχτό ζωτικό χώρο για νέες διεργασίες και πολιτικούς «τοκετούς».

Μετά τον Ευάγγελο Αντώναρο και την Κατερίνα Παπακώστα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ γίνεται το τρίτο καραμανλικό στέλεχος που διαγράφεται, και δη σε πολεμικό κλίμα, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η δε πορεία, οι συμμαχίες και οι αναφορές του «τρίτου διαγραφέντος» στην συντηρητική παράταξη διαμορφώνουν, ντε φάκτο, μια ιδιαίτερη σημειολογία για τις περαιτέρω εξελίξεις:

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών επί θητείας Αλογοσκούφη, είναι στενός πολιτικός φίλος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον στήριξε ανοιχτά στην εσωκομματική εκλογή κόντρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ μέσα από την μακρά θητεία του στην θέση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με τα 100.000 μέλη του έχει παγιώσει ισχυρά ερείσματα στον επιχειρηματικό κόσμο. Είχε επίσης σταθερές φιλελεύθερες θέσεις, υπήρξε παγίως υπέρμαχος των πολιτικών συναινέσεων, και το 2014 στην ΝΔ είχε συζητηθεί έντονα το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του στον δήμο της Αθήνας.

Ο «Δούρειος Ιππος» και ο… καφές στο Ζάππειο

Για την νέα ηγετική ομάδα της ΝΔ όμως, και για τον άξονα Σαμαρά – Γεωργιάδη, ο Μίχαλος ήταν ένας βασικός κρίκος της λεγόμενης «καραμανλικής συνιστώσας» του ΣΥΡΙΖΑ – εξ ου και ο χαρακτηρισμός «Δούρειος Ιππος» που του απέδωσε χθες ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης. Κατά την ίδια θεωρία, την οποία υιοθέτησε προθύμως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος ήταν το πρόσωπο πάνω στο οποίο βάσισε ο ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιό του για την δημιουργία νέου δεξιού κόμματος μαζί με τους Βαγγέλη Αντώναρο, Κατερίνα Παπακώστα και Νίκο Καραχάλιο – τον πρώην επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ, επίσης επί κυβέρνησης Καραμανλή.

Είναι η ίδια θεωρία που παρουσίασαν πριν από δύο ημέρες τα parapolitika.gr  υπό τον τίτλο «ο Νίκος Παππάς στρατολογεί τον Κωνσταντίνο Μίχαλο για νέο κόμμα». Το δημοσίευμα είχε φωτογραφία από συνάντηση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ στην Αίγλη του Ζαππείου, υποστηρίζοντας ότι ο Μίχαλος προορίζεται για να ηγηθεί κεντροδεξιού κόμματος με στόχο «την διάσπαση του εκλογικού ακροατηρίου της φιλελεύθερης παράταξης».

Το νέο κόμμα

Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μίχαλος απάντησε χθες πως ο θεσμικός του ρόλος ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ επιβάλλει να συναντάται με κυβερνητικά στελέχη και υπουργούς. Κατά πληροφορίες όμως από το γαλάζιο στρατόπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είπε σε συνεργάτες του ότι «δεν μου αρέσει να…πίνουν τα στελέχη μας καφέ με τον Παππά». Ενδεχομένως αυτός να ήταν κι ένας από τους λόγους των συνοπτικών διαδικασιών που ακολούθησαν, με τον Κωνσταντίνο Μίχαλο να καλείται δύο φορές για εξηγήσεις στο Πειθαρχικό της ΝΔ, να αρνείται να παραστεί, και εν τέλει να διαγράφεται μετά από μια δίωρη – και οργισμένη κατά τις πληροφορίες – διαδικασία.

Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μίχαλος διαμήνυσε χθες εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν εκχωρεί την κομματική του ταυτότητα και πως θα συνεχίσει να μετέχει, ex officio όπως προβλέπει το καταστατικό της ΝΔ, στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί εμπλοκής του σε νέο κεντροδεξιό σχήμα, ο ίδιος τα αποκρούει σταθερά παρ΄ότι οι πληροφορίες λένε πως έχει δεχθεί σχετικές πιέσεις κυρίως από επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς φορείς που βλέπουν πολιτικό κενό στον φιλελεύθερο, κεντροδεξιό χώρο. «Δεν με αφορούν οι συζητήσεις περί συμμετοχής μου σε νέο κόμμα», είχε πει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πριν από έναν μήνα. Το εάν βεβαίως οι χθεσινές εξελίξεις και η διαγραφή του θα τον ωθήσουν να μεταβάλει άποψη είναι ένα ενδιαφέρον ερώτημα για το εγγύς μέλλον…

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: