Xωρίς απτά αποτελέσματα, ως ήταν αναμενόμενο κατέληξε η συνάντηση των 16 ηγετών της ΕΕ που συναντήθηκαν ατύπως στις Βρυξέλλες για...
τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου. Στη μίνι σύνοδο συμμετείχαν οι χώρες που τάσσονται υπέρ μιας ευρωπαϊκής ενιαίας στάσης στο προσφυγικό, ενώ οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που αντιτίθενται αρνούμενες να επιδείξουν αλληλεγγύη στις χώρες της πρώτης γραμμής, δεν συμμετείχαν.
Είναι πλέον σαφές ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου, που καθιστά υπεύθυνη για τη διαχείριση των προσφύγων την πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ δεν έχει πλέον καμία τύχη γιατί οι ανατολικές χώρες αρνούνται την αναθεώρησή του ώστε να γίνει πιο δίκαιος στην κατανομή των βαρών μεταξύ των χωρών μελών. Η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία αρνούνται να παίρνουν υποψήφιους πρόσφυγες από τις χώρες της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία σε περιόδους πιέσεων, οπότε ο κανονισμός θα καταστεί ανενεργός γιατί και η Ιταλία χωρίς αλληλεγγύη δεν δέχεται να τον εφαρμόσει.
Με τα σημερινά δεδομένα πολύ δύσκολα θα υπάρξει ευρωπαϊκή λύση την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, που σημαίνει ότι θα αναζητηθούν συμφωνίες μεταξύ ομάδων χωρών, αλλά για να έχουν αξία οι εν λόγω συμφωνίες θα πρέπει να συμμετάσχουν όλες οι χώρες της πρώτης γραμμής, δηλαδή η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα και κατά δεύτερο λόγο η Ισπανία.
Τα τρία σημεία που συζητήθηκαν
Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, εξερχόμενη της Συνόδου ανέφερε ότι ήταν μια «καλή συνάντηση» και πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης, καθώς και μετά από αυτό. Η Μέρκελ είπε ότι τρία ήταν τα θέματα στα οποία δόθηκε έμφαση στη σημερινή άτυπη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών: Οι σχέσεις με τις τρίτες χώρες προέλευσης, η προστασία των συνόρων της ΕΕ, και η εσωτερική διάσταση.
O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι στη σημερινή συνάντηση απορρίφθηκαν οι λύσεις οι οποίες δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες και πως όλοι συμφώνησαν να υπάρξει ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες προέλευσης και να βελτιωθεί ο τρόπος διαχείρισης του μεταναστευτικού στο εσωτερικό της ΕΕ, με τρόπο αποτελεσματικό.
«Σαφώς ικανοποιημένος» από τη συνάντηση δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε . Με ανάρτησή του στο Twitter ο Κόντε ανέφερε ότι επιστρέφρει στην Ιταλία από τη συνάντηση των Βρυξελλών «σαφώς ικανοποιημένος. Οδηγήσαμε τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη στη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε. Η Ιταλία παρουσίασε σε αυτή τη μίνι σύνοδο μια πρόταση με την οποία ζητά, μεταξύ άλλων, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί όσον αφορά τους οικονομικούς μετανάστες που μπαίνουν στην ΕΕ. Σε διαφορετική περίπτωση, να ληφθούν αντίμετρα οικονομικού χαρακτήρα για τις χώρες που δεν δέχονται να τους παραλάβουν.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε από την πλευρά του ότι, θα μελετήσει την ιταλική πρόταση, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρήκαν «περισσότερες κοινές θέσεις» παρά διαφωνίες, όμως δεν θα υπάρξει κάποιο κοινό συμπέρασμα από αυτή τη συνάντηση εργασίας.
Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκαναν λόγο για μια «χρήσιμη» συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, χωρίς συγκρούσεις και χωρίς αρνητισμό. Οι ίδιες πηγές της Επιτροπής ξεκαθάρισαν ότι δεν ξανασυζητούνται όλα από την αρχή, αλλά αναζητούνται τρόποι να περάσουμε από το μοντέλο της «κρίσης», η οποία έχει τελειώσει, σε κάτι ποιο «συστημικό» και «βιώσιμο.
Πηγές της Επιτροπής ανέφεραν, ότι η ΕΕ χρειάζεται επειγόντως να γεφυρωθεί το χρηματοδοτικό χάσμα, ύψους 500 εκατ. ευρώ, για το Ταμείο για την Αφρική, καθώς επίσης να αρχίσει να εκταμιεύεται το δεύτερο πακέτο, ύψους 3 δισ. ευρώ, προς την Τουρκία.
Η σύγκλιση
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, υπάρχει σύγκλιση απόψεων στην ανάγκη να ενισχυθεί ο ρόλος της Frontex και να γίνει μια πραγματική συνοριοφυλακή. Παράλληλα, πολλοί συμφωνούν με την ιδέα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το Άσυλο, EASO, να γίνει ένας πραγματικός ευρωπαϊκός οργανισμός που θα αναλαμβάνει τις αιτήσεις για το άσυλο στην ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες «πλατφόρμες» υποδοχής μεταναστών, οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι είναι μια ιδέα που βρίσκεται υπό συζήτηση. Υπάρχουν δύο προτάσεις. Πρώτον, να δημιουργηθούν πλατφόρμες τύπου hotspots σε χώρες εκτός της ΕΕ, όπου θα γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ οικονομικών μεταναστών και μεταναστών που δικαιούνται χορήγηση ασύλου. Δεύτερον, η Γαλλο-Ισπανική πρόταση, να αναλάβει δηλαδή η ΕΕ τη λειτουργία των hotspots στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου