Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Συνάντηση Τραμπ - Πούτιν: Γιατί ανησυχούν σε ΗΠΑ και Ευρώπη;

Αποτέλεσμα εικόνας για Συνάντηση Τραμπ - Πούτιν: Γιατί ανησυχούν σε ΗΠΑ και Ευρώπη;
O Ντόναλντ Τραμπ που προσεγγίζει την διπλωματία με έναν τρόπο που μοιάζει με φτερό στον άνεμο θα έρθει αντιμέτωπος με...
μια σκληρή δοκιμασία σε μια πιθανή Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα έχει ένα καλά προετοιμασμένο σχέδιο. 

«Ο Πούτιν πηγαίνει πολύ καλά προετοιμασμένος σ’ αυτές τις συναντήσεις», δηλώνει στο Politico, ο Μίκαελ ΜακΦολ, επικριτής του Αμερικανού προέδρου που υπηρέτησε ως Αμερικανός πρεσβευτής στη Ρωσία, κατά τη δεύτερη θητεία του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. «Ξέρει τι επιδιώκει να πετύχει. Δουλεύει πάνω και σε ψυχολογικά στοιχεία για να ξέρει τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες αυτών που έχει απέναντί του». 


Ο πρώην κατάσκοπος της KGB έχει τη φήμη ενός δεινού διαπραγματευτή με την ικανότητα να διαβάζει τους ανθρώπους. Ο Πούτιν κατά πάσα πιθανότητα γνωρίζει ότι όταν πρόκειται για τον Τραμπ - τον τέταρτο Αμερικανό πρόεδρο από την άνοδό του ως ηγέτη της Ρωσίας - η κολακεία μπορεί να φέρει πολύ καλά αποτελέσματα, όπως και ότι εκείνος μπορεί πολύ εύκολα να πάει ενάντια στα όσα τον συμβουλεύουν οι άνθρωποί του. 

Αυτή η αντίθεση προβληματίζει αξιωματούχους των ΗΠΑ, οι οποίοι λένε ότι ένας πρόεδρος, ο οποίος αγνόησε τις οδηγίες του επιτελείου του να μην συγχαρεί τον Πούτιν, είναι πιθανό να κάνει και παραχωρήσεις απέναντί του.  «Αυτό που ο Πούτιν μπορεί να κάνει είναι να εκφράσει εντέχνως τα αιτήματά του. Έχει επίσης μια καλύτερη γνώση του τι θέλει από αυτές τις συζητήσεις και γνωρίζει πώς να χειριστεί τους ανθρώπους για να πάρει αυτό που θέλει», δηλώνει ο Γουίλιαμ Πόμερανζ, ειδικός σε θέματα Ρωσίας στο Διεθνές Κέντρο Μελετών του Γουίλσον. 

Ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι είναι πρόθυμος για πιο θερμές σχέσεις με τη Ρωσία και εφ’ όσον με την ευμετάβλητη φύση του συνεχίζει να κρατά ανοιχτές τις πόρτες για τη Μόσχα ο Πούτιν θα είναι περισσότερο από ευτυχής.  Η ατζέντα του Πούτιν για την ενδεχόμενη Σύνοδο Κορυφής είναι σαφής, σύμφωνα με τους αναλυτές. Για τον Πούτιν, το καλύτερο αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, θα είναι μια σιωπηρή - ή ακόμη καλύτερα ρητή - έγκριση από τον Αμερικανό πρόεδρο παρόμοια με αυτή που πήρε ο Κιμ Γιονγκ Ουν μετά την σύνοδο κορυφής αυτό το μήνα στη Σιγκαπούρη. 

Μια τέτοια παγκόσμια αναγνώριση θα μπορούσε να βοηθήσει τον Πούτιν σε μια σειρά από στόχους, όπως η αναγνώριση του δικαιώματος της Ρωσίας στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, στην στήριξη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ - Άσαντ ή ακόμη και στο να μπει φρένο στην επέκταση του ΝΑΤΟ. Και ο Τραμπ έχει ήδη εγκρίνει έναν άλλο μακροπρόθεσμο στόχο του Πούτιν, την επανεισδοχή της χώρας του στους G7. 

Ενώ οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν τη δική τους λίστα με αιτήματα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να γνωρίζει κανείς τι θα πει ο Τραμπ αν μπει στο δωμάτιο μιας σύσκεψης με τον Πούτιν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι απρόβλεπτος κι αυτό είναι κάτι που ανησυχεί την αμερικανική πλευρά. «Το πρόβλημα είναι ο Τραμπ πάει εκτός σεναρίου. Αυτού που μάθαμε από την πρόσφατη διάσκεψη κορυφής στη Σιγκαπούρη είναι ότι αγαπά την προσοχή και τα φώτα της δημοσιότητας που συνοδεύουν μια τέτοια υψηλού επιπέδου συνάντηση», δηλώνει ο Πομεράνζ. «Υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος ο Τραμπ να υποσχεθεί κάτι που οι σύμβουλοί του δεν θέλουν να βάλουν στο τραπέζι». 

Στην αμερικανική κυβέρνηση ανησυχούν ότι μια Σύνοδος του Τραμπ με τον Πούτιν θα αύξανε την κριτική ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πολύ κοντά με τον Ρώσο ηγέτη κι αυτό ενώ συνεχίζεται η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για την ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές. Για τον Πούτιν μια τέτοια σύνοδος θα τον τοποθετούσε στο ίδιο επίπεδο με τον ηγέτη των ΗΠΑ. 



Μετά την αποτυχημένη σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε τότε ότι η καλύτερη πολιτική για τις ΗΠΑ ήταν να αποφεύγουν τον Πούτιν και ουσιαστικά να τον αντιμετωπίζουν ως τον ηγέτη μιας περιφερειακής δύναμης. Οι επικριτές του Ομπάμα υποστήριζαν πάντως ότι αυτή η ψυχρή προσέγγιση επέτρεψε στη Ρωσία να εδραιωθεί. Εμπειρογνώμονες της εξωτερικής πολιτικής πιστεύουν επίσης ότι η εποχή του Τραμπ που μερικές φορές είναι πιο φιλικός με τους αντιπάλους εξυπηρετεί τον τελικό στόχο του Πούτιν που είναι να σπάσει την μονομερή κυριαρχία της Αμερικής στον κόσμο. 

Ο Πούτιν έχει μιλήσει πολλές φορές για την ελπίδα του για εν νέο «πολυμερές» σύστημα και για τη δημοτικότητα των ΗΠΑ που μειώνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. «Ο διπολικός κόσμος, τον οποίο συνηθίσαμε στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα είχε ένα εύρος ελαττωμάτων αλλά επίσης διασφάλισε αυτό που λέμε σταθερότητα», είπε ο Βλαντίμιρ Χίζχοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε πρόσφατη ομιλία στην Αθήνα. 

Η Ρωσία προσπαθεί από καιρό να υποδείξει ότι είναι ένας πιο φυσικός σύμμαχος για την ΕΕ από τις ΗΠΑ και ο Πούτιν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε συνάντηση με τον Τραμπ για να τονίσει ότι η Ρωσία συνεχίζει να στηρίζει την Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, τις οποίες απέρριψε ο Τραμπ, ως μια απόδειξη ότι οι ΗΠΑ δεν συμβαδίζουν με τους ευρωπαίους συμμάχους τους. 

Η πιθανή σύνοδος κορυφής Τραμπ - Πούτιν αναμένεται να γίνει λίγο πριν ή μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο, όπου θα παρευρεθεί ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μάλιστα ανησυχούν βαθύτατα για το γεγονός ότι ο Τραμπ θα επικεντρωθεί περισσότερο στην συνάντησή του με τον Πούτιν παρά στις συζητήσεις του με συμμάχους στο ΝΑΤΟ. «Νομίζω ότι οι Ευρωπαίοι ανησυχούν γι’ αυτή τη συνάντηση από όταν ο Τραμπ έγινε πρόεδρος», δηλώνει στο Politico, ο Χόρχε Μπενίτεζ, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικής και Ασφαλείας Σκόουκροφτ, που επικεντρώνεται στο ΝΑΤΟ. Και «τα αποτελέσματα από τη Σιγκαπούρη δεν ήταν καλά. Υπάρχουν φόβοι για το πόσο θα αγκαλιάσει τον Πούτιν». 

Μια συνάντηση τον Ιούλιο - εφόσον γίνει - θα είναι η τρίτη προσωπική συνάντηση του Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο. Οι δυο άντρες συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην σύνοδο των G20 στο Αμβούργο της Γερμανίας και μια δεύτερη φορά στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής για την οικονομική συνεργασία Ασίας - Ειρηνικού στο Βιετνάμ. Μετά την πρώτη συνάντησή τους τον περασμένο χρόνο στο Αμβούργο, ο Πούτιν και Τραμπ συμφώνησαν να συνεργαστούν για μια κατάπαυση του πυρός στον συριακό εμφύλιο, για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία και την καταπολέμηση των απειλών της κυβερνοασφάλειας. Μικρή πρόοδος υπήρξε σε αυτά τα ζητήματα. 

Παρόλα αυτά, ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι είναι πρόθυμος να αναπτύξει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, ακόμη κι αν μερικές φορές αυτό ενοχλεί τα επιτελικά του στελέχη. Ενημερωτικά σημειώματα που έλαβε ο Τραμπ τον προειδοποιούσαν ρητά να μην συγχαρεί τον Πούτιν για την εκλογική του νίκη. Ωστόσο, ο Τραμπ το έκανε. Έτσι ο Πούτιν, ίσως, αντί να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τον Τραμπ, μπορεί απλώς να τον συγχαρεί για την δουλειά που κάνει και να του προτείνει να συναντηθούν πάλι, πολύ σύντομα. 

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: