Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Με 100 νεκρούς «εγκαινιάζεται» η αυστριακή προεδρία


Την ώρα που στην κεντρική Μεσόγειο 100 μετανάστες -ανάμεσά τους νεογέννητα- βρήκαν τραγικό θάνατο και τα πλοία των ΜΚΟ είναι παροπλισμένα, η προεδρία της Ε.Ε...
αλλάζει... χέρια.

Σήμερα σε μια σεμνή τελετή παράδοσης – παραλαβής στο αυστριακό θέρετρο Schladming ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ παραδίδει την ευρωπαϊκή προεδρία στον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Είναι η τρίτη φορά που η Αυστρία αναλαμβάνει αυτό το καθήκον από το 1995, όταν έγινε μέλος της Ε.Ε.

Η εκδήλωση έχει ονομαστεί «Στην υπηρεσία της Ευρώπης» και όπως επισημαίνει το Spiegel, αναμένεται να δούμε για ποια Ευρώπη θα μιλήσει η Βιέννη.

Τον Μάρτιο ο καγκελάριος της Αυστρίας είχε πει ότι οι προτεραιότητες που θα ήθελε να θέσει για το εξάμηνο της προεδρίας του είναι το Βrexit και ένα οικονομικό πλαίσιο συνεργασίας για την Ε.Ε. Ωστόσο, η επικαιρότητα, οι συγκυρίες και οι διασυνοριακές «συμμαχίες» άλλαξαν την ατζέντα του.

Πλέον στην κορυφή της λίστας είναι το προσφυγικό. Ο Κουρτς είναι αυτός που είχε την πρωτοβουλία για το κλείσιμο της βαλκανικής οδού στην κορύφωση της κρίσης το 2015, ήταν αυτός που ζητούσε λύση του προσφυγικού «με το μοντέλο της Αυστραλίας» και ήταν αυτός που ζητούσε άμεση απέλαση και στρατόπεδα σε ξερονήσια της Ευρώπης για τους διασωθέντες στη Μεσόγειο.

Τώρα δηλώνει περήφανος που η Ε.Ε. έκανε βήματα προσέγγισης προς τις απόψεις του και δηλώνει ευχαριστημένος που «η γερμανική θέση σαφέστατα άλλαξε προς τη σωστή κατεύθυνση».



Σεμπάστιαν Κουρτς | AP Photo/Olivier Matthys

Σύμφωνα με τους επικριτές του Κουρτς, η ευρωπαϊκή ενότητα δεν είναι για εκείνον πολιτική αναγκαιότητα που προέκυψε από τη φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αλλά κάτι το οποίο μάλλον θέλει να αλλάξει. Έχει αμφισβητήσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και έχει προσεγγίσει ηγέτες ανάλογων απόψεων, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και ο Ιταλός ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.

Σ' αυτήν τη «συμμαχία των προθύμων», όπως την έχει ονομάσει ο Κουρτς, έχουν ενταχθεί πλέον και οι Βαυαροί χριστιανοκοινωνιστές, όπως προέκυψε από την πρόσφατη επίσκεψη του Βαυαρού πρωθυπουργού Μάρκους Σόντερ, που βρέθηκε στην Αυστρία συνοδευόμενος σχεδόν από το σύνολο των υπουργών του και προσκάλεσε τον Κουρτς στη Βαυαρία να συμμετάσχει στην προεκλογική του εκστρατεία τον Οκτώβριο.

Στόχος του Κουρτς για την Ευρώπη είναι η θωράκιση των εξωτερικών συνόρων και παρότι δηλώνει πολέμιος των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα (δηλαδή στην ουσία ζητάει κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν), λέει ότι ίσως οι χώρες-μέλη αναγκαστούν τελικά να πάρει η καθεμία τα δικά της μέτρα.

Η αρχή της αυστριακής προεδρίας μπορεί να εκληφθεί ως ένδειξη της επίσημης κατάργησης της Ε.Ε., τουλάχιστον της Ε.Ε. όπως την ξέρουμε, αναφέρει στο Spiegel ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας της Βιέννης «Falter», Armin Thurnher. Μπορεί να εξελιχθεί στην «Ευρώπη των πατέρων μας», κάτι που υπάρχει ήδη στη γερμανική πολιτική σκηνή, όπως εκφράζεται από τους Χριστιανοκοινωνιστές και την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Μονομερείς συμφωνίες με... 14

Όπως αποκαλύπτει το γερμανικό πρακτορείο dpa, η καγκελάριος Μέρκελ έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση 14 κρατών-μελών της Ε.Ε. για άμεση επιστροφή μεταναστών που έχουν καταγραφεί κατά την άφιξή τους σε άλλες χώρες.

Πρόκειται για τις: Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Βέλγιο, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Λιθουανία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σουηδία και Γαλλία.

Στα έγγραφα που δημοσιοποίησε το dpa αναφέρονται και σχέδια ίδρυσης προσφυγικών κέντρων στα γερμανικά σύνορα για τη γρήγορη επεξεργασία των στοιχείων όσων φτάνουν εκεί από άλλες χώρες.

Άλλωστε η Γερμανίδα καγκελάριος έχει ήδη ανακοινώσει τη συμφωνία με Ισπανία και Ελλάδα για την επιστροφή προσφύγων που έχουν καταγραφεί στις χώρες αυτές.



AP Photo/Olivier Matthys

Η έκκληση αγνοήθηκε

Την ώρα που η Μέρκελ με τους άλλους 27 ηγέτες της Ε.Ε. συζητούσαν για το μεταναστευτικό, μια παλιά ξύλινη βάρκα έφευγε από λιμάνι ανατολικά της Τρίπολης της Λιβύης και άρχισε να διασχίζει την κεντρική Μεσόγειο, όπου πλέον τα πλοία των ΜΚΟ είναι «παροπλισμένα».

Η βάρκα διήνυσε μερικά μίλια προτού ξεσπάσει φωτιά στη μηχανή και προκληθεί πανικός μεταξύ των 120 μεταναστών. Όπως ανέφερε η λιβυκή ακτοφυλακή, η βάρκα ανατράπηκε παρασύροντας στον βυθό τουλάχιστον 100 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων παιδιά 4-12 ετών και μερικά νεογέννητα.

Μόνο τρεις σορούς εντόπισαν οι λιμενικοί: δύο Μαροκινών και ενός Αιγύπτιου. Από τους υπόλοιπους δεν έχει βρεθεί ούτε ίχνος και μολονότι επισήμως θεωρούνται αγνοούμενοι, κανείς δεν πιστεύει ότι θα υπάρχουν άλλοι επιζώντες εκτός από τους 16 νεαρούς άνδρες που άντεξαν στο νερό για περίπου μία ώρα.

Ένας από αυτούς, από την Υεμένη, είπε στους εθελοντές της Ύπατης Αρμοστείας ότι στη βάρκα επέβαιναν 125 άτομα.



AP Photo/Olmo Calvo

Η ΜΚΟ Οpen Arms, πάντως, θεωρεί ότι για τους εκατό νεκρούς ευθύνεται η ακτοφυλακή της Λιβύης και της Ιταλίας διότι «το πλοίο της μη κυβερνητικής οργάνωσης θα μπορούσε να τους σώσει, αλλά η έκκλησή της αγνοήθηκε».

Το πλοίο της Οpen Arms βρισκόταν 80 μίλια από το σημείο του ναυαγίου και προσφέρθηκε να βοηθήσει παρ' όλο που δεν είχε αρκετά καύσιμα καθώς απαγορεύεται πλέον ο ανεφοδιασμός από Ιταλία και Μάλτα.

Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι η επιχείρηση ήταν υπό τον έλεγχο της Λιβύης.

Σήμερα το πλοίο της Open Arms διέσωσε 59 μετανάστες από άλλο ναυάγιο, μεταξύ των οποίων τέσσερις ανήλικοι και δύο ασυνόδευτοι ανήλικοι• όλοι προέρχονται από 14 χώρες. Είναι ασφαλείς και καλά στην υγεία τους αλλά η τύχη τους παραμένει άγνωστη.

Ο Ματέο Σαλβίνι έστειλε μέσω facebook προειδοποίηση: «Η ΜΚΟ Open Arms, ισπανική ΜΚΟ με ισπανική σημαία, έσπευσε σήμερα σε σημείο στο οποίο βρισκόταν ένα πλοιάριο, και πριν φτάσει η ακτοφυλακή της Λιβύης, επιβίβασε με μεγάλη βιασύνη στο σκάφος της, 50 περίπου μετανάστες. Το πλοίο αυτό βρίσκεται σε λιβυκή ζώνη έρευνας και διάσωσης, με πλησιέστερο λιμάνι εκείνο της Μάλτας και σημαία και οργάνωση οι οποίες ανήκουν στην Ισπανία. Ας ξεχάσουν ότι μπορεί να φτάσουν σε ιταλικό λιμάνι».

Ο ίδιος έχει διαμηνύσει στις ΜΚΟ ότι στο εξής ιταλικό λιμάνι θα δουν μόνο σε καρτ ποστάλ, είτε μεταφέρουν πρόσφυγες είτε όχι.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Μάλτας απάντησε το «φορτίο» να πάει στην Ισπανία.



AP Photo/Olmo Calvo

Στο πλοίο της Open Arms επιβαίνουν και τέσσερις ευρωβουλευτές, οι οποίοι ζήτησαν προσωπικά από τον υπουργό Μεταφορών να τους επιτραπεί ο ελλιμενισμός στην Ιταλία αλλά εισέπραξαν την άρνησή του.

Όλα δείχνουν ότι το πλοίο θα κατευθυνθεί τελικά προς την Ισπανία.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, στην κεντρική Μεσόγειο πλέουν μόνο δύο πλοία και τα δύο της ΜΚΟ Proaktiva Open Arms (σ.σ. το «Aquarius» έφτασε χθες στη Mασσαλία).

Άλλωστε, μετά τις τελευταίες απαγορεύσεις της Ρώμης η δράση των ΜΚΟ έχει περιοριστεί σημαντικά, ενώ τρία πλοία ΜΚΟ παραμένουν στο λιμάνι της Βαλέτα και η Μάλτα δεν τους επιτρέπει τον απόπλου.

 Αθηνά Κουφοπάνου
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: